hongerig

Humeurig als u hongerig bent? Dat komt hierdoor

Aan sommige mensen is het goed te merken als zij trek hebben. Naast een hongerig gevoel kunnen zij zich ook flink humeurig voelen en zich daarnaar gedragen. Dit heeft onder andere te maken met de bloedsuikerspiegel, maar er zijn meer redenen.

Bloedsuikerspiegel

Als de bloedsuikerspiegel na een tijdje niet eten laag staat, heeft dit op sommige mensen een uitwerking op het humeur. In het Engels is er een heuse benaming voor: hangry. Een combinatie van de woorden hungry (hongerig) en angry (boos). Het brein krijgt minder energie en belangrijke processen als ademen en bewegen krijgen voorrang op functies als zelfbeheersing. Bij een lage bloedsuikerspiegel worden bovendien stressgerelateerde hormonen aangemaakt als cortisol en adrenaline. Minder zelfbeheersing en meer ongemak kunnen er daarom voor zorgen dat u in bepaalde situaties anders reageert dan u met een volle maag gedaan zou hebben.

Neuropeptide Y

Naast de lage bloedsuikerspiegel en aanmaak van stresshormonen is er nog een 3e reden voor de combinatie honger en boosheid. Beide gevoelens worden namelijk door dezelfde genen gecontroleerd. Eén van die genen maakt bij een hongerig gevoel de stof neuropeptide Y vrij in de hersenen. Dit stimuleert vraatzuchtig gedrag. Ook speelt neuropeptide Y een rol bij het reguleren van angst en agressie. Bij mensen met grote hoeveelheden van neuropeptide Y in hun hersen-ruggenmergvocht is meer impulsieve agressie te zien. Volgens Gezondheidsnet lijkt het hiermee een oeroud overlevingsmechanisme te zijn: als hongerige voorouders vriendelijk anderen eerst zouden laten eten, hadden ze kunnen uitsterven.

Wat is eraan te doen?

Weet u van uzelf dat u niet goed reageert op een lage bloedsuikerspiegel, probeer dit dan voor te zijn, door tijdig te eten. Bijvoorbeeld maximaal elke 4 uur. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk, maar dan is het goed om te weten dat als u zich ervan bewust bent, u minder snel geneigd bent om chagrijnig te reageren. Toch al ‘hangry’? Probeer dan direct iets te eten en kies liefst voor natuurlijke producten, die rijk zijn aan voedingsstoffen als eiwitten of vezels. Vanwege de suikers is fruit een goede keuze. Andere suikerrijke voedingsmiddelen zijn juist een minder goede keuze, aangezien die slechts voor een korte piek zorgen.

Even geen belangrijke beslissingen

Tenslotte nog een tip in tijden van hongerige humeurigheid: stel moeilijke beslissingen of discussies liefst uit tot een moment dat u weer gegeten heeft. En weet dat het lichaam van iemand wie niet hangry wordt van trek toch ook op een tekort aan voedingsstoffen kan reageren in de vorm van vermoeidheid of concentratieproblemen.

Lees ook: honger of toch dorst? Zo herkent u het verschil.
Zo beïnvloeden emoties ons eetgedrag en zo bent u ze de baas.
Honger voor het slapen gaan? Een banaan is dan een goede keuze.
Zo zegt u nee tegen lekkere trek.
Koolhydraatarme snacks om de lekkere trek mee te stillen.
Waarom 1 chipje eten geen optie is.
De gezonde eigenschappen van vezels en hoe u er voldoende van binnen krijgt.

(Bron: Quest, Metrotime.be, Jan Magazine, Gezondheidsnet)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Marija says:

  Help me aub. Voor een operatie moet ik nuchter blijven. Dan ben ik inderdaad helemaal kapot van de stress, paniek, angst, honger en dorst. Het grootste nadeel is dat ik dan een vervelende patient ben en ze dus geen enkel mededogen meer voor me hebben. Ook willen ze nooit aangeven wanneer ik precies aan de beurt ben dus ik zit onnodig lang zonder eten en drinken. Want drinken mag tot 2 uur voor de narcose maar ik moet er om 07:00 al zijn en wordt pas smiddags geholpen. Hopeloos, en daarom zie ik zo op tegen de komende operatie dat ik neiging hebom af tezeggen hierdoor. Is er iets aan te doen?.

   MAX Vandaag says:

   Beste Marija, wat vervelend dat u zo tegen uw operatie opziet. Wij hebben daar helaas geen oplossing voor, maar wel een advies: maak het vooraf bespreekbaar. Wie weet kan het ziekenhuis u hier bij helpen, of in elk geval wat meer rekening met u houden voor uw operatie. Veel sterkte gewenst in elk geval.

  Gerardtothemax says:

  Ik heb echt iets tegen het gebruik van het woord “honger” of “hongerig” in dit geval een verbuiging van.
  Wij kennen geen honger en geen armoede, mensen die niet met geld kunnen omgaan zijn er wel in plaats van eten sigaretten kopen of in een grote auto rijden, nee honger dat is heel erg als je dat hebt. Trek in iets kun je hebben en verder vind ik dit een raar artikel, geen kopij genoeg ??mvgr