auto vakantie

Met de auto op vakantie? Zo bereidt u zich goed voor

Nog even en dan gaat voor een hele hoop Nederlanders de zomervakantie van start. Voor wie met de auto op vakantie gaat doet er goed aan zich voor te bereiden op de reis. Dit kan onderweg en op de eindbestemming een hoop ellende voorkomen. Wij hebben tips. 

Overdag of ’s nachts rijden

Bent u van plan om overdag te rijden, houd dat rekeningen met files. In bijvoorbeeld Duitsland wordt er nog behoorlijk gewerkt aan de weg. De zogeheten baustellen zorgen op de Duitse autowegen voor een hoop vertraging. Houdt de file-informatie goed in de gaten en neem eventueel een alternatieve route naar uw bestemming.

Bent u van plan om ’s nachts te gaan rijden, om de verkeersdrukte te vermijden? Begin dan een aantal dagen voor uw vertrek met eerder naar bed gaan. Dat zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar het helpt om uw ritme te verleggen. In het donker rijden is wezenlijk anders dan overdag, ook voor uw biologische ritme. Wees onderweg goed voorbereid en neem voldoende drinken en eten mee. Eet vooral kleine porties energierijk voedsel. Dat scheelt in de spijsvertering en uw energieniveau, waardoor u frisser door kunt rijden. Reist u met kinderen? Zorg dan dat zijn juist vermoeid zijn en de nacht lekker doorslapen in de auto. Zo gaat het bij hen niet ten koste van hun dag/nacht-ritme.

Voorbereiden route

Naast dat u goed uitgerust de weg op moet gaan, is ook de voorbereiding van de route van belang. Heeft u een vignet of milieusticker nodig en wat zijn de regels van het land waar ik door reis. Bekijk welk route u wilt rijden en wat eventuele obstakels kunnen zijn. Is er een omleiding, wegwerkzaamheden, of moet u langs een druk punt. En op welk moment van de dag kunt u het beste waar zijn. Bedenk eventueel ook vast een alternatieve route. Wie op de navigatie rijdt doet er goed aan om te controleren of deze up-to-date is. En een wegenkaart ouderwets? Zeker niet! Ze zijn nog steeds te krijgen en vaak een heel goed alternatief voor een leukere route. En ze houden u scherp, want u moet de volle aandacht op de weg hebben om geen verkeersbord te missen.

Auto controleren

Al deze voorbereidingen zijn natuurlijk goed, maar niet als de auto niet in orde is. Doe daarom de autocheck. Contoleer voor u gaat de bandenspanning, het oliepeil en of er voldoende koe- en ruitenwisservloeistof aanwezig is. Laat eventueel een check bij de garage doen. Zij kunnen direct kijken of de airco nog in orde is en alle vloeistoffen zijn bijgevuld. Gebruikt u de airco in de auto? Dan gebruikt u hem zo het beste. Ben verder op de hoogte van uw auto. Weet wie u kunt bellen als u pech heeft, zorg dat u in ieder geval uw groene kaart bij u heeft. En wie wil tanken onderweg doet er goed aan na te gaan waar de meest betaalbare pompen te vinden zijn.

Houd bij het inpakken van uw auto rekening met wat u als eerst nodig hebt op uw bestemming. Berg bijvoorbeeld reispapieren en sleutels die u direct nodig heeft op een makkelijke plek op.

Meer tips? Lees ook: Met de auto op vakantie in eigen land blijkt kostbaar, (Vakantie)verkeer dat zich niet een verkeersregels houdt, krijgt fors hogere boetes in België en Houd inbrekers buiten de deur tijdens uw vakantie.

Geef een reactie