auto

Met de auto op vakantie? Zo bereidt u zich goed voor

Wie met de auto op vakantie gaat doet er goed aan zich voor te bereiden op de reis. Dit kan onderweg en op de eindbestemming een hoop ellende voorkomen. Wij hebben tips. 

Overdag of ’s nachts rijden

Bent u van plan om overdag te rijden, houd dat rekeningen met files. In Duitsland wordt er gewerkt aan de weg. De zogeheten baustellen zorgen op de Duitse autowegen voor een hoop vertraging. Houdt de file-informatie goed in de gaten en neem eventueel een alternatieve route naar uw bestemming.

Bent u van plan om ’s nachts te gaan rijden, om de verkeersdrukte te vermijden? Begin dan een aantal dagen voor uw vertrek met eerder naar bed gaan. Dat zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar het helpt om uw ritme te verleggen. In het donker rijden is wezenlijk anders dan overdag, ook voor uw biologische ritme. Wees onderweg goed voorbereid en neem voldoende drinken en eten mee. Eet vooral kleine porties energierijk voedsel. Dat scheelt in de spijsvertering en uw energieniveau, waardoor u frisser door kunt rijden. Reist u met kinderen? Zorg dan dat zij juist vermoeid zijn en de nacht lekker doorslapen in de auto. Zo gaat het bij hen niet ten koste van hun dag/nacht-ritme.

Voorbereiden route

Naast dat u goed uitgerust de weg op moet gaan, is ook de voorbereiding van de route van belang. Heeft u een vignet of milieusticker nodig en wat zijn de regels van het land waar ik door reis? Bekijk welk route u wilt rijden en wat eventuele obstakels kunnen zijn. Is er een omleiding, wegwerkzaamheden, of moet u langs een druk punt. En op welk moment van de dag kunt u het beste waar zijn. Bedenk eventueel ook vast een alternatieve route. Wie op de navigatie rijdt doet er goed aan om te controleren of deze up-to-date is. En een wegenkaart ouderwets? Zeker niet! Ze zijn nog steeds te krijgen en vaak een heel goed alternatief voor een leukere route. En ze houden u scherp, want u moet de volle aandacht op de weg hebben om geen verkeersbord te missen.

Auto controleren

Al deze voorbereidingen zijn natuurlijk goed, maar niet als de auto niet in orde is. Doe de autocheck. Contoleer voor u gaat de bandenspanning, het oliepeil en of er voldoende koel- en ruitenwisservloeistof aanwezig is. Laat eventueel een check bij de garage doen. Zo’n controlebeurt is in sommige gevallen zelfs gratis. Geen tijd om naar de garage te gaan? U kunt ook zelf de verschillende onderdelen controleren.

Heeft u airco in de auto? Laat hem jaarlijks, in de lente, controleren bij de garage. Zij kijken of alle vloeistoffen nog in orde zijn en of de filters vervangen moeten worden. In de filters kunnen bacteriën gaan zitten die een muffe geur door de auto verspreiden.

Controleer de bandenspanning. Dat is iets wat u het hele jaar door het beste kunt doen, maar juist ook voor u aan een lange rit begint. De auto rijdt dan niet alleen zuiniger, ook veiliger. Hoeveel bar er in uw banden mag staat bij veel auto’s in de deur aan de bestuurderskant of op de band zelf. Het is ook te vinden op de overheidssite watismijnbandenspanning.nl.

Zoals gezegd is het nalopen van alle vloeistoffen in de auto belangrijk. Vergeet vooral ook niet uw ruitenwisservloeistof aan te vullen. Controleer ook of de ruitenwisserbladen nog in orde zijn. Uitgedroogde ruitenwisser, wissen minder goed en dat kan voor problemen zorgen bij een forse regenbui.

Verzekerd en pechhulp

Vergeet niet uw groene kaart mee te nemen en te controleren zodat u goed verzekerd op reis gaat. Bent u lid van een pechhulp of is dit geregeld via de garage, controleer of u alle nummers en papieren hebt. In geval van nood bent u voorbereid.

Tanken in het buitenland is sinds oktober 2018 makkelijker geworden. Dat wil zeggen dat zowel diesel als benzine in alle EU-landen dezelfde naam hebben. Maar wees hoe dan ook alert dat u geen diesel in een benzineauto tankt, dat kan u duur komen te staan.

Houd bij het inpakken van uw auto rekening met wat u als eerst nodig hebt op uw bestemming. Berg bijvoorbeeld reispapieren en sleutels die u direct nodig heeft op een makkelijke plek op.

Meer tips? Lees ook: Met de auto op vakantie in eigen land blijkt kostbaar, (Vakantie)verkeer dat zich niet een verkeersregels houdt, krijgt fors hogere boetes in België en Houd inbrekers buiten de deur tijdens uw vakantie.

(Bron: ANWB, AD, Nu.nl, archief)

Geef een reactie