Duur 03:49
Gepubliceerd op 8 juli 2019

Houd inbrekers buiten de deur tijdens uw vakantie

Het is geen leuke thuiskomst als er tijdens uw vakantie is ingebroken. Z’n 15.000 vakantiegangers hebben er jaarlijks mee te maken. Als uw huis langere tijd onbewoond is zijn er extra zaken waarmee u rekening moet houden en u kunt daarnaast maatregelen nemen om te voorkomen dat inbrekers uw huis uitkiezen. Wij hebben het internet voor u afgestruind en vele tips voor u verzameld van onder andere de politie.

Sloten

Vanzelfsprekend sluit u alle deuren en ramen bij uw vertrek naar uw vakantiebestemming. Zorg daarnaast voor goede sloten. Volgens onderzoek is zo’n 60 procent van de voor- en achterdeuren binnen 1 tot 2 minuten open te breken. Om dit bij uw woning te voorkomen raadt de politie aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen te installeren en deze ook consequent te gebruiken. Kies voor beslag met een voorziening die ook tegen cilindertrekken bestand is. Inbrekers kunnen anders met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Vervolgens is de deur zó te openen.

Geef een bewoonde indruk

 • Gebruik tijdschakelaars voor een aantal lampen in huis en laat de lampen niet allemaal tegelijk aan- en uitgaan voor een realistisch effect. Tegenwoordig zijn er ook ‘slimme lampen’, die u met behulp van een app aanstuurt. Op deze manier heeft u het instelschema helemaal in de hand.
 • Laat schone vaat staan zodat het lijkt of u er nog mee bezig bent of zet bijvoorbeeld een koffiekopje op de salontafel.
 • Laat post niet opstapelen, maar laat het als het mogelijk is regelmatig van de mat of uit de brievenbus halen. Laat de post vervolgens niet in het zicht op stapeltjes leggen, dit valt inbrekers namelijk meteen op. Is het niet mogelijk om de post te laten weghalen, zorg er dan voor dat het uit het zicht is als inbrekers naar binnen proberen te kijken.
 • Leg een open boek of tijdschrift in het zicht neer, zodat het lijkt of u elk moment verder gaat lezen. Bij deze tip hebben wij overigens wel een kanttekening. Mochten inbrekers regelmatig terug komen om te controleren, kan het misschien juist opvallen dat u al meerdere dagen op dezelfde bladzijde bent…
 • Staat er normaal een auto voor uw deur? Misschien willen de buren hun auto wel voor uw huis zetten, zodat uw huis gewoon bewoond lijkt.
 • De politie Lelystad heeft in 2018 gewaarschuwd voor een nieuwe manier van inbrekers om te achterhalen of bewoners wel of niet op vakantie zijn. Met een stukje plastic in het slot kunnen inbrekers achterhalen of bewoners al enkele dagen van huis zijn. Laat daarom als dat mogelijk is regelmatig uw voordeur door een bekende checken op stukjes plastic.

Bied geen gelegenheid

 • Zet kliko’s, ladders en andere zaken die inbrekers als hulpmiddel bij het beklimmen van uw woning kunnen gebruiken in een afgesloten ruimte.
 • Verstop geen sleutels onder de deurmat of bloempot of op andere ‘geheime plekken’, want daar kijken inbrekers als eerste.
 • Laat nooit de sleutel aan de binnenkant van het slot zitten. Inbrekers kunnen anders een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een stukje ijzerdraad eenvoudig de sleutel omdraaien.
 • Zorg dat inbrekers de voordeur niet kunnen openen via de brievenbus doordat de deur niet op slot zit. Met behulp van bijvoorbeeld een kleerhanger slagen zij er anders simpel in het slot via de brievenbus open te trekken. U kunt eventueel ook een kap over uw brievenbus plaatsen, zodat niemand via de brievenbus binnen kan komen.

Preventie

 • Leg kostbaarheden uit het zicht of beter nog, bewaar ze achter slot en grendel. Inbrekers nemen vaak lang de tijd om grondig te zoeken als zij weten dat u op vakantie bent, dus plaats onvervangbare zaken in een kluis of breng ze tijdelijk elders onder bij bijvoorbeeld familie.
 • U kunt uw eigendommen ook laten registreren. Regelmatig vindt de politie gestolen waar terug, maar kan dan niet achterhalen van wie dit is. Registreer daarom de kenmerken van uw waardevolle bezittingen op de registratiekaart en bewaar deze goed. Geregistreerde eigendommen leveren ook meer sporen op naar inbrekers. Meerdere inbraken kunnen bijvoorbeeld aan dezelfde dader gekoppeld worden en daders kunnen langere straffen krijgen.
 • Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
 • Een lamp met een bewegingssensor zorgt voor een plotselinge zee van licht aan de donkere kant van uw huis en schrikt inbrekers af.
 • Als u een schuifpui heeft: bij sommige ervan kunt u een balk aan de binnenkant tussen de deurpost en de schuifpui leggen. Dan kan de pui van buitenaf niet open geschoven worden.
 • Plaats anti-inbraakstrips, zodat koevoeten van inbrekers niets uithalen.
 • Maak gebruik van een alarmsysteem. De aanwezigheid hiervan, bijvoorbeeld kenbaar gemaakt door een sticker op het raam, schrikt inbrekers vaak af.
 • Doet u uw lamellen of gordijnen normaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat u op vakantie gaat. Laat ze half open, zodat er overdag en ’s avonds wel naar binnen gekeken kan worden, maar er geen zicht is op de gehele kamer.
 • Wees voorzichtig wat u op sociale media plaatst. Inbrekers lezen ook berichten op Facebook en Twitter. Zet daar dus geen informatie dat, en hoe lang, u op vakantie bent.
 • Vraag buren tenslotte om alert te zijn tijdens uw afwezigheid.

Toch ingebroken?

Bel als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn direct 112. Bel anders, als u aangifte wilt doen 0900-8844. Dan komt de politie bij u thuis kijken of er sporen zijn achtergebleven die kunnen leiden naar een dader. Ruim daarom de schade niet direct op en wacht tot u de politie gesproken heeft. Blokkeer gestolen bankpassen en simkaarten van gestolen telefoons. De politie kan pas tot opsporing van een dader overgaan als uw aangifte binnen is. En uw verzekering heeft een aangifte nodig om de schade te vergoeden. Als het nodig is, voert de politie een buurtonderzoek uit. Als er sporen en aanwijzingen zijn, worden deze onderzocht. Misschien is er een serie-inbreker aan het werk in uw buurt of leiden de sporen naar een bekende van de politie.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben tot 90 procent minder kans op een geslaagde inbraak. Een PKVW-erkend bedrijf kan u hierbij helpen.

Veilig wonen scan

Sommige gemeenten nemen deel aan het project Veilig Wonen Scan. Is dat bij uw gemeente het geval, dan kunt u een gratis scan aanvragen, waarbij uw woning op veiligheid wordt gecontroleerd. Deze scan wordt uitgevoerd door een onafhankelijk adviseur het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Informeer bij uw gemeente als u hier interesse in heeft.

Digitale training

Via de website van het CVV kunt u daarnaast een digitale training doen, waarbij u vragen en antwoorden krijgt over inbraken, babbeltrucs, een overval of brand.

(Bron: ANP, politie.nl, breda.nieuw.nl, eigenhuis.nl, Stichting nationale preventie weken, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, archief, De Stentor)

Geef een reactie

Reactie

  WIM VAN STRALEN says:

  OM INBREKERS BUITEN DE DEUR TEHOUDEN ZET SCHRIKDRAAD JE ACHTERHEK ALS JE EEN HOOG HEK HEEFT EN OOK OP DE POORTDEUR.
  HEB JE BIJ DE VOOR DEUR OOK EEN HOGE HEK EN EEN POORT ALS DEUR DOE DAAR OOK SCHRIKDRAAD ROND OM OVER HEEN.
  EN HEB JE EEN SCHUUR AAN JE HEK VAST ZITTEN ZORG DAT JE OOK DAAR SCHIKDRAAD OP JE SCHUUR PLAATST.
  TEN 2e ZORG DAT JE CAMARA’S HEBT ALS ER TOCH IN GEBROKEN WORDT DAN GAAT ER ALARM AF OP HET POLITIE BURO MAAR DAN MOET JE WEL EEN CAMARA KOPEN MET STIL ALARM EN MELDEN DAT JE ZO’N CAMARA GEKOCHT DAT JE GEREGISTEERD WORDT OP HET POLITIE BURO.

Bekijk ook

Meer