auto

Waarom wordt het zo snel heet in de auto?

Het hoeft buiten helemaal niet heel warm te zijn om de binnenkant van de auto te laten veranderen in een soort kachel. Niet alleen in de auto loopt de temperatuur snel op. In de tent of in een vouwwagen kan het ook al snel behoorlijk heet worden. Hoe komt het dat de temperatuur hier zo snel stijgt?

Waar komt die warmte vandaan?

Iedereen heeft het weleens ervaren: de muur van warmte die u omringt zodra u in een auto stapt die al even stilstaat in de warmte. Ook in een tent of vouwwagen kan het onaangenaam warm zijn als de zon er de hele dag op heeft gestaan. Zelfs als de zon zich niet echt heeft laten zien kan het behoorlijk snel opwarmen in de auto of tent. Hoe komt dat toch?

Materialen

Allereerst zijn de materialen waar een auto of tent van gemaakt zijn vrij dun, waardoor licht er makkelijker doorheen kan schijnen. Als er dan ook nog felle zonnestralen zijn, is het binnen de kortste keren enorm warm. In kelders en gebouwen met dikke muren wordt het om deze reden vrijwel nooit onaangenaam warm.

Zwart en wit

Een 2e aspect dat meespeelt is de kleur van de auto of tent. Zwarte oppervlaktes absorberen licht, terwijl witte objecten licht juist weerkaatsen. Als witte objecten wel licht zouden vasthouden, zou u ze niet meer waarnemen als wit, maar als een bepaalde kleur. Dit geldt ook voor zwart: als het licht zou weerkaatsen, zouden ze niet zwart zijn. Zwarte objecten zetten licht om in warmte, waardoor ze de temperatuur in een auto of tent verder omhoog laten gaan.

Honden in de auto

Zolang het buiten niet afkoelt en u de auto of tent niet lucht, zal de temperatuur hierbinnen alleen maar blijven stijgen. In een auto kan het bijvoorbeeld binnen 30 minuten 40 graden worden bij een buitentemperatuur van 21 graden. U snapt dat dit niet uit te houden is, al helemaal niet voor dieren en kleine kinderen. Het is ook niet voor niets dat De Dierenberscherming hondeneigenaren elk jaar op het hart drukt om hun dier bij warmte nooit in de auto achter te laten op warme dagen.

Als u dit wel ziet gebeuren en u merkt dat de hond in acute nood is, dan mag u het dier proberen te bevrijden door een ruit in te slaan.

hond
Lees ook: Wat kunt u doen als u een hond in een warme auto ziet zitten?

(Bron: New York Times, Quest, Dierenbescherming, ScienceLine)

Geef een reactie