bandenspanning controleren

Check de bandenspanning van uw auto en rij veiliger en bespaar geld

De spanning van uw autobanden checken, het is een kleine moeite. Toch blijkt dat we dit veel te weinig doen. En dat is jammer, want een autoband met de juiste bandenspanning rijdt veiliger en zuiniger. Het kan u wel tot 60 euro aan brandstof besparen per jaar. Maar waarom is het veiliger en wat is de juiste spanning? 

Bandenspanning checken

Het advies is om elke 2 maanden de bandenspanning van de banden van de auto te controleren. Maar uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat we dat niet doen. Maar liefst 1 op de 3 automobilisten controleert de spanning zelfs nooit. Het resultaat is dat 60 procent van de autobezitters met te zachte banden rondrijdt. Banden lopen langzaam leeg. Niet alleen als u rijdt, ook als de auto stilstaat of (zoals in coronatijd) weinig kilometers maakt.

Veiligheid

Een belangrijke reden om met de juiste bandenspanning de weg op te gaan, is voor de veiligheid. Zachtere banden hebben minder grip op de weg. Hierdoor heeft u een langere remweg, kunt u bij regen of modder eerder in de slip raken en heeft u een grotere kans om tijdens het rijden een klapband te krijgen. Het advies is om niet langer dan 6 jaar met de band te rijden. Rijdt u meer, dan slijt de band natuurlijk sneller. Laat bij de garage regelmatig uw profiel controleren en voorkom dat u te lang doorrijdt. Of een band versleten is of te zacht, is niet altijd met het blote oog te zien.

caravan
Lees ook: Zijn de banden van uw caravan in orde?

Hoger verbruik

Wie rijdt met te zachte banden, verbruikt ook meer brandstof. Het kost de auto meer energie om te zachte banden te laten draaien, in vergelijking met harde banden. Daarnaast slijten te zachte banden sneller dan harde. Is de bandenspanning goed, dan bespaart u jaarlijks tot wel 60 euro.

Beter voor het milieu

Een goed opgepompte band is niet alleen veiliger en zuiniger, het is ook beter voor het milieu. Een band met de juiste spanning zorgt voor minder CO2-uitstoot, omdat de auto minder brandstof verbruikt. Dat kan maar liefst zo’n 40 kilo CO2 per jaar schelen. En de banden slijten ook minder snel, waardoor er minder rubberafval in het milieu terechtkomt.

Wisselen winter- en zomerbanden

Wie wisselt van winter- naar zomerbanden (en omgekeerd), doet er ook goed aan om de banden altijd goed te laten checken of ze de juiste bandenspanning hebben. Met winterbanden rijdt u het best wanneer de temperatuur onder de 7 graden komt. De zomerbanden mogen weer onder de auto als de temperatuur overdag structureel boven de 7 graden is. Een ideaal moment is er niet, maar voor winterbanden is het niet goed om met hoge temperaturen mee te blijven rijden. Ze worden er zachter door, slijten daardoor sneller en uw verbruik gaat omhoog. Heeft u 4-seizoenen (All Weather) banden, dan zegt de naam het al, daar kunt u alle seizoen mee blijven rijden. Deze banden slijten doorgaans wel sneller en zijn soms ongunstiger in het verbruik. U bent wel tegen alle weertypen bestand.

winterbanden
Lees ook: In deze landen kunt u beter niet met winterbanden rijden in de zomer

Banden op pompen

Het advies is om elke 2 maanden uw bandenspanning te controleren. Hoeveel bar er in uw band mag, is bij nieuwere auto’s in de deurstijl van de bestuurderskant te vinden. Ook naar aanleiding van de bandenmaat kunt u zien hoeveel bar erin mag. De maat staat op de zijkant van uw band. Bij de pomp is vaak een overzicht te vinden waarop staat hoeveel spanning bij welke bandmaat past. Bent u zwaar beladen of gaat u met meerdere mensen op pad, dan is het extra goed om de bandenspanning te controleren. Wanneer de auto zwaarder beladen is, moet u de banden ook iets harder oppompen. Op de website watismijnbandenspanning.nl van de overheid staat wat de juiste bandenspanning voor uw auto is.

Zet vanaf nu een herinnering in uw agenda, of in de telefoon, dat u elke 2 maanden de bandenspanning checkt. Dan gaat u veiliger op weg en bespaart u geld.

(Bron: Algemeen Dagblad, Nu, Milieu Centraal, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Pieterriet says:

    Als je stikstof in je banden laat doen hoef je maar om het halfjaar te laten controleren!

    WIM VAN STRALEN says:

    IK HEB STIKSTOF IN MIJN BANDEN EN IK CONTROLEER ZE 1 KEER PERJAAR EN ER ZE BIJNA OP DE ZELDE SPANING.
    HEB JE NOG NEEN STIKSTOF IN DE BANDEN EUROMASTER VRAAGD 12,50 EURO VOOR 4 BANDEN.