Benzine en diesel krijgen nieuwe naam aan de pomp

Automobilisten krijgen aan de pomp te maken met nieuwe namen voor brandstof. Vanaf vrijdag 12 oktober 2018 krijgen landen in de EU allemaal dezelfde labels, wat een einde moet maken aan verwarring over de namen bij het tanken over de grens.

E5, E10, B7

Vanaf 12 oktober zijn tankstations binnen de EU verplicht nieuwe etiketten te plaatsen. Een aantal landen zoals Noorwegen, Turkije, Servië en Zwitserland gaan er ook mee werken. In Nederland komen de etiketten naast de bestaande aanduidingen. Euro95 (met 5 procent ethanol) en Super (98) vallen onder de aanduiding E5. Halverwege 2019 zal Euro95 veel vaker meer ethanol bevatten, maximaal 10 procent en wordt dan E10 genoemd. Er zijn nu al enkele pompen in Nederland die E10 aanbieden en in het buitenland, met name in België en Frankrijk, is dat ook al het geval. Diesel wordt B7. Naast B7 zijn er ook B10, B100 en XTL. XTL is een synthetische olie en dus niet uit aardolie vervaardigd.

Overheidscampagne

Om verwarring onder automobilisten te voorkomen start de overheid een informatiecampagne. De wit-zwarte labels zijn in de hele Europese Unie hetzelfde. De verschillende soorten brandstof zijn binnen het labelsysteem te herkennen aan hun vorm. Zo zijn alle labels voor benzine rond, met een E en een cijfer dat het ethanolgehalte aangeeft. De symbolen voor diesel zijn vierkant en gasachtige brandstoffen als lpg en waterstof krijgen een ruit.

Nieuwe brandstoffen in Nederland

Naast nieuwe namen komen er in Nederland ook meer brandstoffen. Het aantal pompen met waterstofgas (sticker H2) zal toenemen. Euro95 en Super blijven bestaan, maar in 2019 zal Euro95 dus veel vaker meer ethanol bevatten, (maximaal 10 procent oftewel E10) in plaats van de huidige 5 procent (E5). Iedereen, maar zeker degenen met een auto van voor 2000, doet er goed aan te checken of zijn auto geschikt is voor E10. Loodvrij 98 is een goed alternatief, maar dat is lang niet overal meer verkrijgbaar.

(Bron: ANP, ANWB)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. hjawittenberg says:

  Bedankt voor artikel over brandstof, alleen de nieuwe naam voor Euro 95 is E5 en niet E10. Zie ook de foto in jullie artikel .

  Groet
  Harry Wittenberg

  1. MAX Vandaag says:

   Beste hjawittenberg, hartelijk dank voor uw bericht en klopt helemaal.