winterbanden

Winterbanden zijn in deze landen verplicht

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in sommige Europese landen is dit wel het geval, zoals in Oostenrijk. Vanaf de winter van 2021/2022 heeft Frankrijk de regels aangepast voor bepaalde gebieden. Heeft u dan geen winterbanden, dan kan het een fikse boete opleveren. We zetten de regels in populaire bestemmingen voor u op een rij.

Verschil winterbanden en zomerbanden

Het meest zichtbare verschil tussen winter- en zomerbanden is het profiel. Winterbanden hebben een grover en dieper profiel, waardoor de banden zich als het ware vast kunnen grijpen in modder en sneeuw. De auto heeft hierdoor veel meer grip, waardoor u minder snel in de slip raakt.

Een ander belangrijk verschil is niet te zien. Het gaat hierbij om de samenstelling van het rubber van de banden. Winterbanden zijn een stuk soepeler dan zomerbanden. Dit zorgt wederom voor meer grip bij lage temperaturen. In de zomer zorgt de soepele rubbersamenstelling echter voor onstabieler rijgedrag. Daarnaast wordt uw remweg langer, verbruikt u meer brandstof en slijten de banden sneller. In de zomer op winterbanden rijden is dus niet aan te raden.

Net zoals dat u in een aantal landen in de winter niet op zomerbanden mag rijden, kunt u in deze landen beter niet met winterbanden rijden in de zomer.

Winterbanden in Nederland

In Nederland is het niet verplicht om winterbanden onder uw auto te hebben. Daarentegen wordt het wel aangeraden om voor winterbanden te kiezen bij winterse weersomstandigheden.

Op het moment dat de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt, is het tijd voor winterbanden. De maand oktober is over het algemeen de meest geschikte maand voor de wissel. Rond maart/april kunt u in principe weer terug wisselen naar zomerbanden.

Verplicht winterbanden in het buitenland

In veel populaire wintersportlanden gelden regels omtrent het gebruik van winterbanden en/of sneeuwkettingen. In andere landen, zoals België, Denemarken en Zwitserland, is het geen wettelijke verplichting om op winterbanden te rijden. Bij winters weer wordt het daarentegen wel sterk aangeraden en u kunt beboet worden als u hinder veroorzaakt of gevaarlijk bent op de weg met zomerbanden.

In Zwitserland zijn er wel gebieden waar sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt aangegeven met speciale borden. In België en Denemarken zijn sneeuwkettingen toegestaan, maar nooit verplicht. Houd er wel altijd rekening mee dat u het wegdek niet beschadigt.

De hieronder beschreven regels per land gelden op dit moment, maar zijn aan verandering onderhevig. Daarbij staan hier enkel de basisregels. Controleer voor u op wintersport of anderszins wintervakantie in deze landen gaat of u aan alle regels voldoet.

Duitsland

In Duitsland is het verplicht om winter- of all-season banden onder uw auto te hebben bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn daarnaast verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit kan voorkomen in de bergachtige gebieden in het land.

Luxemburg

Luxemburg verplicht winterbanden bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn toegestaan als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.

Frankrijk

Vanaf komende winter geldt in sommige gebieden van Frankrijk een verplichting van winterbanden. In een aantal bergachtige departementen van Frankrijk moet u vanaf 1 november tot en met 31 maart winterbanden hebben. Het is echter ook mogelijk om zonder winterbanden te rijden, als u dan maar sneeuwkettingen of sneeuwsokken in de auto heeft liggen.

Oostenrijk

Oostenrijk verplicht van 1 november tot en met 15 april het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden. Buiten deze periode kunnen winterbanden in sommige gebieden verplicht blijven. Dit wordt aangegeven met een speciaal bord.

Er zijn ook borden die aangeven dat in een bepaald gebied sneeuwkettingen verplicht zijn. Het wordt dus dringend aangeraden om deze kettingen in de auto te hebben liggen.

Italië

In Italië geldt geen algemene verplichting omtrent winterbanden. Van 15 november tot en met 15 april is het in sommige gebieden en op sommige wegen echter wel verplicht om op winterbanden te rijden, tenzij u sneeuwkettingen in de auto heeft liggen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze periode worden verlengd.

De gebieden worden aangegeven met groene of blauwe borden met de tekst: obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht).

Kroatië

Van 15 november tot en met 15 april is het verplicht op winterbanden te rijden op bepaalde wegen in Kroatië, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze periode worden verlengd.

Tsjechië

In Tsjechië is het verplicht van 1 november tot en met 31 maart op winterbanden te rijden als er sprake is van winters weer, zoals sneeuw of ijs op de weg of kans op sneeuwval of ijzel. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze periode worden verlengd. Op sommige plekken staan borden die aanduiden dat winterbanden hier altijd verplicht zijn in de winter.

Er zijn ook borden die aangeven dat in een bepaald gebied sneeuwkettingen verplicht zijn. Het wordt dus dringend aangeraden om deze kettingen in de auto te hebben liggen.

Scandinavië

Omdat de Scandinavische landen een stuk dichter bij de poolcirkel liggen, zijn de regels nog belangrijker. In Finland zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze verplichting worden verlengd. Sneeuwkettingen zijn toegestaan als de toestand van de weg dit verlangt, maar de weg niet wordt beschadigd door de kettingen.

Zweden verplicht winterbanden van 1 december tot 31 maart bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn toegestaan bij winterse omstandigheden of als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.

Noorwegen kent geen verplichtingen qua winterbanden voor personenauto’s, maar bestuurders hebben wel de plicht ervoor te zorgen dat het voertuig voldoende grip heeft. Sneeuwkettingen zijn in dit land verplicht bij winters weer, tenzij het voertuig op winterbanden rijdt.

(Bron: Archief, BOVAG, ANWB, AD)

Geef een reactie

Reactie

    JanKol says:

    In de opsomming hierboven staan ook “sneeuwsokken” maar die link klopt niet want er verschijnt niets over sneeuwsokken. Toch zijn, behalve in Oostenrijk, voor zover ik kan vinden, in de meeste landen door de EG genormeerde “sneeuwsokken” als vervanger voor sneeuwkettingen toegestaan. Sneeuwsokken zijn een soort hoeslakenachtige dingen die (erg makkelijk) om de aangedreven wielen worden aangebracht en die veel grip geven op ijs en niet te diepe sneeuw. Bovendien verstoren zij de werking van bepaalde moderne hulpje voor veilig rijden, zoals ABS, niet. Je moet wel de juiste sneeuwsokken hebben, want die moeten dan in de meeste landen voldoen aan de Europese EN 16662-1 norm. De meningen over sneeuwsokken vs sneeuwkettingen zijn erg verdeeld.