verkeersregels

(Vakantie)verkeer dat zich niet aan verkeersregels houdt, krijgt fors hogere boetes in België

Wie zich vanaf 1 juli 2019 niet aan de verkeersregels houdt in België, is daar in veel gevallen 3 keer zoveel meer aan een boete kwijt dan nu nog het geval is.

Rijden op de vluchtstrook

De boetes voor sommige verkeersovertredingen in België worden met ingang van 1 juli een stuk hoger. Onterecht rijden op de vluchtstrook gaat bijvoorbeeld 174 euro kosten, wat neerkomt op een verdrievoudiging te opzichte van nu (58 euro). Automobilisten die op de middelste rijbaan van de snelweg blijven na een inhaalmanoeuvre en niet direct weer naar rechts gaan, kunnen een bekeuring van 116 euro tegemoetzien, 2 keer zo veel als nu.

Nederlandse tarieven

Ter vergelijking, in Nederland wordt er 380 euro gerekend voor rijden op de vluchtstrook en 240 euro voor er buiten noodzaak op stilstaan. Onnodig links blijven rijden wordt bij ons beboet met 140 euro. In totaal is er in 2018 voor 754 euro aan boetes geïnd in ons land. Ten opzichte van andere Europese landen zijn de boetes bij ons altijd al aan de hoge kant, maar het verschil met België wordt nu dus deels kleiner.

Camerageregistreerde boetes uitgebreid

Naast hogere boetes in België, wordt de lijst uitgebreid van verkeersovertredingen die bestraft worden als ze alleen zijn geregistreerd door camera’s of andere apparaten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om tegen de rijrichting rijden, een kruispunt blokkeren en het niet-volgen van de richting die een verkeersbord of pijlen aangeeft. Ook overtredingen rond inhalen kunnen zonder fysieke aanwezigheid van de politie vanaf 1 juli tot een boete leiden.

Lees ook: met de auto op vakantie in Europa? Deze brandstoftarieven komt u dan tegen. 

(ANP, De Standaard, ANWB, boetes.nl, RTLZ)

Geef een antwoord