Inpakken auto

Tips voor het veilig inpakken van de auto

Bij het inpakken van de auto voor de vakantie, wordt hij soms zo volgeladen dat het maximum gewicht overschreden wordt. Dat kan erg gevaarlijk zijn en heeft invloed op het weggedrag. Maar de auto zo effectief en veilig mogelijk inpakken, kan een hele puzzel zijn. Wij hebben tips hoe u met een volgepakte auto veilig de weg op kunt.

Het gevaar van overbelading

Het goed en veilig inpakken van de auto is erg belangrijk. Het heeft onder andere invloed op de rijveiligheid en op het brandstofverbruik. Elke auto heeft een maximaal gewicht dat niet overschreden mag worden. Dit staat aangegeven op het kentekenbewijs. Een te zwaar beladen auto kan erg gevaarlijk zijn. Wanneer de auto al 80 kilo teveel weegt, werkt de antislipregeling minder goed en maakt de auto sneller slingerbewegingen als het plotseling moet uitwijken voor gevaar.

Effectief inpakken

Met onderstaande tips gaat u veilig op weg:

  • Leg de zwaarste spullen onderop en zware koffers zo dicht mogelijk bij de rugleuning. Hierdoor blijft het zwaartepunt van de auto laag en vliegen bij een ongeval niet alle zware spullen door de auto.
  • Voorkom dat bij een noodstop spullen uit de achterbak door de auto vliegen. Gebruik hiervoor een bagagenet of traliewerk. Leg om dezelfde reden ook niks op de hoedenplank.
  • Controleer de bandenspanning. Is de auto zwaar beladen? Verhoog dan de bandenspanning. Dit zorgt voor zuiniger brandstofverbruik en een betere wegligging. Hoe hoog de bandenspanning moet zijn, staat aangegeven in het instructieboekje van de auto, soms ook in de het tankklepje of binnenzijde van de deur en op de bandenpomp zelf.
  • Overweeg voor het inpakken van de spullen, of alles wel mee moet op vakantie. Niet alles wat u meeneemt is echt nodig. Vraag uzelf bij alles af of u het wel gaat gebruiken. Zo wordt de auto niet onnodig vol en bespaart u brandstof. Want hoe zwaarder de auto, hoe meer brandstof de auto verbruikt.
  • Neemt u een dakkoffer mee? Doe hier de lichte spullen in en monteer de koffer in het midden van de auto. Hierdoor kan de auto minder alle kanten op slingeren dan wanneer de koffer op de zijkant van het dak wordt gemonteerd.
  • Leg spullen die u het eerst nodig heeft bovenop. Zorg bijvoorbeeld dat er een EHBO set of een tas met kleding en toiletspullen binnen handbereik ligt. Zo hoeft u bij een tussenstop onderweg niet steeds alles opnieuw uit- en in te pakken.
dakkoffer
Lees ook: Extra bagageruimte nodig? Gebruik een dakkoffer

Klaar voor vertrek?

Is de auto ingepakt? Kijk dan voor u vertrekt nog een laatste keer naar de auto. Hangt de wagen scheef, zit de achterklep goed dicht en is hij niet te zwaar beladen? Kijk even of de lichten het doen en of ze door de bagage nog afgesteld moeten worden. Controleer of u goed door alle ruiten en spiegels kunt kijken en vul alle vloeistoffen aan. Doe voor u de straat uit rijdt even een test stop en kijk of er iets vanuit de achterbak naar voren komt. Stop de laatste losliggende spullen weg en u bent klaar om te gaan.

auto
Lees ook: Met de auto op vakantie? Zo bereidt u zich goed voor

Door de coronamaatregelen gelden er soms andere regels in het land waar u naar op vakantie gaat. Op de website wijsopreis.nl checkt u voor vertrek alle belangrijke informatie en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Bron: ANWB, AD, archief)

Geef een reactie