Hoe vaak moet een slaapzak gewassen worden? En hoe dan?

De slaapzak schoonmaken na het kamperen

Bij terugkomst van vakantie wordt thuis alles weer gewassen en schoongemaakt. Maar hoe zit dat met een slaapzak? Kan die ook gewoon de wasmachine in? En moet een slaapzak na elk gebruik gewassen worden?

Was een slaapzak niet te vaak

Nee, een slaapzak hoeft niet na elke kampeervakantie gewassen te worden. Het is zelfs beter om hem zo min mogelijk te wassen. Dan blijft de kwaliteit namelijk beter. Hoe vaker in de wasmachine, hoe sneller hij slijt en de vulling op gaat. De meeste vlekken aan de buitenkant zijn met wat water en sop weg te krijgen.

Ruikt de slaapzak wat muf? Hang hem dan een tijdje buiten. Door te luchten verdwijnen de meeste geuren ook al. Lukt dit niet? Vul dan een (grote) bak met kattenbakgrind en leg de slaapzak er gevouwen op. Vergeet niet hem af en toe te keren. Het grind absorbeert vieze luchtjes namelijk.

Gebruik een lakenzak

Om een slaapzak nog minder te hoeven wassen, kunt u ook gebruik maken van een lakenzak. Dit is eigenlijk een hele dunne slaapzak, van katoen, fleece of zijde. Het is een soort hoes om in te liggen en te slapen. Wie in koude periodes in een tent slaapt, kan hier voordeel van hebben omdat het een extra isolerende werking heeft (en dus warmer is). Maar het vangt ook zweet en andere luchtjes op wanneer u slaapt. En zo’n lakenzak is gemakkelijker te wassen. Wanneer u een (oud) eenpersoons dekbedovertrek heeft van katoen, fleece of zijde zou u dit ook kunnen gebruiken.

slapen
Lees ook: Waarom slapen we die eerste vakantienacht toch zo slecht?

Let hierop tijdens het wassen van een slaapzak

Is het dan toch nodig om de slaapzak te wassen? Let dan even op de volgende punten. Er zijn grofweg 2 vullingen: een synthetische vulling of een donzen vulling. Bekijk het wasvoorschrift voor hoe uw slaapzak gewassen mag worden. Kies het juiste wasmiddel bij uw vulling. Er zijn speciale wasmiddelen voor de slaapzak te koop, maar een synthetische kan ook met een gewoon wasmiddel schoon gemaakt worden. Voor een donzen versie wordt wel aangeraden om speciaal dons wasmiddel te gebruiken.

Gebruik bij slaapzakken altijd vloeibaar wasmiddel. Poeders kunnen namelijk in de vulling blijven zitten of gaan samenklonteren en niet oplossen. Kies voor een maximale temperatuur van 30 graden. Rits de slaapzak open voordat u hem in de machine doet. Anders kunnen de ritsen kapot gaan.

Zet bij beide varianten een handwasprogramma aan, of een ander programma wat niet te hard roteert. Let er ook op dat de wasmachine groot genoeg is. Is dat niet het geval, was de slaapzak dan in bad, als u die mogelijkheid heeft.

Kamperen
Lees ook: Kamperen maakt gelukkig, dit zijn de voordelen van een vakantie op de camping

Met de hand in bad wassen

Het is even een werkje, maar een slaapzak is met de hand te wassen. Vul het bad dan met een laagje warm water en laat (een beetje) vloeibaar wasmiddel oplossen. Rits de zak dicht en leg hem in het bad. Laat een uur of 2 in het water liggen en sop herhaaldelijk opnieuw in en keer regelmatig. Trek de slaapzak nooit volledig nat uit het water omhoog. Dit is teveel gewicht en kan ervoor zorgen dat de naden kapot scheuren.

Laat het water nu weglopen en vul het bad opnieuw met schoon water. Spoel de slaapzak goed af en herhaal dit proces totdat er geen sop meer in de slaapzak (en dus het water) zit. Laat daarna het bad leeglopen en rol de slaapzak op. Zo drukt u het meeste water eruit. Ga niet wringen, want ook hierbij kan hij kapot gaan.

De slaapzak drogen

Daarna moet hij weer droog worden. Leg de slaapzak over een droogrek en laat aan de (buiten)lucht opdrogen. Dit kan best een tijd duren, soms een hele dag. Zorg dat hij niet in de volle zon staat. Het uv-licht kan voor verkleuring zorgen en beschadigen. Schud de vulling regelmatig op en draai de slaapzak, om hem compleet droog te krijgen.

droogrek
Lees ook: De was drogen op het droogrek, op deze manier gaat dat sneller

In de droger

Bekijk de wasvoorschriften om te kijken of de slaapzak in de droger mag. Vaak is dit wel het geval. Kies voor een lage temperatuur of een programma voor kwetsbare stoffen. Stop er vervolgens tennisballen of droogballen bij. Deze versnellen het drogen niet alleen, ze zorgen er ook voor dat de vulling op de juiste plek blijft zitten. Anders kan het 1 grote homp worden.

De slaapzak opbergen tot het volgende gebruik

Zorg dat de slaapzak volledig droog is, voordat u hem opbergt. Wanneer dit niet het geval is, kan hij gaan schimmelen. Het beste is om de slaapzak op een donkere plek te bewaren. Stop hem niet terug in de bijgeleverde zak, maar laat opgevouwen liggen. De bijgeleverde zak is alleen bedoeld om te vervoeren. Wilt u hem toch terug in de zak doen? Prop het er dan in, in plaats van op te rollen. Dat is beter voor de naden en ritsen. En zo is de slaapzak klaar voor de volgende keer.

(Bron: Obelink, Kampeerwereld Hendriks, Nomad, Jack Wolfskin, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie