Kamperen

Kamperen maakt gelukkig, dit zijn de voordelen van een vakantie op de camping

Kamperen is voor sommigen de ideale vakantie, aan anderen is het totaal niet besteed. Gemiddeld gaan 4 miljoen Nederlanders per jaar op vakantie met een tent, vouwwagen of caravan. Steeds meer huishoudens schaffen zelfs een eigen caravan of camper aan. Kortom: veel Nederlanders houden van kamperen. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van kamperen?

Algehele rust

Op vakantie kunt u ontsnappen aan het leven van alledag. De verantwoordelijkheden van thuis en het werkende leven laat u achter en u kunt volledig genieten van de reis. Wat voor wie een ontspannen manier van reizen is, verschilt. Toch lijkt kamperen voor veel mensen de ultieme manier van vakantievieren. Waarom? Omdat het leven op de camping een stuk simpeler is.

Het gebrek aan technologie speelt daarbij een grote rol. Hoewel de meeste campings wel internet hebben, neemt u niet zo snel een televisie mee tijdens een kampeertrip. Er is minder afleiding en daardoor meer tijd voor andere dingen. U hebt meer tijd en aandacht voor de mensen in uw reisgezelschap. Door het relatief primitieve leven op de camping bent u ook meer op elkaar aangewezen. Bij het opzetten van de tent, het koken en afwassen kan een helpende hand heel fijn zijn.

Natuur en buitenlucht

Een belangrijke reden om te gaan kamperen is uiteraard een natuurrijke omgeving. Zowel op een camping als tijdens vrij kamperen bent u omgeven door de natuur. Tijd spenderen in de natuur leidt tot een gelukkig gevoel, meer zelfvertrouwen en een vermindering van negatieve gedachten en angst. Uw hartslag, bloeddruk en spierspanning dalen en zo raakt u sneller ontspannen.

Tijdens een kampeervakantie leeft u als het ware buiten. Met een beetje geluk schijnt de zon veel wat zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is goed voor uw botten, spieren en immuunsysteem. Daarbij werkt het ook bevorderend voor uw humeur.

Nachtrust

Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado blijkt dat mensen op de camping een stuk beter slapen. Dit komt met name door het feit dat u veel minder aan kunstlicht wordt blootgesteld. Een hoge mate van kunstlicht zorgt ervoor dat uw interne klok zo’n 2 uur naar achteren wordt verschoven. U wordt dus pas later moe. Ook een vermindering van het blauwe licht van schermen helpt bij het opwekken van de slaap.

Tijdens het kamperen blijkt men over het algemeen trouwens niet langer te slapen, maar wel beter uitgerust wakker te worden.

Eigen spullen

Het meenemen van de eigen spullen, zoals beddengoed en servies, is voor veel mensen nog een reden om van kamperen te houden. Tegelijkertijd is het dus wel heel belangrijk om goed te controleren dat u niets vergeet. Het is zonde als bij aankomst blijkt dat er een paar tentstokken missen of de gasfles leeg is.

(Bron: Archief, Quest, RTL Nieuws, Voedingscentrum, ANWB)

Geef een antwoord

Reactie

    Mango60 says:

    J, kamperen is voor mij ook het allerfijnst. Heb vanaf mijn jeugd gekampeerd en ook sinds mijn huwelijk. Eerst met een tent toen met een vouwwagen en op het laatst met een caravan. Na scheiding met een vriend met mijn Renault Kangoo waarvan mijn vriend een minicamper van had gemaakt. Helaas kan ik nu niet meer zelf kamperen met een tent wegens mijn leeftijd en omdat ik al jaren alleenstaand ben en mij geen tent meer zie opzetten, ben niet zo handig. Wel ga ik laatste jaren in Nederland met vakantie naar een vakantiepark waar ik een stacaravan huur maar er gaat niets boven met een eigen caravan of tent. Met met vervroegd pensioen dus heb ik niet de finaciele middelen om een zwaardere auto te kopen en een caravan. Ook niet 2e hands. Zie dan ook niet zelf een caravan aan de auto koppelen, te zwaar. IK mis wel heel erg dat kamperen. Vaak kijk ik ook naar we zijn er bijna en als ik wel een wat zwaardere auto had met caravan dan ging ik zeker mee. Je ziet een hoop en je krijgt hulp van anderen indien nodig.Ook is kamperen ook veel goedkoper als andere vakanties al zijn de kampings door de jaren heen wat duurder geworden maar het blijft goedkoper als in een hotel of iets huren zoals een huisje,stacaravan,bungelow.enz.