gasfles

Een gasfles thuis bewaren: zo doet u dat veilig

Gebruikt u de caravan of camper langere tijd niet, bijvoorbeeld omdat hij naar de stalling gaat? Dan mag een gasfles niet in het voertuig blijven. In sommige gevallen kunt u de fles ook bij de stalling kwijt, maar anders moet u hem thuis bewaren. Ook gasflessen die voor de barbecue gebruikt worden, slaan we thuis op. We vertellen hoe u dat het beste en veilig kunt doen.

De beste plek voor een gasfles

De plek waar u een gasfles bewaart, moet koel zijn en goed geventileerd. Dit kan in de open lucht zijn, zoals de tuin of op het balkon. Maar er mag in geen geval direct zonlicht op de fles schijnen. Als een schuur goed geventileerd wordt, dan kan hij daar ook ondergebracht worden. Maar zet hem zeker niet in de buurt van een warmtebron, zoals een kachel, de verwarming of een open haard. Een kelder is geen goede optie voor de opslag van een gasfles. Tenzij die heel goed geventileerd wordt. Anders kan vrijgekomen gas nergens heen. Mocht de fles lekken, dan kan er op den duur gasophoping ontstaan, wat gevaarlijk is.

Rechtop bewaren

Plaats de gasfles rechtop, op een stabiele ondergrond. Zet hem eventueel vast, zodat hij niet kan omvallen of gaan rollen. Anders kan de gaskraan beschadigen, waardoor er gas kan ontsnappen.

Zorg dat de gasfles zichtbaar is

Door de gasfles op een goed zichtbare plek te plaatsen, kunt u zelf, maar ook eventuele hulpdiensten er in het geval van een noodgeval goed en makkelijk bij.  Zorg er wel voor dat kinderen of huisdieren er juist niet bij kunnen komen. Zij kunnen de fles anders per ongeluk omstoten en kinderen kunnen misschien ook proberen om de gaskraan open te draaien.

caravan
Lees ook: Zo maakt u de caravan of camper het beste schoon voor hij de stalling in mag

Draai de gaskraan dicht

Controleer of de gaskraan goed dicht zit, zelfs als de gasfles leeg is. Verwijder daarnaast de gasslang en de drukregelaar. Door eventueel een gasstop op de fles te plaatsen, wordt de gastoevoer gesloten in het geval van een grote lekkage, of wanneer de kraan per ongeluk wordt opengedraaid. Ook is het gasniveau in de fles ermee af te lezen. In het geval van een kunststof gasfles kunt u een streepje zetten tot waar hij vol zit. Van tijd tot tijd kunt u dan controleren of het hetzelfde niveau blijft.

Hoe koud mag de temperatuur buiten zijn?

Het is niet nodig om een gasfles met propaan vorstvrij te bewaren. Ook kunt u die bij lage temperaturen, tot -40 graden, blijven gebruiken. Een gasfles met butaan, die soms in de zuidelijke landen verkocht worden, kunt u beter niet bewaren en gebruiken bij een temperatuur onder de 5 graden.

Gaskraan beschermen tegen vuil

Om te voorkomen dat de gaskraan vuil wordt, kunt u hem afdekken met een plastic zak. U kunt eventueel ook de gehele gasfles afdekken, met bijvoorbeeld een vuilniszak. Maar zorg er in dat geval voor dat de onderkant onbedekt blijft. Anders kan zich bij een lekkage gas in de zak ophopen.

(Bron: archief, ANWB, zuidwestlimburg.be, Benegas, Coolblue, Rijkswaterstaat, kampeergarant.nl, Freeontour. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Riny6 says:

    Ik gebruik ook een gasfles voor mijn geiser in huis al 50 jaar. De gasfles staat zomer en winter buiten. In de zomer in de gloeiende zon en heb nog nooit een probleem ondervonden