droogrek

De was drogen op het droogrek, op deze manier gaat dat sneller

Het scheelt energie en dus geld om de was niet in de droger, maar aan het droogrek te laten drogen. Bovendien gaat de was er zo lekker fris van ruiken, als dat buiten gebeurt. Ook voorkomt u op deze manier dat de was snel slijt, wat in de droger wel het geval is. Een nadeel kan echter zijn dat het lang duurt voor de was op deze manier droog is. Maar er zijn manieren om het droogproces te bespoedigen.

Vooraf centrifugeren

Hoe minder nat de was is voor het ophangen aan het droogrek, des te sneller is het droog. U kunt dit zelf beïnvloeden, door de wasmachine goed te laten centrifugeren. Dit kunt u soms zelf instellen op de wasmachine. Ook kunt u ervoor kiezen om na afloop van het wasprogramma, de was nog een keer kort extra te laten centrifugeren. Dat kan heel veel vocht en daarmee droogtijd schelen. Bekijk wel van tevoren het wasvoorschrift, want niet elke soort wasgoed kan hier even goed tegen.

Buiten laten drogen

Heeft u de mogelijkheid om de was buiten op het droogrek te laten drogen, dan is dit een betere optie dan om dit binnen te doen. Ten 1e scheelt het u een hoop overbodig vocht binnen, maar ten 2e droogt de was buiten sneller, door de hogere luchtcirculatie. Dit geldt overigens voor overdag. ’s Nachts is de luchtvochtigheid buiten vaak zo hoog, dat dit averechts werkt. Hetzelfde geldt voor een regenachtige of mistige dag. Ervan uitgaande dat u uw was dan overdekt kunt laten drogen. Vriest het buiten, dan is dat weer geen reden om de was niet buiten te hangen. De waterdruppels in de kleding bevriezen namelijk ook en gaan meteen de lucht in. Er blijft daarbij geen vocht achter.

Is het niet mogelijk om de was buiten te drogen, kies dan zo mogelijk voor een warm vertrek in huis, waar u goed kunt ventileren of liefst een raam kunt openen. In een koud vertrek of een ruimte zonder ventilatiemogelijkheid verdampt vocht veel minder snel en neemt het drogen veel langer in beslag.

Was buiten drogen
Lees ook: De was buiten drogen spaart geld en kleding

Was uitschudden

Door de kledingstukken en overige was voor het ophangen even goed uit te schudden, voorkomt u plooien, waar zich vocht in ophoopt. Het zorgt er tevens voor dat de was na het drogen minder kreukels heeft en dat scheelt weer strijken.

Zorg voor voldoende tussenruimtes

Des te groter de tussenruimte is tussen de kledingstukken, des te beter de luchtcirculatie. En daarmee de droogtijd. Kies daarom voor een droogrek waarbij er voldoende ruimte is om alles op te hangen en waarbij de kleding niet te dicht op elkaar hangt. Staat het wasrek binnen, bij een open raam, zorg dan dat het rek in de lengte geplaatst is, zodat de lucht gemakkelijk langs de was kan stromen.

kreukels
Lees ook: Kreukels verwijderen zonder te strijken, met deze 6 tips lukt het

Manier van ophangen op het droogrek

De manier van ophangen kan de droogtijd ook bespoedigen. Bij handdoeken kunt u het beste de ene kant korter maken dan de andere kant, zo kan er meer lucht tussen komen. Heeft u de ruimte, hang ze dan languit op. T-shirts kunt u het beste ondersteboven ophangen, zodat het zwaarste gedeelte onderop hangt. Wilt u zeker weten dat u geen afdrukken krijgt, hang ze dan op een kledinghanger aan het rek. Broeken hangt u ook ondersteboven op. Dit zorgt ervoor dat het zwaarste en daarmee natste deel los kan bungelen, waarmee het kledingstuk meer luchtcirculatie vangt. Sokken kunt u aan de openingen ophangen, maar wel aan 1 kant, zodat de sok wat open hangt en er lucht in kan. Door meteen al bijpassende paren te maken, scheelt u dit uitzoekwerk bij het opvouwen. Klein wasgoed hangt u het beste op aan de hoeken. Groot wasgoed, zoals dekens of lakens hebben er baat bij als u ze na bijvoorbeeld een uur drogen omdraait.

De Japanse methode van was drogen

Op de website van Creativo wordt de ‘Japanse methode’ besproken. Hierbij worden de langste kledingstukken op de buitenste stangen opgehangen en de kortste kledingstukken op de middelste stangen. Hierdoor ontstaat een boogvorm en kan de lucht gemakkelijker door de opgehangen was heen gaan. Worden de langste kledingstukken in het midden opgehangen en de kortste aan de uiteinden, dan ontstaat er een v-vorm. Dit kan naar verluidt al gauw een half uur droogtijd schelen. Hetzelfde geldt als de was willekeurig wordt opgehangen.

(Bron: archief, wikiHow, Leifheit, Creativo, plafonddroogrek.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Dirck says:

    Waslijn? Nee, niet voor alles gebruiken!
    Een stok en je hebt geen streep meer omdat deze dikker is, eenmalige kosten.
    Maar ook tijdig eraf halen zodat bij strijken zakdoekjes je ze niet hoeft te sproeien!

    Overhemden op juiste houtjes hangen en glad en strak zonder strijken, voor mijn en partner + kinderen diverse maten nodig en liefste houten, plastic rond kan ook maar een draad hangers die strepen geven op natte kleding op schouders!

    Op een droogrek om en om grote en kleine hangen, en meer ventilatie.
    Wegens vogels doe ik niet buiten maar voor open slaapkamer raam voor kamer ventileren + sneller drogen!

    Ook na afloop 2e keer op 1600 toeren laten draaien is voordeliger en sneller droog.
    Maar bij volle trommel? Dan 2* helft doen is beter omdat anders het ook onregelmatig droog werd.
    Extra werk maar wel droger dan alles in 1* doen.

    profiel-verwijderd says:

    Heel veel herkenbaar en gebruikt.
    Alleen buiten drogen niet altijd aan te raden, omdat pollen in het wasgoed gaan zitten en dat is voor hooikoortspatienten heel vervelend.

    Tiny Derix says:

    als het even kan buiten!! niks zo goedkoop als was drogen heb nog nooit een wasdroger gehad, had een huishouden van 3 kinderen en een man die vrachtwagenchauffeur was, en altijd alles droog gekregen!! wat kon ik genieten als er een waslijn vol hagelwitte luiers hing te wapperen in de wind

    madeliev says:

    Over hoeveel was hebben we het eigenlijk op onze leeftijd?
    Ik was 1x wit en 1x bont per week. En daar ga ik niet moeilijk over doen, hup gewoon in de droger.