wasvoorschriften

De betekenissen van de symbolen op wasvoorschriften op een rij

Van de meest gebruikte symbolen op wasvoorschriften zijn de betekenissen vaak wel bekend. Maar bent u ook op de hoogte van de wat minder gangbare? We hebben vrijwel alle was-iconen op een rij gezet.

Wasvoorschriften met wastobbes

Een wastobbe zonder temperatuur betekent dat u het wasgoed mag wassen. Staat er 1 streep onder, dan moet u kiezen voor fijne was of een anti-kreukprogramma gebruiken. Bij 2 strepen zit er wol in het soort textiel en moet u de wasmachine op het wol-programma draaien. Op 30 of 40 graden. Beslist niet warmer, aangezien wol de neiging heeft te krimpen bij hogere temperaturen. Vul de machine daarnaast tot maximaal een kwart, aangezien wol erg veel water opneemt.

Staat er een hand in de tobbe, dan gaat het om handwas en mag het niet in de wasmachine. Was het niet heter dan 40 graden. Sommige wasmachines zijn echter voorzien van een speciaal programma voor handwas, dat u dan kunt gebruiken. Een kruis door de tobbe geeft aan dat het niet in de wasmachine mag. Breng het item in dit geval naar de stomerij of stoom het zelf. Een wastobbe met de graden erop betekent dat u dat soort textiel alleen op die temperatuur mag wassen. Of een temperatuur lager dan dat.

wasmachine
Lees ook: Goedkoop en milieuvriendelijk wassen? Probeer deze wasprogramma’s eens

Wasvoorschriften voor het drogen

Wasvoorschriften voor het drogen herkent u aan een vierkant. Een vierkant met een cirkel erin geeft aan dat het item in de droger kan. Staat er een kruis in het vierkant dan mag het niet in de droger. Een vierkant met cirkels met 1 of meerdere punten erin geven aan hoe warm de droger mag staan: lage stand, medium stand of hoge stand. 1 of 2 strepen onder een vierkant met cirkel betekenen respectievelijk dat u een droogprogramma voor fijne was of fijne, speciale was moet gebruiken. Staat er alleen een streepje ín het vierkant, dan moet de was liggend drogen. Bij een gebogen streepje moet het wasstuk aan een hanger drogen. En 3 verticale strepen in het vierkant geven aan dat de was nat opgehangen moet worden.

wasmachine
Lees ook: Wassen in een schone wasmachine? Kijk dan eens achter dit klepje

Wasvoorschriften voor het strijken

Hoe het textiel gestreken mag worden vindt u bij de symbolen met het strijkijzer. Een leeg strijkijzer geeft aan dat het item gestreken mag worden. Met een kruis er doorheen dat dat juist niet mag. Staat er een kruis door én kringeltjes onder? Dan mag u het wel strijken, maar geen stoom gebruiken. Het aantal puntjes geeft aan hoe heet u mag strijken: 1 punt staat voor maximaal 110 graden, 2 voor maximaal 150 graden en 3 voor maximaal 200 graden.

wasvoorschriften

Wel of niet bleken?

Soms mogen stoffen gebleekt worden, met een middel dat chloor bevat. Is dat het geval, dan wordt dat aangegeven met een driehoek. Staat er een kruis doorheen, dan mag er niet gebleekt worden. Anders kan het wasgoed verkleuren. Ook bestaat er nog een symbool van een driehoek met schuine strepen erin. Dat betekent dat het bleekmiddel geen chloor mag bevatten. Zuurstofbleekmiddel mag dan bijvoorbeeld wel.

Wel of niet stomen?

Tenslotte bestaan er nog wasvoorschriften voor stomen. Voor u zijn vooral de symbolen voor wel of niet stomen van belang. Respectievelijk een cirkel met een P of een kruis erin. Overige symbolen van cirkels zijn bedoeld voor de stomerij, zodat zij kunnen zien welke chemische oplosmiddelen ze kunnen gebruiken en of er water toegevoegd mag worden. Dit zijn een aantal van die betekenissen: een A in de cirkel staat voor chemische reiniging met reinigingsmiddelen. Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen. Wanneer er een kruis door dit symbool staat dan kan dit wasgoed alleen gestoomd worden. Is dit symbool onderstreept, dan moet de mechanische belasting worden beperkt. Een cirkel met een F erin houdt in dat dit de stomerij dit wasgoed kan stomen met koolwaterstoffen.

(Bron: RTL Nieuws, Cleanipedia, wasmachines.nl, AEG. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Yvonsss says:

  Ik vind de uitleg zonder het symbool erbij niet duidelijk. Wat is het symbool stomen? Bleken? Strijken is een duidelijk symbool. Ik mis bij deze uitleg het bijpassende symbool

   parrhesia says:

   Helemaal mee eens!
   Heb me als man door al die aangedragen ideeën over stinkende wasmachines heen gewerkt.
   De verschillende adviezen werken dan ook wel verwarrend en vragen veel tijd, is er werkelijk geen grondig onderzoek gedaan? want alles eerst gaan uitproberen vraagt jaren, en soms spreekt men elkaar tegen.
   Ja, op deze mannier krijg je dergelijke rubrieken wel vol geschreven.

   Wat de was en strijk voorschriften betreft, sluit ik me graag aan bij de vorige schrijfster.
   Redactie: beschrijf het symbool niet maar druk het symbool af met aansluitend daarop de betekenis,
   Dat werkt effectief verhelderend voor velen, anders moet men eerst het symbool met zijn omschrijving bij mekaar zoeken, en dan het advies bij mekaar sprokkelen.