Een opgerold dekbed op bed.

Het dekbed wassen, hoe vaak en hoe moet dat?

Het dekbedovertrek en hoeslaken wassen we regelmatig, maar ook het dekbed zelf moet af en toe gewassen worden. Hoe vaak moet dat, is alleen buiten hangen ook voldoende en hoe kunt u een (groot) dekbed wassen? We zetten het op een rij.

De verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten vullingen in dekbedden, maar we richten ons in dit artikel op wol, zijde, dons, synthetisch en katoen. Elke soort heeft een eigen manier van wassen.

Hoe vaak moet een dekbed gewassen worden?

Een dekbed van wol of zijden hoeft helemaal niet gewassen te worden. Wol is zelfreinigend en zijden trekt geen stof aan. Wel is het aan te raden om deze dekbedden regelmatig buiten te hangen. Maar hoe vaak kan de rest dan gewassen worden? De meningen lopen daarover uiteen. Verschillende schoonmaakexperts zeggen dat 1 keer in de 5 jaar voldoende is, mits u het tussendoor regelmatig lucht. Anderen zeggen dat 2 tot 3 keer per jaar goed is om aan te houden. Vooral mensen met allergieën doen er goed aan om het wat vaker te wassen.

wasdroger
Lees ook: Wasdroger veroorzaakt meeste woningbranden, bekijk tips om dit te voorkomen

Kan een dekbed in de wasmachine?

Elk dekbed heeft eigen wasvoorschriften. Deze staan op een label aan de zijkant. Lees deze goed door, voor u gaat wassen. In een eerder artikel leggen we uit wat de betekenissen van de symbolen op de wasvoorschriften zijn. Maar er zijn wel wat algemene richtlijnen, deze leggen we uit.

Een katoenen of synthetisch dekbed wassen

Een katoenen of synthetisch dekbed kunt u zelf wassen. Past het in de wasmachine? Tenzij anders vermeld, kan het dekbed op 60 graden gewassen worden.

Bed opmaken
Lees ook: Bed opmaken? Zo belangrijk is dat

Een donzen dekbed wassen

Een donzen dekbed kan vaak ook zelf gewassen worden. Gebruik hiervoor wel een fijnwasprogramma of een wolwasprogramma. Gebruik geen wasverzachter bij deze soort. Dit kan namelijk een laagje vormen rondom de donsveren en daardoor drogen ze niet meer goed. Gebruik verder weinig wasmiddel. Een speciale voor zijde, wol of fijne was wordt aangeraden. Om ervoor te zorgen dat de vulling niet gaat samenklonteren, kunt u 3 tennisballen in de trommel erbij doen. Deze schudden de vulling op in de machine.

Een te groot dekbed hebben

Past het dekbed in de wasmachine? Bij grote dekbedden (2-persoons of een lits jumeaux) is dit niet altijd het geval. U kunt het dan naar de stomerij brengen, die hebben grotere machines. Maar als u een bad in huis heeft, kunt u het ook daarin wassen. Vul het bad met een klein laagje met lauwwarm water en doe er wat wasmiddel bij. U kunt er overheen lopen om het zo wat te wassen. Voor het uitwringen wordt aangeraden om het dekbed op te rollen, met het einde naar het putje toe. Zo kunt u het meeste vocht eruit krijgen. Dit kost wel wat kracht.

bed opmaken
Lees ook: Dit gebeurt er als u uw beddengoed niet regelmatig verschoont

En dan nog drogen

Dan is het dekbed schoon, maar moet het ook nog drogen. Sommige varianten kunnen in de droger, bekijk hiervoor wederom de wasvoorschriften. De droger is een vierkant icoontje met een rondje erin. Dan mag het dus in de machine. Ook hier is het aan te raden tennisballen of droogballen te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat de vulling zich verspreidt in het dekbed en het verkort de droogtijd. Staat er een kruis door? Hang het dan op, met een zonnige dag lekker buiten. Het beste is dan 2 lijnen te gebruiken, waardoor er wat ruimte tussen de 2 hangende gedeeltes zit. Zo droogt het beter.

(Bron: Beter Bed, Dekbed-discounter, Smulders textiel, slaapinfo, Telegraaf, Libelle.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Dirck says:

  Tip; Knip Etiket uit dekbed en plak in je kast. Bleef ondans wassen wel leesbaar!

  voor 90×200 en 4 seizoenen gekozen, passen in elke 7 kg of meer machine de dunne. en 8 kilo machine dikkere .

  Of en hoeveel je zweet bepalen of je vaker of wel eens moet wassen!
  Heb er na 1 op proef totaal 7 dezelfde gekocht dus in gehele huis 14 Zomer/ winter dekbedden in de kast.

   Joris Driepinter says:

   Geen betere raad, dan voorraad Dirck… 😉

  profiel-verwijderd says:

  De adviezen om hetzij 1 keer per 5 jaar tot 2 á 3 keer per jaar te wassen ligt wel heel ver uit elkaar.
  Voor hooikoortspatienten is het buiten luchten en/of drogen niet (altijd) aan te raden, omdat het pollen van bomen en struiken enz. dan zorgt voor extra klachten.

  Ariël says:

  Tip: Een donzen dekbed kun je beter niet in de zon drogen.