caravan

Zo maakt u de caravan of camper het beste schoon voor hij de stalling in mag

Veel caravans en campers gaan in het najaar weer richting de stalling. Maar voor het zover is moet er eerst worden schoongemaakt. Hoe u dat het beste doet vertellen we hieronder. 

De buitenkant

Niet voor iedereen is het kampeerseizoen ten einde. Een deel gaat nog ver in oktober door en zet dan de caravan of camper in de stalling. Maar voor wie het er nu al opzit is het aan te raden de wagen goed schoon te maken voor hij de stalling in gaat. De beste tijd om de buitenkant schoon te maken is in de ochtend. In deze tijd van het jaar is het vaak wat vochtig ’s ochtends vroeg waardoor het ergste vuil al makkelijk los laat. Het is sowieso niet aan te raden om de caravan of camper in de volle zon schoon te maken. Schoonmaakmiddelen kunnen dan intrekken waardoor er lelijke strepen te zien zijn die niet meer weggaan. Maak de buitenkant schoon met een tuinslag, niet met een hogedrukspuit. Zo voorkomt u beschadigingen aan de buitenkant van de wagen. Neem om te soppen een zachte spons of borstel en gebruik milde reinigingsmiddelen. Gebruik geen schoonmaakazijn of andere agressieve middelen. Die kunnen onder andere de rubbers aantasten. Voor een extra beschermlaagje kunt de camper of caravan nog in de wax zetten. Dan blijft de buitenkant en de rubbers in goede conditie.

Binnenkant caravan en camper schoonmaken

Is de buitenkant gedaan, dan is het interieur aan de beurt. Maak ook de binnenkant schoon met een milde reiniger en zachte materialen. Wees matig met water, want sommige kastjes zijn aan de binnenkant bekleed met materiaal wat water minder goed verdraagt. Controleer alle kastjes. Gooi onnodige en bederfelijke zaken weg en maak alle kastjes en handgrepen goed schoon. Kijk ook naar boven en maak de kastjes, planken en het dakluik schoon. Klop de losse kussens buiten uit en zuig de rest goed schoon.

De leidingen en het toilet

Heel belangrijk is het schoonmaken van de leidingen. In leidingen die niet goed worden gereinigd hebben bacteriën de vrije hand. Een veel voorkomende probleem is de aanwezigheid van de legionella bacterie. Die gedijt goed in stilstaand water. Om te voorkomen dat deze bacterie toeslaat is het reinigen van de leidingen van groot belang. Niet alleen aan het einde van de reis, maar ook regelmatig tijdens de reis. Want met warmte kunnen in de leidingen ook bacteriën ontstaan. Laat voor schoonmaken de leidingen goed doorlopen. Gebruik een speciaal schoonmaakmiddel voor het reinigen van de leidingen. Zo zorgt u ervoor dat bacteriën geen kans krijgen. Herhaal dit proces als u de caravan of camper weer uit de stalling haalt. Begin met de schoonmaak van uw chemisch toilet of cassette toilet al bij de laatste reis. Er zijn hiervoor speciale cassettereinigers verkrijgbaar. Doe de cassette in het toilet tijdens de terugreis. Door het schudden van de caravan of camper komt het schoonmaakmiddel overal en reinigt het toilet zichzelf terwijl u rijdt. Dan hoeft u hem thuis alleen nog na te spoelen.

Onderhoud van caravan en camper

Naast schoonhouden is het natuurlijk ook belangrijk om de caravan of camper regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Houd gedurende het seizoen de bandenspanning goed in de gaten en maak en (onder)houd uw wagen ook tijdens de vele reizen die u er mee maakt. Dan zult u er lang plezier van hebben.

De stalling

Gaat de caravan of camper naar een stalling? Let dan goed op wat de voorwaarden. Wat is er verzekerd? Hoe zit het met schade? En natuurlijk, wat zijn de eisen voor de gasflessen en watertanks. Meer tips vindt u in het artikel: Waar moet u op letten bij de stalling van uw caravan of camper.

(Bron: NKC, Eigen Huis & Tuin, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie