kattenbakvulling

Waarom het ook zonder kat handig is om kattenbakvulling in huis te hebben

Wie een kat in huis heeft, zal altijd kattenbakvulling op voorraad hebben. Het huisdier doet daar immers de behoefte op. Maar ook degenen zonder kat kunnen kattengrit in huis halen voor handige huishoudelijke oplossingen.

Kattenbakvulling in de koelkast en vuilnisbak

Kattenbakvulling werkt absorberend. Het neemt dus vervelende geurtjes op. En dat maakt dat het een veelzijdig product is om in huis te hebben. Denk maar aan een stinkende vuilnisbak bijvoorbeeld. Door een klein laagje onderin de vuilnisbak of -zak te leggen, worden de geurtjes in het grit opgenomen. Dit werkt ook voor de koelkast. Vul een klein kopje met een beetje kattenbakvulling en zet het achterin. Baking soda kan trouwens ook vieze geurtjes maskeren. In de vuilniszak kan het ook vocht opnemen. Denk er dan wel aan dat de zak wat zwaarder wordt.

vuilnisbak
Lees ook: Stinkende vuilnisbak? Deze tips voorkomen dat

Muffe geurtjes verwijderen

Maar niet alleen in de koelkast en vuilnisbak kan de kattenbakvulling vieze geurtjes maskeren. Ook andere muffe luchtjes verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan spullen die op zolder liggen, zoals koffers, tenten en slaapzakken. Vul een bak met kattengrit en leg de spullen erop, voor zover dat mogelijk is. Dit werkt ook met oude kleding, speelgoed en knuffels. Heeft u schoenen die niet meer zo heel fris ruiken? Doe dan wat kattenbakkorrels in een pantykousje of sok en leg dit een nachtje in de schoenen. Dit absorbeert het vocht en de vieze luchtjes.

Kattenbakvulling tegen beslagen autoramen

Zit er veel vocht in uw auto en krijgt u dit er moeilijk uit? Vul dan een sok met kattenbakvulling en knoop hem dicht. Leg dit op uw dashboard. Ook hier werkt het grit absorberend en zal het vocht uit de auto opnemen. De volgende ochtend heeft u geen beslagen ramen meer in de auto.

Een natte telefoon in kattenbakvulling leggen

Er zijn verschillende soorten kattengrit, maar een veelgebruikte is de klontvormende versie. En deze is handig voor meer dan alleen klontjes plas uit de kattenbak te scheppen. Is uw telefoon in het water gevallen en heeft u geen rijst meer in huis? Dan werkt het grit ook. Leg uw telefoon niet los erin, want dan kunnen de korreltjes in gaatjes van de telefoon gaan zitten. Het is daarom handiger om de telefoon bijvoorbeeld in een (dunne) sok te leggen en deze dicht te binden. Leg dan de sok in een bakje grit en wacht tot al het vocht verdwenen is. Net zoals met rijst geldt: het is niet gegarandeerd dat uw telefoon weer zal werken hierna.

Kattengrit weggooien

Wilt u na gebruik het kattengrit weggooien? Doe dit dan bij het restafval. Ook kattenbakvulling van bijvoorbeeld hout, papier en maïs kan niet bij het gft. Volgens Milieu Centraal staat op de verpakking te weinig informatie waardoor het onduidelijk is of de vulling volledig composteerbaar is. Gooi het gebruikte grit ook niet op een eigen composthoop in de tuin.

(Bron: RTL Nieuws, Libelle, Milieu Centraal, Tips en Weetjes. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Bernadet1970 says:

  Helpt ook tegen olie,kattengrit erop gooien, laten absorberen ,opruimen, en met water er over

  mare says:

  ook ideaal als er iemand heeft overgegeven

  RoosKe says:

  Een handje kattenbakgrit op een bevroren stoep of pad helpt tegen uitglijden.