droogballen

Besparen op de droger? Gebruik droogballen

In tijden dat gas en elektriciteit duur is, proberen we op verschillende manieren te besparen. Uw wasgoed stopt u misschien niet zo snel meer in de droger. Maar als u die wel wilt gebruiken, kunt u daar droogballen bij doen. Die zorgen namelijk (volgens Libelle) voor een 25 procent kortere droogtijd. En dat scheelt dus weer energie.

Wat zijn droogballen?

Droogballen zijn ongeveer zo groot als tennisballen. Ze zijn er in verschillende materialen en vormen. Zo zijn er varianten van plastic, die hebben vaak nopjes of kleine puntjes. En er zijn ballen van wol of vilt. Het basisprincipe werkt hetzelfde. Als u ze in de droger bij uw natte wasgoed stopt, zorgen de ballen ervoor dat de was zachter is, minder kreukt en niet statisch wordt.

En de ballen zorgen ervoor dat het wasgoed goed verdeeld wordt over de trommel. Dit zorgt ervoor dat de droogtijd verkort, omdat het natte wasgoed geen bal kan vormen. En zo droogt de was sneller. Heeft u een jas of dekbed met dons vulling? Dan is het ook aan te raden ballen erbij in de droger te stoppen. Dit zorgt ervoor dat de vulling terug op de plek komt.

Plastic droogballen

Er zijn dus meerdere soorten droogballen: plastic en wol of vilt. De plastic varianten zijn vaak wat zwaarder en helpen beter om uw wasgoed te verspreiden over de trommel. Een nadeel hiervan is dat het dus ook meer geluid maakt. Ook kunnen er bij hoge temperaturen chemicaliën vrijkomen van het plastic. Een voordeel is dat deze ballen hun vorm behouden.

plastic-droogbalWollen of vilten droogballen

Gebruikt u liever natuurlijke materialen? Kies dan bollen van wol of vilt. Deze zijn ook een stuk stiller dan de plastic variant. De ballen zullen tijdens het drogen wat van vorm veranderen, omdat ze het vocht opnemen. Het droogproces versnelt zo een stuk. Voor het uit elkaar houden van uw wasgoed werkt het minder effectief, omdat ze zachter zijn.

Hoeveelheid ballen in de droger

Hoeveel ballen u in de droger kunt stoppen, varieert. Verschillende websites noemen andere verhoudingen. Maar over het algemeen wordt aangeraden 3 tot 6 ballen in de droger te stoppen. Ze moeten zo’n 1.000 wasbeurten meegaan.

Tennisbal

U kunt ook tennisballen in de droger doen. Dat is een alternatief voor de droogballen. Let dan wel op dat u geen nieuwe tennisballen gebruikt. Deze kunnen namelijk kleur afgeven. Het beste is dan oude tennisballen schoon te maken en die te gebruiken.

(Bron: Vriendin, Sweetest Home, Wasgeluk, HLN.be, Libelle. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (10)

  cefnuchaf says:

  Waar kun je,die ballen kopen?

   MAX Vandaag says:

   Beste cefnuchaf en anderen, bedankt voor uw reacties. Als u het als zoekterm invult op internet, komen er veel mogelijke verkooppunten naar voren.

  Will Penninks says:

  Waar kun je die ballen kopen

  Jeanine Korteweg says:

  Goede vraag, waar koop je de droogballen?

  Sjors Fikkert says:

  De fabeltjes van de droogvallen.
  Lees het onderzoek van de Consumentenbond.
  Leuke melkkoe voor de droogvallen fabrikant..
  Max heeft zijn huiswerk wel erg slecht gedaan.😉

  Sjors Fikkert says:

  Paar oude tennisballen werkt prima

  Sjors Fikkert says:

  Paar oude tennisballen werkt ook prima als je er in gelooft

   Scatola says:

   Om energie te besparen stop ik altijd een droge handdoek of badlaken in de droger bij de natte was. De droge handdoek neemt veel vocht op waardoor de droogtijd korter wordt.

  Jopy says:

  Fout fout fout droger kost een vermogen in gebruik ,,,,,gewoon was binnen ophangen raam open en ventilator er onder en een beetje heen en weer laten zwaaien en was is in 3 uurtjes kurky droog

  Mirte says:

  Toevallig heb ik sinds kort droogballen van schapenwol in gebruik. Die waren een keer bij de Lidl te koop. En heel opvallend is dat de was en vooral mijn handdoeken een stuk zachter uit mijn wasdroger komen. Ik raad ze dan ook iedereen aan.