Zorg voor blije bijen

Ondanks dat er dit voorjaar goed nieuws te melden was over het aantal bijen dat de winter overleefd heeft, is het nog steeds dramatisch gesteld met de bij(- en vlinder) populatie op de wereld.

Betegelde tuinen

Bijen hebben het al langere tijd moeilijk, maar waarom er zoveel van de insecten sterven is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel vermoeden wetenschappers dat het te maken heeft met de intensieve landbouw. Als er in grote gebieden slechts één gewas verbouwd wordt, blijven bijen er weg, omdat er te weinig voedsel te vinden is. Ook het toenemende gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen vormt een bedreiging. Het helpt daarnaast ook niet mee dat steeds meer mensen hun tuinen betegelen en geen of weinig bloemen neer zetten.

Uitsterven

Dat maar liefst 40 procent van de bijen met uitsterven bedreigd wordt is zeer slecht nieuws voor de insecten zelf. De gevolgen voor de mens zijn echter ook bijzonder groot. Ruim 3 kwart van onze landbouwproducten is namelijk afhankelijk van insecten als bijen, vlinders en hommels. Zoals fruit, groente, koffie, cacao, noten en plantaardige olie. Die producten dreigen op termijn zelfs schaars te worden.

Wat kunnen we doen?

Gelukkig zijn steeds meer mensen zich ervan bewust hoe schadelijk bestrijdingsmiddelen zijn. Er zijn ook genoeg alternatieven, zoals plantaardige middelen. Of door het slim gebruiken van alternatieven, zoals bijvoorbeeld het aanplanten van Afrikaantjes of lavendel tegen luizen. U kunt ook helpen door een ‘insectenhotel’ in uw tuin op te hangen.

Voedsel

Om de bijen een handje te helpen kunt u uw tuin tot een waar bijenparadijs maken, met volop voedsel, in de vorm van bloemen. Een kleine greep uit de vele mogelijkheden: Campanula, Cosmos, bloeiende keukenkruiden zoals rozemarijn en tijm, de vlinderstruik (Buddleja): dan heeft u meteen 2 vliegen (insecten!) in één klap, want vlinders zijn ook dol op de nectar van deze plant. En natuurlijk lavendel, waarmee u ook meteen heel veel geur uw tuin in haalt. Planten met gevulde bloemen zijn iets minder geschikt, aangezien zij moeilijker toegankelijk zijn. Meer tips vindt u op de website van bestuivers.nl.

Bloemenvelden

Sommige gemeenten helpen ook al mee, door minder intensief te maaien en op meer plekken wilde bloemen hun gang te laten gaan. Verschillende tuincentra zijn er al toe over gegaan om geen voor bijen en andere nuttige insecten schadelijke insecticiden meer te verkopen. Ook starten er steeds meer initiatieven voor het aanplanten van bloemenvelden, zoals bijvoorbeeld van de BEE foundation.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Een vergeten oorzaak van de bijensterfte is o.a. : de vele elektriciteitskabels en Telekom zendmasten in Nederland. … Daardoor wordt de orientatie van de bijen aangetast waardoor ze verdwalen en niet meer de korf of kast kunnen vinden. Hoe kom ik aan die wijsheid? … Ik ga elk jaar naar Armenie en koop dan altijd 4 kilo bijenhoning, die hoog in de bergen wordt geoogst. Die bijenhoning breng ik mee naar Nederland in twee plastic Spa flessen, maar dat is bijzaak. Toen ik vorig jaar de imker bezocht, in de Armeense bergen, had hij problemen met zijn bijenkasten. Hij vertelde dat er Telekom zendmasten waren geplaatst en dat daarna zijn bijen verdwaalden. Ook was de bijensterfte veel hoger als in de jaren voordat de zendmast was geplaatst. Hij was de helft van zijn bijen verloren. Daarom had hij nu de helft minder honing. Nu probeert hij op een andere plek, ver van de Telekom zendmast, opnieuw te beginnen. Dat zal niet makkelijk worden omdat er steeds meer zendmasten geplaatst worden in Armenie. … Hier in Nederland wordt met geen woord gerept over de invloed van zendmasten, hier laat men liever een wetenschappelijk team los op de bijensterfte, voor een diepgaand onderzoek.