Duur 03:02
Gepubliceerd op 25 augustus 2021

Dokter Teds Spreekuur: een tekenbeet

In de rubriek Dokter Teds Spreekuur geeft dokter Ted van Essen in diverse video’s uitleg en extra informatie over uiteenlopende medische onderwerpen. De onderwerpen richten zich in eerste instantie op zomerse kwalen. Want wat moet er bijvoorbeeld worden gedaan bij een tekenbeet? Is er iets te doen aan hooikoorts? En zijn er oplossingen voor voetschimmel en zonneallergie? Dit keer: een tekenbeet.

Tekenbeet

De teek is klein, maar een beet kan grote gevolgen hebben. Want op zichzelf zijn ze niet gevaarlijk, maar ze kunnen de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich dragen, wat de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ze zijn er het hele jaar door, maar komen vooral in beweging als de temperatuur boven de 14 graden uitkomt. Ze zitten op planten, struiken en bomen precies op de hoogte waar wij met onze armen en benen langskomen. Het dragen van bedekkende kleding bij een wandeling in het bos, kan een tekenbeet voorkomen.

Teken-app
Lees ook: Teken-app waarschuwt waar de teek actief is

Tips

In de video geeft dokter Ted van Essen tips hoe u de teek kunt verwijderen en wat u kunt doen om een tekenbeet te voorkomen.  Hij legt uit wat u zelf kunt doen en waarvoor u beter de huisarts in kunt schakelen.

Dokter Teds Spreekuur is elke woensdag te zien op MAX Vandaag

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer