mini-vijver

Een mini-vijver maken voor in de tuin of op het balkon

Met een mini-vijver brengt u niet alleen water (en waterplanten) in uw tuin of balkon, u trekt er vaak ook nog extra dierenleven mee aan. Zoals libellen of vogels die ervan komen drinken. We zetten op een rij wat de mogelijkheden zijn en welke planten u er eventueel in kunt plaatsen.

De mini-vijver zelf

Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van mini-vijvers, als het materiaal waarvan het gemaakt is maar waterdicht is en niet kan kapotvriezen. Zo kan een grote, dichte plantenpot al als vijvertje dienen op bijvoorbeeld het balkon of een tuintafel. Ook kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een geschikt gemaakt half wijnvat of ton, een kleine maat vijver van dik zwart plastic, een metalen waskuip, 1 van de vele kant-en-klare exemplaren die te koop zijn of zelf iets fabriceren met bijvoorbeeld een ombouw van hout met daarin vijverdoek.

mini-vijver

De plek

Kies voor een plek waar uw vijver niet de hele dag in de zon staat. Het water warmt anders teveel op en dat kan schadelijk zijn voor de eventuele planten die erin leven. Bovendien stimuleert een teveel aan zonlicht algengroei, wat u met een plek in de halfschaduw kunt voorkomen. Afhankelijk van uw smaak en de gebruikte vijversoort kunt u die op de grond plaatsen of hem (deels) ingraven.

Maak de mini-vijver diervriendelijk

Met diervriendelijk bedoelen we in dit geval dat dieren die onverhoopt in de vijver terecht komen er ook weer uit kunnen. Dit is vooral het geval als u de vijver ingraaft, maar anders in elk geval voor insecten. Plaats dus bijvoorbeeld een trappetje of enkele stenen op elkaar, zodat kikkers, egels of insecten er weer uit kunnen klimmen.

minivijverBeplanting mini-vijver

Wat beplanting in uw vijver staat niet alleen fraai, het is ook goed voor de waterkwaliteit en daarmee de helderheid ervan. Kies voor vijverplanten die klein van formaat blijven en pas wat afwisseling toe in het soort blad en hoogte. Een normale waterlelie is niet geschikt, want die heeft dieper water nodig om te gedijen, maar er zijn tegenwoordig ook exemplaren voor kleine vijvers. Ook dan is er nog wel een minimumdiepte, dat vindt u op het etiket van de plant. Verder kunt u bijvoorbeeld kiezen voor Japanse holpijp of watersla. Die laatste plant is niet winterhard, dus deze zal gedurende de winter bevriezen en moet u het jaar erop dus desgewenst vervangen.

mini-vijver watersla

Een mini-vijver met watersla

Vijverplanten tijdens de winter

Ook vijverplanten die wel winterhard zijn kunnen alsnog bevriezen in een mini-vijver, want soms bevriest het watervolume in zijn geheel. Bescherm uw minivijver bij vorst daarom met bijvoorbeeld noppenfolie of verplaats hem zo mogelijk tijdelijk naar een niet te warme, maar vorstvrije plek, zoals bijvoorbeeld de schuur of garage.

Door onderin een klein laagje vijversubstraat te plaatsen voorziet u de planten van nuttige stoffen en blijven planten die u op de bodem plant daardoor net wat beter op hun plaats staan. Potgrond of tuinaarde is hiervoor niet geschikt. Twijfelt u of het materiaal waarvan uw minivijver zelf van gemaakt is schadelijke stoffen afgeeft aan het water, dan kunt u de binnenkant bijvoorbeeld met vijverdoek bekleden of u plaatst er een kuip in die wel geschikt is.

minivijver

Een kuip in een kuip.

Pompje tegen muggen en algen

Stilstaand water is nooit zo’n goed idee, in verband met het risico op muggenlarven. In water dat in beweging staat zullen vrouwtjesmuggen niet zo snel eitjes leggen, aangezien de larven dan niet kunnen uitkomen. Dus ook al bevat uw minivijver maar weinig water, u doet er goed aan het in beweging te houden door middel van een voor dat formaat geschikt vijverpompje. Heeft u ook vijverplanten geplaatst, dan zijn die ook dankbaar voor een pompje, aangezien die ze van zuurstof voorziet. Terwijl algen juist minder goed gedijen.

Lees ook: De vijver in de zomer: zo houdt u hem helder en gezond

Wel of geen vissen?

Des te kleiner de vijver, des te groter de invloed van externe factoren als kou of hitte. Om die reden is het af te raden om vissen te houden in een mini-vijver. Bij hitte warmt het water snel behoorlijk op en bij strengere vorst bevriest niet alleen de bovenlaag van het water, maar de gehele inhoud. Daar komt nog bij dat vissen groeien en graag wat zwemruimte hebben, dus dat ze de beperkte ruimte die een mini-vijver biedt al heel snel ontgroeien. Tenslotte geven minivijvers die gemaakt zijn van bijvoorbeeld zink, geïmpregneerd hout of beton stoffen af aan het water die niet goed zijn voor vissen.

mini-vijverOnderhoud mini-vijver

Houd in de gaten of het waterpeil op orde blijft. Tijdens warme periodes verdampt er veel water en moet u af en toe vers water toevoegen. Haal eventuele algen tijdig handmatig weg en dun planten uit als die teveel uit de kluiten groeien. Voorzie de planten daarnaast van speciale voeding voor vijverplanten. Soms kan het nodig zijn de kwaliteit van het water te verbeteren. Daarvoor zijn verschillende middelen op de markt, waar u bijvoorbeeld bij een tuincentrum naar kunt informeren.

onderhoud

Deze mini-vijver kan wel wat vers water erbij gebruiken.

Gebruikt u een vijverpompje, controleer dan regelmatig of die het nog goed doet en reinig hem anders zoals in de gebruiksaanwijzing beschreven wordt. En oogt uw minivijver in het voorjaar wat mistroostig, dan kunt u ervoor kiezen hem leeg te halen en alles om te spoelen voor u het weer terugplaatst. Let hierbij wel op eventueel dierenleven in de bak en plaats die zolang even in een emmer met het vijverwater, tot ze terug kunnen.

Geef een reactie