vogels hitte

Ook vogels lijden onder hitte: zo helpt u ze een handje

Hitte heeft verschillende vervelende gevolgen voor vogels. Ze hebben flink te lijden onder warme omstandigheden, aangezien ze hun warmte lastig kwijtraken. Daarnaast is er minder voedsel beschikbaar en voor hun waterbehoefte moeten ze vaak langer vliegen. U kunt  ze gelukkig wel een handje helpen.

Oververhitting bij vogels

In tegenstelling tot mensen kunnen vogels niet zweten om warmte kwijt te raken. Ook kunnen ze niet even hun verenpak uitdoen. Vogels die oververhit beginnen te raken zijn lusteloos en ademen snel. Vaak zullen ze met gespreide veren en hun snavel open zitten te hijgen. Door het hijgen wordt namelijk veel vocht verdampt en bij dit verdampen wordt warmte uit het lichaam onttrokken. Dit werkt verkoelend, maar een vogel droogt er wel sneller door uit en heeft dus water nodig om het vochtverlies aan te vullen.

Zorg voor vers water

Aangezien vogels kunnen vliegen, is er voor hen ook in tijden van droogte meestal wel water te vinden. Ze moeten er dan alleen wel veel meer moeite voor doen en ze kunnen hun energie eigenlijk goed voor andere zaken gebruiken. Zoals voedsel zoeken. U helpt ze daarom goed door schalen met water neer te zetten. Niet alleen kunnen ze hiervan drinken, een bad geeft ook direct verkoeling. Zet de schalen op een veilige, hoge plek, zodat katten niet meteen bij ze kunnen als ze zitten te drinken. En op een plek die zoveel mogelijk uit de zon blijft, anders kan het water flink heten worden. Omdat vogels er ook graag in badderen is een wat grotere, ondiepe schaal het meest geschikt. Ververs het water liefst dagelijks, want door het badderen kan het flink vervuilen.

Zorg voor schaduw

Heeft u nestkasten in de tuin of op het balkon, die in de zon hangen, voorzie die dan van schaduw. De meeste jongen zijn eerder al uitgevlogen, maar soms wordt er nog een 2e of 3e leg uitgebroed. In de nestkasten wordt het extreem heet, wat de jonge vogels snel fataal kan worden. Met een parasol, paraplu of doek voorkomt u dit. Verplaats een nestkast in elk geval niet als die nog in gebruik is. U verstoort het nest daar teveel mee. Wacht daar liever mee tot september en kies dan een nieuwe koele en schaduwrijke plek uit. Probeer ook bij het creëren van schaduw snel te werk te gaan, om de vogels zo kort mogelijk te storen.

Voer bij

Bij hitte slinken de voedselbronnen van vogels. Bodems verharden, waardoor wormen zich terugtrekken. Buiten het bereik van bijvoorbeeld merels, die ze graag eten. Slakken verstoppen zich in hoeken en gaten en er zijn minder muggen actief, doordat er minder stilstaand water is. Als het langer droog blijft bloeien er vervolgens minder bloemen, wat effect heeft op het aantal beschikbare rupsen en vlinders. Koolmezen en pimpelmezen merken dat meteen, want die hebben juist zo graag rupsen op het menu. Met meelwormen kunt u een zeer geschikt alternatief bieden. Deze wormen bevatten dezelfde eiwitten als de insecten in uw tuin en zijn ook perfect voedsel voor jonge vogels. De ouderparen hoeven dan minder hard te werken om in de voedselbehoefte te voorzien. Restjes brood geven is een minder goede keuze. Een kleine hoeveelheid kan niet zoveel kwaad, maar er zit vaak veel zout in, wat voor ons niet goed is, maar voor de vogels nog veel slechter.

Laat jonge vogels met rust

Erg jonge vogels worden door hun ouders nog enige tijd bijgevoerd, tot ze echt helemaal op eigen benen kunnen staan. Ziet u op het oog hulpeloze vogeltjes, die ook nog eens zitten te hijgen? Laat ze dan toch met rust. Heeft u een kat, dan helpt u de deze vogeltjes wel enorm door die binnen of alleen in uw tuin te houden.

Tuin en balkon aanpassen

U kunt uw tuin of balkon extra aangenaam maken voor vogels, door bepaalde keuzes te maken bij de inrichting ervan. Een groene omgeving, met veel bloem-, bes- en zaaddragende planten biedt voedsel in krappe tijden. Zo maakt u kleine vogels zoals de mus bijvoorbeeld blij door het aanplanten van een klimop. Niet alleen biedt het beschutting tegen gevaren zoals katten, maar de klimop herbergt ook lekkere hapjes zoals insecten en besjes. Door het bieden van een waterplaats of vijver hebben ze drink- en badder-mogelijkheden. Met een gazon of uitgebreide border blijft het niet alleen koeler in de tuin dan wanneer er tegels liggen, als u (zolang sproeien toegestaan is) de bodem nat houdt, blijven ook de wormen in de bodem en andere voedseldieren beschikbaar voor de vogels in de tuin.

Lees ook: (huis)dieren helpen bij droogte en hitte.
Moet u uit het nest gevallen jonge vogels helpen of juist niet?
Hoe redden vogels zich tijdens een storm?
Geen vogels in de tuin? Dat kan hierdoor komen.
Zo krijgt u méér vogels en mínder muizen in uw tuin.
Vogels hebben ook allemaal een eigen persoonlijkheid.

(Bron: Vogelbescherming, Nature Today, archief)

Geef een reactie