vogelgriep

Vogelgriep grijpt om zich heen, ook honden en katten kunnen ziek worden

Europa kampt met de heftigste uitbraak van de vogelgriep in de geschiedenis. dat is niet alleen gevaarlijk voor vogels, maar ook voor katten en honden.

Wat is er aan de hand?

De vogelgriep is geen onbekende ziekte onder vogels in ons land. Elk jaar wordt het wel vastgesteld op een pluimveebedrijf, maar vaak blijft het binnen de perken. Momenteel is dit niet het geval. In Europa grijpen de ziekmakende virussen om zich heen, wat resulteert in de zwaarste golf van vogelgriep ooit. In Nederland is er in de afgelopen maand op 4 pluimveebedrijven vogelgriep geconstateerd. Pluimveehouders zijn verplicht om melding te maken van oversterfte en een veearts in te schakelen.

Niet alleen op pluimveehouderijen is het virus waargenomen. Ook in waterrijke gebieden, zoals de de Oostvaardersplassen, zijn dode, besmette dieren gevonden.

Gevaarlijk

Dieren die de vogelgriep hebben, vertonen volgens het RIVM verschijnselen als algehele duidelijke sloomheid, gevolgd door klachten als diarree en oogontsteking. Ook maken de beesten geen geluid meer en kunnen ze plots sterven.

Vogelgriep is niet alleen erg gevaarlijk voor vogels, maar ook voor andere dieren. Volgens het Landelijk InformatieCentrum gezelschapsdieren (LICG) kan het ook honden of katten ziek maken. Zij lopen het virus vermoedelijk op als zij een dode, besmette vogel eten of aanraken. Het dier kan daarna sloom worden, benauwd worden, veel gaan hijgen, oogontstekingen ontwikkelen en zenuwkwalen krijgen, zoals trillen of wankel lopen.

Voorkomen

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om uw hond of kat niet in de buurt te laten komen van dode vogels. Houd uw hond bijvoorbeeld aan de lijn als u in de buurt van een vijver komt.

Vogelgriep bij mensen

Ook mensen kunnen vogelgriep krijgen als zij in aanraking komen met besmette vogels. Volgens het RIVM zijn de verschijnselen hetzelfde als die bij een ‘normale’ griep. “De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen”, aldus het instituut op de eigen website.

Op 7 januari 2022 is André Donker te gast bij Tijd voor MAX om te vertellen over de vogelgriep. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1.

Geef een reactie