Duur 06:29
Gepubliceerd op 17 december 2018

André Donker over de Nederlandse natuur in 2018

Het is een jaar van uitersten geweest voor de natuur in Nederland. In januari beginnen we het jaar met een forse westerstorm, waarna boswachters dagenlang bezig zijn met het verwijderen van loshangende en afgevallen takken. Vervolgens is er enorme regenval, met hoge waterstanden tot gevolg en treedt er laat in de lente nog flinke vorst op, waarna er maandenlang juist weer geen regen valt en de natuur te maken krijgt met grote droogte. Ook zijn we sinds dit jaar een natuurgebied rijker, de Marker Wadden. André Donker is maandag 17 december 2018 bij Tijd voor MAX om het jaar door te nemen.

Plooislak

Na jaren afwezigheid is in 2018 de oranje plooislak weer waargenomen. André is in de Zeeuwse wateren tijdens een duiktocht op zoek gegaan naar de slak. Bij Tijd voor MAX vertelt hij over dit bijzondere diertje.

De egel

Eén van de dieren die zwaar te lijden heeft van de droogte van dit jaar is de egel. Als insecteneters merken zij het sowieso al dat de insecten in de natuur aan het afnemen zijn. De insecten die er nog wel zijn hebben zich diep ingegraven tegen de droogte, onbereikbaar voor vooral de nakomelingen van de egels. Met als gevolg dat die nu, met de winter in het vooruitzicht nog niet op het juiste gewicht zijn om in winterslaap te kunnen gaan. Om ze te helpen raadt André aan ze bij te voeren. In een eerder artikel gaan we in op de dingen die u wel en juist niet het beste kunt voeren.

Oostvaardersplassen

Het is geen goed jaar geweest voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Het koude voorjaar en de daarop volgende voedselschaarste heeft aan heel veel dieren het leven gekost. Na lange discussies is nu besloten een groot deel van de herten af te schieten. André vertelt hoe hij het als boswachter allemaal beleeft.

Droogte

Na de hoge waterstanden van begin 2018 is er de rest van het jaar juist een groot tekort aan water, met lage waterstanden tot gevolg. Op veel plekken is de bodem gezakt en poelen zijn uitgedroogd. Hierdoor hebben kikker-, padden-, en libellelarven het vaak niet gered tot volle wasdom. Ook het drinkwater voor wilde dieren en vogels is zo schaars geweest dat natuurbeheerders water de gebieden in gebracht hebben. Bij de vlindertelling is ook te merken dat er dit jaar minder vlinders zijn vanwege de droogte.

Branden

Als gevolg van de droogte zijn er dit jaar meer bosbranden voorgekomen. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.

Marker Wadden

Terwijl er veel slecht nieuws is over de vogelstanden in ons land, zoals bij de weidevogels, is er vanuit het nieuwe natuurgebied, De Marker Wadden gelukkig wel goed nieuws te melden. De vogels floreren er enorm. Het gebied is ook in trek bij het publiek en op 8 september is het eerste eiland officieel geopend. MAX Vandaag heeft eerder al een kijkje genomen.

André Donker is maandag 17 december 2018 om 17.10 uur bij Tijd voor MAX op NPO 1 te zien over dit onderwerp.

Lees ook: André Donker over antivries bij winterbloeiers, André Donker over de flamingo in Nederland, André Donker over de zeearend, André Donker over vogels voeren en muizenoverlast, André Donker over de bijentelling, de vuursalamander en rammeltijd bij de hazen.

Geef een reactie

Reactie

 1. Ron. W says:

  Gezien de feiten het afgelopen jaar is het zeer belangrijk iets te doen aan ons klimaat en onze verkwistende manier van leven.
  Dit laatste heeft m.i. een groot effect op ons klimaat.
  De kwaliteit van het leven lijkt een steeds meer ondergeschikte rol te spelen in dit geheel.
  De leefstijl is nu méér méér, geld, geld, geld.
  Of dit nu kwaliteit is of kwantiteit dit maakt ons niets uit.
  Als ik het maar heb.
  Het is een soort vaste structuur geworden waar we met zijn allen zoals het nu lijkt niet meer aan kunnen/ willen ontsnappen.
  E.e.a. wordt, laten we eerlijk zijn, óók in stand gehouden door het a-sociale VVD beleid van de afgelopen jaren.
  Hierbij in het recente verleden uitgevoerde V.V.D beleid door de P.v.d.A.
  Deze laatste partij moet zich hiervoor nog steeds schamen.
  Een ding staat vast: wanneer we met zijn allen op deze manier doorgaan dan is het einde van deze aardkloot in zicht.

Bekijk ook

Meer