Duur 03:33
Gepubliceerd op 23 april 2018

Veel animo voor eerste bijentelling

Het weer heeft dit weekend goed meegewerkt aan de eerste Nationale Bijentelling. Meer dan 3500 mensen hebben in totaal bijna 40.000 bijen geteld in hun tuinen en balkons. De meest geziene gast is daarbij de honingbij geworden.

Een half uur tellen

Voor de bijentelling hebben deelnemers aan het initiatief van Nederland Zoemt een half uur lang bijgehouden welke bijensoorten er in die tijd een bezoek aan hun tuin of balkon hebben gebracht. Volgens de organisatie zijn er rond deze tijd van het jaar 20 soorten wilde bijen te vinden, waaronder het vosje, roodgatje, de tuinhommel en de bijvlieg. Niet iedereen kan ze even goed uit elkaar houden, maar een speciaal bijengidsje heeft hulp geboden. Ook op de website van de organisatie kan een overzicht bekeken worden.

Meest geteld

De gedomesticeerde honingbij is met 12.000 stuks het meest geteld, gevolgd door de rosse metselbij en de aardhommel. Ook 3 andere hommelsoorten zijn veel geteld. De organisatie is niet verbaasd dat de honingbij op plek 1 staat. Tegenover de NOS zegt een woordvoerder dat het dankzij de duizenden imkers in Nederland wel goed gaat met de honingbij. De rosse metselbij, die als tweede is geëindigd, is ruim 5000 keer gespot. “Dat is een bijensoort die onze hulp nodig heeft. Het beestje verblijft graag in bijenhotels, die steeds meer mensen in hun tuin hebben. Dat hij nu zo vaak geteld is, is wat ons betreft het bewijs dat die hulp een succes is.”

bijentelling

1) De honingbij

bijentelling

2) De rosse metselbij

bijentelling

3) De aardhommel

Bedreigd

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis. De organisaties maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag weten waar ze zich ophouden. De helft van de bijna 360 soorten is bedreigd, terwijl 80 procent van de eetbare gewassen afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten, zegt Nederland Zoemt. De organisatie is blij verrast met de animo voor de eerste telling, maar kan nog niet aangeven of het goed nieuws is dat er bijna 40.000 bijen geteld zijn. “Het is de allereerste keer, dus we kunnen niet zeggen of dat veel of weinig is”, aldus de woordvoerder. Experts hadden van tevoren ingeschat dat er misschien 10 bijen per tuin geteld zouden worden. Die verwachting is uitgekomen. “Pas echt interessant wordt het natuurlijk als we cijfers van meerdere jaren hebben. Dan kun je trends zien.”

Tijd voor MAX

André Donker bespreekt dit onderwerp op maandag 23 april 2018 in Tijd voor MAX om 19.05 uur op NPO 1. Ook zijn hierbij prachtige beelden te zien van André zijn bezoek aan een imker. Daarnaast vertelt hij hoe we allemaal kunnen meehelpen om de bij er weer bovenop te krijgen en over Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie. Onder die naam presenteren 11 Nederlandse natuurhistorische musea een tentoonstelling over leven en welzijn van de wilde bij. Wie de expositie bezoekt waant zichzelf een bij.

Lees ook: bloemen in de berm helpen bijen overleven. 

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    Gerard de imker says:

    De situatie voor bijen is inderdaad zorgelijk.. Zonder bijen natuurlijk geen honing! Maar wist je dat bijen ook andere taken uitvoeren? Zonder bijen worden veel voedselgewassen en fruitsoorten namelijk niet bestoven. En niet bestoven bloemen geven geen vruchten (bekijk maar eens op bijenbestuiving.nl)

    Alle reden dus om zuinig te zijn op onze honingbijen en imkers. Wil je de bijen een handje helpen bij het overleven?
    Zaai dan je eigen bijenmengsel. Vaak kan je dat we bij een imker in jouw dorp kopen, of zelfs krijgen.

Bekijk ook

Meer