Duur 03:42
Gepubliceerd op 22 januari 2018

André Donker over de zeearend

De zeearend is één van die dieren die sinds enige tijd weer terug in Nederland is. De roofvogel is voorheen in heel Europa veelvoorkomend, maar uiteindelijk een zeldzaamheid geworden. Sinds 2006 is hij terug in Nederland en de laatste jaren neemt het aantal langzaamaan toe. Bij Tijd voor MAX praat boswachter André Donker over deze grootste arend in Europa.

Grootschalige natuurgebieden

De zeearend heeft grootschalige natuurgebieden nodig, met veel water en hoge bomen om in te broeden. Ze zijn daardoor vooral langs de grote wateren te vinden in bijvoorbeeld De Biesbosch, De Oostvaarders Plassen, Zwarte Meer en het Lauwersmeer gebied. Het eerste broedpaar heeft in 2006 de Oostvaardersplassen in Flevoland verkozen tot plek om jongen te krijgen. Sindsdien is het aantal broedparen landelijk uitgebreid tot 10 stuks, waarvan er 4 in Flevoland vertoeven.

Vliegende deur

Zeearenden kunnen wel 20 jaar oud worden en wegen tot 8 kilo, met een opvallende grote gele snavel. De vleugelwijdte kan tot wel 2,5 meter beslaan. Dat geeft de vogel ook de bijnaam van vliegende deur.

Voedsel

Zeearenden zijn veelzijdige eters, maar eten het liefst vis. Nadat ze hun prooi gezien hebben storten ze zich erop en met hun enorme klauwen grijpen ze het vast en tillen het uit het water om elders op te eten. Er staat echter veel meer op hun menu dan vis alleen. Watervogels zoals eenden, ganzen en aalscholvers bijvoorbeeld en zelfs konijn, haas en ree. Zelf heeft de zeearend geen natuurlijke vijanden. De zeearend op het vogeleiland in Zwarte Meer heeft bijvoorbeeld als hoofdvoedsel meerkoet, in de Oostvaarders Plassen is dat grauwe gans. In de winter gaan zeearenden soms over op aas. Dus dat vis hun favoriet is gaat niet helemaal op.

Zwarte Meer

In natuurgebied Zwarte Meer, op de grens van Overijssel en Flevoland, broedt de zeearend al een aantal jaren op rij met succes. Jongen worden er geringd, om zo de soort goed te kunnen volgen. En wat blijkt, jongen van de zeearend uit Zwarte Meer worden nu ook al in het zuiden van het land in Volkerak waargenomen.

zeearend

Broeden

Het is afwachten of 2018 een succesvol zeearendenjaar wordt. De 2 stormen van begin dit jaar zijn een ramp voor de nesten van deze vogels. De zeearend bouwt zijn nest nu voor de komende broedperiode en met deze wind sneuvelen de nesten. Door de harde storm van begin januari is het oude en vaak gebruikte nest bij het Zwarte Meer uit de boom gewaaid. Ook op andere plekken zijn nesten zwaar beschadigd. De komende tijd zullen de paartjes hopelijk meer dan actief zijn om alle schade te herstellen, om dan ergens begin maart het eerste ei te leggen.

André Donker bespreekt dit onderwerp bij Tijd voor MAX op maandag 22 januari 2018, om 17.10 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer