westerstorm

Nederland na de zware westerstorm

Het trein- en vliegverkeer is inmiddels grotendeels weer op gang gekomen, maar qua schade zal de storm van donderdag 18 januari 2018 nog een lange nasleep hebben. De eerste ramingen van het Verbond van Verzekeraars komen uit op een schade van circa 90 miljoen euro. Dit geldt voor woonhuizen en auto’s. Schade aan bijvoorbeeld overheidseigendommen en bedrijven is nog niet in het bedrag meegenomen.

Extra heftige schade

De miljoenenschade van deze storm volgt kort op die van de eerdere storm die Nederland begin dit jaar geteisterd heeft. Voor die storm, op 3 januari 2018, staat de teller nu op 10 miljoen euro. Een tweede storm zo kort na een eerste zorgt vaak voor extra schade, doordat veel dakpannen dan al los liggen en bomen al zijn beschadigd. Ook het natte weer van de laatste weken maakt dat bomen makkelijker ontwortelden.

Zware storm

De storm is bovendien zeer krachtig geweest, met windkracht 9 of 10 in grote delen van de Randstad tot zelfs windkracht 11 in IJmuiden. Plaatselijk zijn windstoten tot ruim 140 kilometer per uur gemeten. Volgens Weeronline is deze storm daarmee goed voor een zevende plek op de lijst van zwaarste stormen sinds het begin van de metingen. Naast omgewaaide bomen zijn er veel daken van huizen gerukt, auto’s en vrachtwagens van de weg geblazen en het openbaar vervoer ernstig ontregeld. In Overijssel zijn daarnaast 2 doden gevallen. Het Verbond denkt dat tijdige waarschuwingen van de autoriteiten hebben geholpen nog grotere gevolgen te voorkomen.

westerstorm

Extra mankracht

Voorlopig komt de storm in de boeken te staan als de op 2 na duurste van deze eeuw. In 2007 is de teller na een zware januaristorm op 175 miljoen euro schade komen te staan. En een felle najaarsstorm op 28 oktober 2013 heeft een schadepost van 115 miljoen euro opgeleverd. Gemiddeld richten stormen jaarlijks voor zo’n 50 miljoen euro schade aan. Verzekeraars zetten voor deze storm extra mankracht in om de claims op inboedel-, opstal- en autoverzekeringen snel te kunnen verwerken.

Treinverkeer

Bijna alle treinen van de NS rijden weer volgens de dienstregeling. “Op een handjevol trajecten vinden nog herstelwerkzaamheden plaats na de storm”, zegt een woordvoerder. De verwachting is dat de problemen op de trajecten waar nog herstelwerkzaamheden plaatsvinden in de loop van de ochtend zijn opgelost. Op de eigen website geeft de NS verder aan dat mensen rekening moeten houden met de inzet van kortere treinen of bussen. Reizigers wordt geadviseerd kort voor vertrek de Reisplanner te raadplegen. Volgens de woordvoerder is de hele nacht hard doorgewerkt. “Op tientallen plekken was er schade”.

westerstorm

Schiphol

Schiphol verwacht een normale dag op de luchthaven. Reizigers moeten er wel rekening mee houden dat het drukker kan zijn, omdat tijdens de westerstorm circa 320 vluchten geannuleerd zijn en reizigers zijn omgeboekt. Op het hoogtepunt van de storm heeft het vliegverkeer even compleet platgelegen. Rond het middaguur is het vliegverkeer weer langzaam op gang gekomen en in het begin van de avond was de capaciteit op de luchthaven weer maximaal.

westerstorm

Gekantelde vrachtwagens

Ondanks dat er code rood is afgegeven, zijn vrachtwagens toch massaal de weg op gegaan, met vaak desastreuze gevolgen. Tientallen zijn er omver gewaaid, met schade en oponthoud tot gevolg. De transportsector gaat daarom in overleg met Rijkswaterstaat over te nemen maatregelen bij extreem weer. Eén van de onderwerpen die worden besproken is een eventueel rijverbod voor vrachtwagens bij code rood. TLN kan naar eigen zeggen niet veel anders dan adviezen geven. “De verantwoordelijkheid ligt bij de bedrijven om er wat mee te doen,” zegt een woordvoerder. Een eventueel verbod ligt volgens de organisatie bij justitie en politie.

westerstorm

#Stormpoolen

Met dit soort rampzalige dagen laat Nederland zich vaak van zijn beste kant zien. Vanwege het ontregelde openbaar vervoer zijn op heel veel plekken reizigers gestrand. Vrienden, familie of zelfs wildvreemden hebben in veel gevallen soelaas geboden. Ook via Twitter is een grote beweging in gang gezet. Onder de hashtag #stormpoolen zijn mensen via het sociale medium op zoek gegaan naar een lift. Ook automobilisten met plek hebben op deze manier aangeboden mensen mee te nemen. Het initiatief is afkomstig van wetenschapsjournalist Ionica Smeets en de NS heeft het idee omarmd: “Wat een geweldige suggestie, Ionica. Misschien kan jij het land in beweging zetten, dan houden wij ons bezig met het rijden van de treinen. #StormPoolen?.”

Pas op voor loshangende takken

Van plan om de komende dagen te wandelen of fietsen in een boomrijke omgeving? Staatsbosbeheer geeft het advies dit nog even niet te doen. Boswachters zijn tot begin volgende week druk bezig de wegen en paden weer vrij te maken. Het grootste gevaar vormen loshangende takken die naar beneden kunnen vallen, met levensgevaarlijke gevolgen. Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm “vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos”. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie