Duur 03:32
Gepubliceerd op 19 maart 2018

André Donker gaat onderwater voor de Oranje plooislak

Over het algemeen leidt boswachter André Donker ons over land. Maar voor de vondst van de Oranje plooislak, maakt hij graag een uitzondering en duikt in de onderwaterwereld. Samen met vaste cameraman Jackie Oomen en de Belgische duiker Valentin Engelbos duikt hij in de Zeeuwse wateren waar de slak recent is gezien. 

Laatste waarneming

De eerste waarneming van de Oranje plooislak in Nederland, stamt uit de vorige eeuw. In de jaren 50 zijn er bij Den Helder, Vlissingen en Texel nog populaties van deze slak aangetroffen. Ze doen in die tijd van de late winter tot de herfst de kust aan. Maar in de jaren 60 verdwijnt de slak langzaam. De laatste waarneming is in 1997 bij Texel.

Oranje of geel

De naam van de Oranje plooislak doet vermoeden dat hij oranje van kleur is, maar dat is niet altijd het geval. De slak is half doorzichtig wit en soms versierd met oranje maar soms ook met gele pigmentvlekken op de uitsteeksels van de kieuwkrans. Door de kleur van de pigmentvlekken lijkt de Oranje plooislak ook veel op de veel voorkomende Harlekijnslak. Door de karakteristieke 2 uitsteeksels aan de basis van de rhniofoor en de ring vingervormige papillen die in een cirkel om de kieuwkrans staan, is de Oranje plooislak goed te herkennen. Geen andere zeenaaktslak heeft deze kenmerken.

Noordzeestrand

Het is niet duidelijk waarom de slak de Nederlandse wateren heeft verlaten in de afgelopen jaren. De meeste waarnemingen zijn er bij het Noordzeestrand. Hier wordt in verhouding weinig gedoken omdat de omstandigheden er niet naar zijn. Hierdoor is er dus ook maar weinig bekend over eventueel onderwaterleven langs het Noordzeestrand. Of de Oranje plooislak in de afgelopen jaren in de Nederlandse kustwateren heeft geleefd is dus niet bekend.

Oranje plooislak is terug

Maar na 21 jaar is de Oranje plooislak weer terug. De Belgische sportduiker Valentin Engelbos heeft op de blokkendam van de vluchthaven van de Brouwersdam bij Ouddorp 1 exemplaar van de zeldzame slak gevonden.

Boswachter André Donker bespreekt dit onderwerp op maandag 19 maart 2018 in Tijd voor MAX.

(Foto: Valentin Engelbos)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer