Beduidend minder vlinders geteld door droogte

Tijdens de tuinvlindertelling, die dit jaar vanwege het 10-jarig jubileum 10 dagen geduurd heeft, zijn beduidend minder vlinders geteld dan voorgaande jaren. De uitslag laat dan ook een schamel beeld zien.

Gemiddelde stuk lager

Volgens de Vlinderstichting is het lang niet voorgekomen dat er zo weinig vlinders in de tuinen zijn waargenomen. Doordat er nu 10 dagen is geteld, tegenover normaal alleen een weekend, zijn er  wel meer vlinders geteld dan voorgaande jaren, maar het gemiddelde is een stuk lager.

Hitte en droogte voor veel vlinders te gek

Per tuin zijn nu gemiddeld 8 vlinders geteld, tegen 15 in 2017. Ook zijn er minder verschillende soorten vlinders gezien. In 2017 tussen de 7 en 8 en nu slechts 3,5 per tuin. Een woordvoerster van de Vlinderstichting zegt: “We hadden juist op veel vlinders gerekend, omdat ze houden van het warme weer. Maar deze hitte en droogte is voor de vlinders toch te gek. Zo stil is het nog nooit geweest. Het lijkt erop dat ze zich verschuilen of het niet redden, omdat veel planten zijn verdroogd. We vrezen ook voor nakomelingen, omdat er voor de rupsen nu ook geen verse groene bladeren zijn.”

Top 3 2018

Het klein koolwitje is met 16.762 het meest geteld, gevolgd door het groot koolwitje (9013). De atalanta, de afgelopen jaren het meeste geteld, is nu 6268 keer waargenomen. De Vlinderstichting denkt dat de vlinder met de kenmerkende zwarte vleugels het zwaar heeft met de warme omstandigheden. “De vlinders hebben het al zwaar door het verdwijnen van het groen in de tuinen en de bestrijdingsmiddelen. We vrezen dat de hitte een genadeslag zal zijn voor een aantal soorten.” De top 3 in beeld:

vlinders

vlindersvlinders

 

 

 

 

 

In 2017 is de top 3 nog de atalanta, de kleine vos en de dagpauwoog.

(Bron: ANP)

Geef een reactie