Duur 04:28
Gepubliceerd op 26 maart 2018

Het is weer rammeltijd!

Ook al merken we het af en toe nog niet aan de temperaturen, het is toch echt lente. En dat brengt de hoofden van de dieren op hol. Zo ook bij de hazen, het is weer rammeltijd!

Hevige gevechten

Hazen komen veelvuldig voor in open ruimtes, maar komen daarnaast ook in bossen en op heidevelden voor. Van januari tot april is het rammeltijd voor de in ons land levende Europese haas (Lepus europaeus), met een piek in maart. In deze periode kan het er verhit aan toe gaan bij de hazen. Mannetjes, de rammen, belagen vaak in groepjes de vrouwtjes, moertjes geheten, die op hun beurt een geurspoor verspreiden om de mannetjes aan te trekken. Bij de strijd om het moertje ontstaan vaak hevige gevechten tussen de rammen. Uiteindelijk mag de sterkste overblijver paren met het moertje, maar alleen als het haar tijd is. Anders staat de ram ook nog een gevecht met haar te wachten.

rammeltijd

Draagtijd

Na de paring volgt er een draagtijd van 41 á 44 dagen. Het opmerkelijke is dat het moertje 4 dagen voor het werpen alweer gedekt kan worden. Er worden gemiddeld 2 tot 5 jongen per keer geboren en dit gebeurt boven de grond. In een zogenaamde leger, een ondiepe kuil in de grond. In tegenstelling tot konijntjes, die naakt en hulpeloos worden geboren, worden hazenjongen geheel behaard geboren. Zij zijn net als eendenkuikens ‘nestvlieders’. Enkele uren na de bevalling kunnen de haasjes het nest al verlaten.

rammeltijd

Laat de jongen met rust

Gedurende de dag blijven de jongen elk apart verspreid alleen achter en pas in de avond en nacht komt het moertje hen voeden. Als mensen dit zien, kan het lijken dat de haasjes zijn achtergelaten en in de problemen zijn. Dit is dus echter niet het geval. Laat ze dus met rust. Tenzij het zo is dat het moederdier bijvoorbeeld is doodgereden. De rammen hebben geen rol bij de opvoeding. De jonge hazen worden ongeveer 23 dagen gezoogd door het moertje en gaan al heel snel over op vast voedsel. Na 150 dagen zijn de jongen op het gewicht van een volwassen haas. De rammen kunnen al na 6 maanden geslachtsrijp, bij de moertjes duurt dit minimaal 8 maanden.

Vijanden

Van nature hebben hazen veel vijanden, waaronder ook de mens. Het zijn daardoor echte ‘angsthazen’, die bij het minste of geringste gevaar op de vlucht slaan. In eerste instantie zullen zij proberen zich onzichtbaar te maken, door zich zo plat mogelijk tegen de grond te drukken. Maar als het ze te heet onder de voeten wordt, dan zetten ze het op een rennen. Ze kunnen daarbij snelheden tot wel 75 km per uur halen. Ook kunnen ze ruim 3,5 m ver springen en tot 1,5 meter hoog springen. Om vijanden te ontwijken slaan ze vaak op volle snelheid zomaar haaks af.

Boswachter André Donker bespreekt dit onderwerp bij Tijd voor MAX op maandag 26 maart 2018 om 17.10 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer