Duur 02:26
Gepubliceerd op 12 februari 2018

André Donker over de flamingo in Nederland

Niet alleen dieren die terug van weggeweest zijn duiken steeds vaker op, ook nieuwe diersoorten voelen zich steeds beter thuis in Nederland. Zoals de flamingo, die de laatste jaren tijdens de winter graag in het Grevelingenmeer in Zeeland vertoeft.

Opwarmen van het klimaat

Winter in Nederland, het kraakt dat het vriest, maar toch voelt een ‘tropische verschijning’ als de flamingo zich hier prima op zijn gemak. Een groep flamingo’s strijkt de laatste jaren neer in het Grevelingermeer in Zeeland. Boswachter André Donker legt uit waarom ze onze koude waters opzoeken. Normaal verblijven de flamingo’s in Duitsland, net over de grens met Nederland, in het Zwillbrocker Venn. Het gaat om de Europese flamingo, die eigenlijk in Zuid-Europa broedt (zoals bijvoorbeeld in het waterrijke natuurgebied de Camargue in Zuid-Frankrijk). Door het opwarmen van het klimaat trekt deze flamingosoort echter steeds verder naar het Noorden en tegenwoordig broedt er dus ook een groep in Duitsland.

Zoutwater

De reden dat de flamingo’s uit Duitsland ’s winters het Grevelingenmeer opzoeken is dat kleine zoetwater vennen en plassen sneller bevriezen dan de grote meren bij ons. Daar komt bij dat de Zeeuwse Delta zoutwater bevat. Niet alleen vriest dit minder snel dicht, er is ook veel voedsel in te vinden. Voorwaarde is wel dat de waters ondiep zijn. De flamingo’s moeten er in kunnen staan.

Mengparen

Het is volgens André een kwestie van tijd tot de Europese flamingo’s hier niet alleen in de winter verblijven, maar ook in Nederland gaan broeden. De Europese flamingo is de enige in het wild voorkomende soort in Nederland, maar samen met ontsnapte Chileense en Caribische soortgenoten vormen zij al mengparen. De 3 soorten zijn van elkaar te onderscheiden aan de hand van hun grootte, kleur en snavel.

Europese flamingo

De Europese flamingo heeft een lichtroze verenkleed met dieproze vleugels en zwarte punten. De poten zijn helemaal roze en de snavel is zachtroze, met een zwarte eindpunt.

Chileense flamingo

De Chileense flamingo is de kleinste van de 3 en heeft meer zwart op de snavel. Hij heeft grijze poten, met roze knieën.

flamingo

Caribische flamingo

De Caribische flamingo heeft een beduidend rodere kleur, roze poten en donkerder gekleurde knieën.

André Donker bespreekt dit onderwerp in Tijd voor MAX op maandag 12 februari 2018 om 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: André Donker, Vogelbescherming)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer