Nieuwe wetten en regels per 2024

Prijsplafond verdwijnt, AOW-leeftijd stijgt, geen e-sigaretten met smaakje meer: wat verandert er in 2024?

Als een nieuw jaar aanbreekt, betekent dit dat er nieuwe wetten en regels in werking treden. In 2024 is dat niet anders. Waar moet u rekening mee houden na de jaarwisseling? In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken op een rij.

Prijsplafond verdwijnt

Is uw energiecontract al winterklaar? Want na de jaarwisseling is het toch echt zover. Dan is het prijsplafond voor gas en elektriciteit definitief geschiedenis. In 2023 kost gas nog maximaal 1,45 euro per kubieke meter en elektriciteit maximaal 0,40 euro per kilowattuur. Maar in het nieuwe jaar betaalt u de contractprijs voor uw energieverbruik. Ook de eenmalige energietoeslag van 1.300 euro keert niet terug. Wel gaat het Tijdelijk Noodfonds Energie in januari 2024 weer open. Huishoudens met een laag inkomen kunnen een beroep doen op een bijdrage uit dit noodfonds, om een deel van hun energierekening te bekostigen.

Hogere verkeersboetes

De hoogte van te betalen geldboetes voor strafbare feiten verandert in elk even jaar. In 2024 is het dus weer zover. Wat moet u betalen voor verkeersovertredingen, van te hard rijden en rechts inhalen tot onnodig toeteren en het bezet houden van een gehandicaptenparkeerplaats? Dat legt MAX vakantieman uitgebreid uit in dit artikel.

Nieuwe AOW-bedragen, bovendien AOW-leeftijd omhoog

In 2024 gaat de AOW-leeftijd omhoog, van 66 jaar en 10 maanden naar 67 jaar. Bent u op of na 1 maart 1957 geboren, dan duurt het dus 2 maanden langer voordat u AOW-gerechtigd bent. De AOW-leeftijd ligt tot 2029 vast, maar als u daarna pas met pensioen gaat, kunt u alvast uitrekenen op welke datum dat waarschijnlijk zal zijn. Overigens zijn ook de AOW-bedragen voor 2024 bekend, evenals de betaaldata.

Belastingvoordeel voor werkenden

Vanaf 1 januari 2024 komen er gunstiger belastingregels voor werkenden. De algemene heffingskorting en arbeidskorting stijgen, waardoor er een lager belastingbedrag van uw bruto-inkomen afgaat. Vooral degenen die een minimumloon verdienen, houden netto een veel hoger bedrag over. Overigens geldt er in 2024 een minimumloon per uur, in plaats van een minimumloon per maand. Een werkweek van 36 uur is hierbij de standaard. Maar wie 40 uur per week werkt, heeft logischerwijs meer voordeel van deze nieuwe belastingregels.

Zorgtoeslag omlaag, overige toeslagen en alimentatie omhoog

Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor meerdere toeslagen, afhankelijk van uw inkomen en persoonlijke situatie. De zorgtoeslag daalt, door het vervallen van de eenmalige verhoging in 2023. Dit kan tot 32 euro per maand schelen. De huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget gaan in vrijwel alle gevallen wel omhoog. Via de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening doen, om te zien wat er voor uw situatie geldt. Verder gaat de alimentatie omhoog, met 6,2 procent (tegenover 3,4 procent op 1 januari 2023).

Verbod op e-sigaretten met smaakje

Zoals we medio 2023 al aan hebben gekondigd, mogen e-sigaretten alleen nog maar tabakssmaak bevatten. Smaakjes als aardbeienijs, mango of hazelnootpasta zijn in 2024 helemaal niet meer toegestaan. Winkeliers mogen dus ook bestaande voorraden met dit soort smaakjes niet langer verkopen. Hetzelfde geldt voor e-sigaretten zonder nicotine.

Alcohol en tabak duurder

Waar de brandstofaccijns gelijk blijft in 2024 (0,79 euro per liter benzine, 0,52 euro per liter diesel en 0,19 euro voor lpg), gaat de accijns op alcohol wel omhoog. Hierdoor wordt een gemiddeld kratje bier 0,27 euro duurder en een fles wijn 0,07 euro. Per 1 april 2024 gaat ook de accijns op tabak omhoog. Dat betekent dat een gemiddeld pak sigaretten van 20 stuks 11,10 euro kost en een pakje shag van 50 gram 24,62 euro. Vanaf 1 juli 2024 kunt u sigaretten en andere rookwaren alleen kopen in tabakswinkels en tankstations. Maar de meeste Albert Heijn-filialen doen de sigaretten per 1 januari al in de ban. Overigens stijgt ook de belasting op suikerhoudende dranken, zoals alcoholvrij bier, frisdranken, havermelk en limonade, naar 0,26 euro per liter.

Valpreventie in basispakket

Een valpartij in huis kan ingrijpende en vervelende gevolgen hebben, zeker als u op leeftijd bent en alleen thuis woont. Door middel van valpreventie kunt u het risico op dergelijke valpartijen verkleinen, door bijvoorbeeld aanpassingen aan uw woning en uw medicijngebruik. In 2024 wordt deze valpreventie via het basispakket van uw zorgverzekering vergoed.

Paspoort en identiteitskaart duurder

Wanneer uw paspoort of identiteitskaart verloopt, heeft u een nieuw exemplaar nodig. Daar zijn kosten aan verbonden en die kosten gaan in 2024 omhoog. Een paspoort gaat van maximaal 77,85 naar 83,75 euro, een identiteitskaart van maximaal 70,38 naar 75,80 euro. Heeft u (klein)kinderen die 17 jaar of jonger zijn? Voor hen kost een paspoort volgend jaar maximaal 63,42 euro en een identiteitskaart maximaal 40,92 euro.

Kinderen mogen achternamen van beide ouders hebben

In Spanje is het al veel langer gebruikelijk, in Nederland kan het vanaf 2024 ook: 2 achternamen aan uw kinderen geven, die van de vader en de moeder. Voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren, is er een overgangsregeling. Zij kunnen met terugwerkende kracht een 2e achternaam krijgen.

Nieuwe regels voor huisdieren, strengere aanpak dierenmishandeling

Er komen nieuwe regels voor het houden van zoogdieren in huis, die naar verwachting per 1 juli in werking treden. Vanaf dan mag u alleen dieren in huis houden die op de zogeheten huis- en hobbylijst staan. Dat zijn bijvoorbeeld honden, huiskatten, cavia’s, konijnen, paarden, maar ook kamelen en lama’s. Maar dwerghamsters en chinchilla’s staan niet op deze lijst en zijn dus verboden, tenzij u een vergunning of vrijstelling heeft. Als u voor 1 juli 2024 al zo’n huisdier heeft (en dit ook kunt bewijzen), dan kunt u deze houden totdat hij of zij overlijdt. Fokken of loslaten in de natuur is niet de bedoeling. Over hertenkampen is lange tijd onduidelijk, maar die mogen dan weer wel blijven, wordt in december 2023 duidelijk. Verder komt er een strengere aanpak voor dierenmishandeling en hebben de autoriteiten meer bevoegdheden om in te grijpen. Als u zelf mishandeling of verwaarlozing van een dier constateert, kunt u dat melden via telefoonnummer 144.

Overal meldpunt voor ongewenst gedrag verhuurders

Woont u in een huurwoning en overtreedt uw verhuurder de Wet goed verhuurderschap? Door bijvoorbeeld discriminatie, intimidatie, het rekenen van een te hoge waarborgsom of iets anders wat bij wet niet is toegestaan? Onder meer de grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag hebben al een meldpunt voor ongewenst gedrag van verhuurders geopend. Maar komend jaar zijn alle Nederlandse gemeentes verplicht om zo’n meldpunt open te stellen, waar u wetsovertredingen van verhuurders aan kunt kaarten.

Hogere hypotheek voor alleenstaanden, extra geld bij verduurzaming woning

Als u als alleenstaande een huis of appartement wil kopen, kunt u daarvoor meer geld lenen. In 2024 kunt u 16.000 euro meer aan hypotheek krijgen, mits u een jaarinkomen van minstens 28.000 euro heeft. Dat bedrag kan nog verder oplopen als u een energiezuinige woning koopt of energiebesparende maatregelen neemt in uw nieuwe woning. Verder gaat de bovengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie omhoog, naar een nooit eerder bereikt bedrag van 435.000 euro.

Ozb, afvalstoffen- en rioolheffing omhoog

Daar staat tegenover dat de vaste lasten voor huiseigenaars gaan stijgen. De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat landelijk met gemiddeld 5,5 procent omhoog, al zijn er ook gemeentes waar de ozb juist daalt. De afvalstoffen- en rioolheffing stijgen in de meeste gevallen eveneens, met respectievelijk 6 en 4,5 procent.

Strengere veiligheidsregels voor drones

Drones, op afstand bestuurbare vliegende camera’s, zijn in de loop der jaren steeds populairder geworden. In 2024 komen er meer veiligheidseisen voor de drones. Zo moeten ze een Cx-label (Europees veiligheidskeurmerk) hebben en uit de buurt blijven van mensen, dieren en gebouwen. Bovendien dienen de drones herkenbaar te zijn op afstand. Via een wifi- of bluetooth-verbinding moet duidelijk blijken van wie de drone is en vanaf welke plek deze bestuurd wordt.

(Bron: Archief, MAX vakantieman, Rijksoverheid, RTL Z, Woonbond, Belastingdienst, NOS, Eigen Huis & Tuin, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Hart van Nederland, ANP, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    martinb says:

    Echt ongelooflijk aow ,stijgt weer, omdat mensen langer leven wat en droeftoeter verhaal.
    Ze zien echt niet in dat mensen die al meer dan 40 jaar werken het ook wel zat zijn.
    Neem mij zelf ik begon te werken op me 18e en kon toen op mijn 58e met pensioen , nu moet ik gewoon door tot met 67 en 4 maanden, bijna 10 jaar langer door.
    Die droeftoeter die dit heeft bedacht, weet echt niet wat er onder het volk leeft.
    Als je 40 jaar gewerkt heb aan een stuk is tijd om met aow te gaan, en nog en paar jaar genieten.

      HondenKat says:

      Als je 40 jaar hebt gewerkt, kun je ook sparen om eerder met pensioen te gaan.
      Dit heb ik ook gedaan vanaf mijn 18e. Ik ben nu 55 en geniet van een ontspannen leven.
      Regeren (over je eigen leven) is vooruitzien

      Guillaume says:

      D66-beleid, als combinatie van het wanbeleid van de EUSSR, het WEF en de VN, die hier de dienst uitmaken. Zonder inspraak van de bevolking, want het referendum hebben ze snel de deur uitgedaan toen bleek dat referenda over aansluiting Oekraïne en de EGrondwet anders uitwezen dan de dictatuur voorstond. Hopelijk keren de landverraders en volksverlakkers van het kartel plus bijwagens nooit meer terug op het politieke toneel, er lopen al misdadigers genoeg in het land rond, mede dankzij de open grenzen en het waanzinnige asielwanbeleid.

    Adriana2 says:

    Het antwoord is gewoon heel simpel en wordt al jarenlang voorgesteld. Een maximum stellen aan het aantal gewerkte jaren voordat men met pensioen kan. Zware beroepen (denk aan zorgsector, beroepen in de bouw, et cetera) kunnen makkelijk gedefinieerd worden, evenals de niet of minder zware beroepen. Stel daar de pensioenleeftijd op af. Zo ontstaat er een eerlijker verdeling van bijvoorbeeld een periode tussen de 40-50 jaar.

    Planttante says:

    Wat een fantastisch eerlijk idee ,dat idee moet verspreid EN ingevoerd moeten worden ,
    zeker als er al langer aangelachen werd/wordt 🐸🌿👍