ADP bruto netto 2024

Werkenden gaan er netto op vooruit in 2024: geldt dat ook voor AOW-gerechtigden?

Vrijwel alle Nederlanders, werkenden en gepensioneerden, gaan er netto op vooruit in 2024. Maar met hoeveel euro precies, dat verschilt per leeftijds- en beroepsgroep. Hoe kunt u uitrekenen wat er in uw geval gaat veranderen?

Netto-inkomens stijgen in 2024

Salarisverwerker ADP heeft in januari 2024 de financiële bespiegelingen van het jaar bekendgemaakt. Eventuele cao-verhogingen, thuiswerk- en reiskostenvergoedingen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. De meeste werkenden profiteren van de gestegen algemene heffingskorting en arbeidskorting. Hierdoor houden ze netto meer over van hun bruto-inkomen, ondanks een kleine stijging van het belastingtarief in schijf 1. Voor wie in 2024 nog niet de AOW-leeftijd bereikt, gaat die van 36,93 naar 36,97 procent.

Maar de belangrijkste verandering betreft de nieuwe opzet van het minimumloon, met ingang van 1 januari 2024. Zoals we in een eerder artikel al hebben uitgelegd, is het minimumloon per uur (op basis van een 36-urige werkweek) de maatstaf geworden, in plaats van het minimumloon per maand. Wie 40 uur per week werkt, verdient hierdoor meer dan iemand die 36 uur per week werkt.

AOW 1 januari 2024
Lees ook: AOW-bedragen per 1 januari 2024 bekend: op hoeveel geld heeft u recht?

Minimumloon, modaal en dubbelmodaal

Werknemers die in 2024 het wettelijk minimumloon (13,27 euro bruto per uur) verdienen, gaan er dan ook het meest op vooruit, zeker als ze meer uren per week draaien. 36 uur per week werken voor een minimumloon levert maandelijks gemiddeld 131 euro netto extra op. Maar bij een 40-urige werkweek is dat ongeveer 267 euro meer per maand. Verder blijft er gemiddeld 79 euro netto extra over voor degenen met een modaal inkomen (3.395,06 euro bruto per maand) en 76 euro bij een dubbelmodaal inkomen.

Wel kunnen deze gemiddeldes in uw geval afwijken, afhankelijk van de sector waarin u werkzaam bent. In de sectoren Bouw, Transport en Metaal & Techniek is de toename van het netto maandinkomen het hoogst bij een werkweek van 40 uur voor het minimumloon. Maar in de sectoren Overheid en Zorg & Welzijn bestaat de 40-urige werkweek niet en is een 36-urige werkweek sowieso al het maximale. In de categorie met modale inkomens zijn de verschillen tussen deze sectoren minimaal. Met deze rekenhulp van het Algemeen Dagblad kunt u zelf uitrekenen wat er in uw netto-inkomen gaat veranderen.

Pensioenleeftijd Nederland Europa
Lees ook: Hoe zit het? Waarom heeft Nederland zo’n relatief hoge pensioenleeftijd?

Hoeveel gaan AOW-gerechtigden er netto op vooruit?

En hoe zit het dan met gepensioneerden? Zij kunnen niet profiteren van de verhoogde arbeidskorting. “Daar moet nog wel bij worden opgemerkt dat de netto AOW-uitkering hoger uitvalt”, citeert De Telegraaf Dik van Leeuwerden, expert in wet- en regelgeving bij ADP Nederland. Maar volgens de krant komt dit neer op een extraatje van 80 euro netto voor alleenstaande AOW-gerechtigden. Gehuwden gaan er per persoon 52 euro netto op vooruit.

Voor AOW-gerechtigden met een middeninkomen (44.700 euro bruto of hoger per jaar) speelt nog een ander probleem. Vanaf die inkomensgrens treden 2 fiscaal ongunstige regelingen tegelijk in werking. Dit heeft voor het gedeelte van uw inkomen tussen 44.700 en 58.100 euro een opvallend hoge belastingdruk tot gevolg, zoals we in dit artikel uitleggen.

(Bron: Archief, ADP, Algemeen Dagblad, De Telegraaf, ANP, Libelle, Rijksoverheid, Belastingdienst. Foto: Robin Utrecht/ANP)

Geef een antwoord

Reacties (23)

  joreijn says:

  Het lijkt erop dat er in Nederland alleen rekening wordt gehouden met de HARDWERKENDE Nederlander. (Uitspraken van Rutte)
  Degenen die jarenlang hard gewerkt hebben tellen niet meer mee. Die hebben wel geholpen dit land op te bouwen. Zeker de babyboomers

   Peteru says:

   Tjonge jonge, ben een keer tevreden met wat je hebt. Ik ben ook een babyboomer. Heb gewoon in een magazijn gewerkt. Na vele jaren (meer dan 40) HARD 😉 gewerkt te hebben en het huis vrij van hypotheek hebben we het zo slecht nog niet.
   Afgeven op Rutte? Heeft Nederland ( democraties ) voor gekozen. En met een volgende regering moet je ook maar weer afwachten wat dat voor eenieder gaat betekenen.

   joop baars says:

   Geheel mee eens!

   Harry B says:

   Oneens met Peteru en Joop Baars 100% eens met Joreijn.

   Rutte heeft ons land naar de afgrond gebracht en er voor gezorgd dat de lasten voor de gewone burger in NL bij de hoogste lasten van de EU horen. Met als trieste uitschieter dat de energiebelasting in NL de allerhoogste energiebelasting in de EU is, plus dat NL als enig land in de EU energie niet onder het lage BTW tarief laat vallen maar onder het extreem hoge BTW tarief van 21%.

   Rutte zal er wel geen actieve herinnering aan hebben en anders is hij ook niet te beroerd om er over te liegen. Het wordt hoog tijd dat we van deze leugenaar met selectief geheugen definitief verlost worden, zodat de lasten in NL ook weer eens omlaag kunnen voor de gewone burger.

   Mijn Commentaar says:

   Kijk hier maar eens; dan zie je dat onze regering, met woordvoerder “Rutte” het nog niet zo slecht heeft gedaan.

   wikipedia.org/wiki/Belastingdruk

  rens51 says:

  Qua koopkracht er op vooruit is heel wat anders dan er netto op vooruit gezien de recente én huidige inflatie

  DirkV says:

  De zorgtoeslag is dit jaar minder geworden. Dat scheelt mij € 43 per maand.

  verontrust says:

  Vooreerst . De inflatie speelt een belangrijke rol.
  Het CPB gaat uit van meer of minder inflatie na! De laatste .stel op 1januari is die 5% en op 1juli 4% .
  Dan is de inflatie afgenomen met 1%. Ook prijsstijgingen /verlagingen gaan hier in mee( energie valt daarbuiten )

  Maar… stel dat de inflatie het jaar daarvoor 9% was,dan is t.o.v. dat jaar en maand de inflatie afgenomen met 4%. Andersom dus ook. Dus toegenomen .. .

  De prijstijging index is dan inderdaad hoog! Maar eerdere data en jaar is dan Nvt. Die heeft u al betaald n telt niet meer mee. Pech gehad zeggen we dan.

  Harry B says:

  AOW wat omhoog.
  Zorgpremie omhoog
  Zorgtoeslag omlaag
  Wegenbelasting omhoog
  Gemeentelijke lasten omhoog.

  Kortom we schieten er niets mee op, ergo sommigen gaan er zelfs op achteruit.

  Mikske says:

  €65 meer aan aow netto.😊
  €0,00 meer aan pensioen 🥲

  €15,00 huur omhoog 🥲
  €20,00 waterschapsbelasting omhoog🥲
  €10,00 zorgverzekering omhoog 🥲
  €2,50 Wifi omhoog 🥲
  €1,50 mobiele telefoon omhoog 🥲
  €1,60 CAK omhoog 🥲
  € Gemeentelijke belastingen omhoog ( nog niet bekend hoeveel)🥲
  €. Boodschappen blijven stijgen.🥲
  €2,50 Kapper duurder 🥲
  €1,50 Pedicure duurder 🥲

  Waarschijnlijk speel ik quitte. 😊

  Ton Voorn says:

  Harie B
  Ik ben het gedeeltelijk eens met hem. en oneens met Peteru en Joop Baars.

  Rutte heeft ons land naar de afgrond gebracht en er voor gezorgd dat de lasten voor de gewone burger in NL bij de hoogste lasten van de EU horen. Met als trieste uitschieter dat de energiebelasting in NL de allerhoogste energiebelasting in de EU is, plus dat NL als enig land in de EU energie niet onder het lage BTW tarief laat vallen maar onder het extreem hoge BTW tarief van 21%.
  Hij heeft ook alle verzorgingshuizen of verplegingstehuizen weg gehaald. Grotendeels alle woningbouw problematiek voor zich uitgeschoven naar volgende kabinetten.
  Voordelig gezondheidsvoedsel onmogelijk gemaakt met een hoge BTW.

  bloem21 says:

  Hebben ze in Den Haag ook eens gedacht aan kinderen met een lichte verstandelijke beperking om die eens een betere Wajong uitkering te geven. Als ze hun huur moeten betalen en de ziektekostenverzekering dan is er maar weinig over om te eten. Telt deze groep niet meer mee. Het is te gek voor woorden. Iedereen krijgt er wat bij behalve zij en als ze wat krijgen dan is het nog honger lijden.

  Kenter says:

  Beste redactie,
  Waarom wordt de verhoging bij mensen die recht hebben op aow omschreven als ‘extraatje van 80 euro’.
  Mij lijkt het een rare omschrijving van iets waar AOW’ers gewoon recht op hebben. Kan ook zijn dat u denkt dat de voormalige hardwerkende AOW’ers er eigenlijk geen recht op hebben. Ik hoor graag van u hoe dat zit.

   MAX Vandaag says:

   Beste lezer,

   Dank voor uw reactie. Met het ‘extraatje’ bedoelen we: het nettobedrag dat u extra overhoudt in vergelijking met 2023, volgens ADP en De Telegraaf. Dat u daar geen recht op zou hebben, willen we dan ook ten zeerste bestrijden. Onze excuses als het onverhoopt toch zo overkomt voor u. Hopelijk hebben we u hiermee voldoende geïnformeerd.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

   Zatje says:

   bloem 21 helemaal mee eens. Mijn dochter kreeg 3.75% erbij van het minimumloon, vanwege haar meervoudige beperking krijgt ze 75% van het minimumjeugdloon dus ook maar 75% van de 3.75%
   Inkomen netto € 1360,-. Kosten: Huur € 725,- eten € 360,- servicekosten € 350,- ziektekostenverzekering € 131,95 WA verzekerin, inboedelverzekering, ovrrlijdensverzekering en CAK moet ze ook allemaal nog betalen. Daar komen de boodschappen voor levensonderhoud nog bij. IS ER IEMAND DIE MIJ KAN UITLEGGEN HOE ZIJ HAAR KOSTEN MOET GAAN BETALEN.
   En de gezonde onder ons maar zeiken dat ze niet genoeg hebben ga je schamen.

  Anje says:

  Ik begrijp er niets meer van. Ik heb alleen AOW en weet wat mijn maandbedrag is maar ga ik er nu op achteruit per maand of niet? Ik lees verschillende dingen, vandaar.

  Kenter says:

  Mijn reactie op de tekst van de redactie is verwijderd. Waarom is dat gedaan?

   Kenter says:

   Sorry, stond er nog wel!!

  1947 says:

  Ik heb een KPN pensioen en dan lees je overal de dekking graad was oke 123 procent zijn dan zit je goed .Nu er zijn opeens meer factoren ben ik achter gekomen wij .
  Onze beleidsdekkingsgraad is nu 123,7%
  December 2023
  Dekkingsgraad hoger dan 110%(Huidige situatie)
  HUIDIGE SITUATIE
  Mogelijk verhogen pensioen
  Dekkingsgraad tussen 103,9% en 110%
  Geen verandering pensioen
  Dekkingsgraad lager dan 103,9%
  Mogelijk verlagen pensioen
  Is er op eens een deflatie alleen in sept krijg je gelijk niks er bij . Terwijl in 2023 wel u kent het rijtje zelf wel duurder is geworden tot telt ook voor 2024 . dus politiek en pensioenfonds zijn alleen maar voor zich zelf bezig .

  Femmie says:

  Krijg 80eu meer maar wordt gelijk 32eur gekort op zorg toeslag. Dan komt ook de huur verhoging aan. DUS NIKS MEER.

  Femmie says:

  Aow niks op vooruit.zorg kosten 32eur minder
  Straks huur verhoging. Worden flink voor de mal gehouden

  Femmie says:

  Heb aow .80eu bij gekregen .van de zorgtoeslag 32eur gekort. De jaarlijkse huur verhoging komt er aan.ben teleur gesteld.