Minimumuurloon AOW

Minimumloon per uur wordt nieuwe standaard: waarom stijgt de AOW niet mee?

Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels rondom het wettelijk minimumloon. Niet het minimumloon per maand, maar het minimumloon per uur wordt het uitgangspunt. Dat is goed nieuws voor veel werkenden, maar de AOW stijgt niet mee in dit nieuwe stelsel. Waarom is dat zo?

Hoe werkt het huidige AOW-stelsel?

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een collectief ouderdomspensioen, waar elke Nederlander na zijn of haar werkzame leven recht op heeft. 50 jaar voordat u de AOW-leeftijd bereikt – in 2024 gaat deze naar 67 jaar – begint u met de opbouw hiervan. In deze periode staat elk jaar waarin u in Nederland woont of werkt gelijk aan 2 procent AOW. De hoogte van de uiteindelijke AOW-uitkering hangt samen met uw woonsituatie. Alleenstaanden krijgen 70 procent van het minimumloon. Maar als u getrouwd bent en/of samenwoont, heeft u recht op 50 procent.

AOW pensioen rondkomen
Lees ook: Hoe komt u rond met uw AOW? 7 opties

In hoeverre hangen de AOW en het minimumloon samen?

Het minimumloon is de belangrijkste factor die de hoogte van de AOW-uitkering bepaalt. De uitkeringsbedragen veranderen namelijk elk half jaar, op basis van hoe het minimumloon zich ontwikkelt. Vanaf 1 januari 2023 zijn de nettobedragen voor alleenstaande AOW-gerechtigden 1.353,11 euro (met loonheffingskorting) en 1.081,69 euro (zonder loonheffingskorting). Getrouwde en/of samenwonende AOW-gerechtigden ontvangen 920,98 (met loonheffingskorting) en 736,06 (zonder loonheffingskorting) netto, per persoon.

Er is dus nog een koppeling tussen het minimumloon en de hoogte van de AOW-bedragen, hoewel het kabinet serieus heeft overwogen om dit af te schaffen. Let wel: het gaat om de netto minimumloonbedragen, waar de AOW op afgestemd is. Per 1 januari 2023 zijn de bruto minimumlonen met 10,15 procent gestegen. De hoogte van de AOW-uitkeringen is ook gestegen, maar dus niet met hetzelfde percentage.

AOW
Lees ook: Johannes en Maria zijn de populairste AOW-namen

Wat betekent de invoering van de minimumuurlonen voor de AOW?

In 2024 komt er dus een nieuw stelsel, hebben de Tweede en Eerste Kamer besloten. Niet het maandloon, maar het uurloon wordt doorslaggevend voor het bepalen van het minimumloon. Zo wil het kabinet voorkomen dat werkenden met een 36-urige werkweek hetzelfde verdienen als werkenden met een 38- of 40-urige werkweek. Voor die 2 laatste groepen betekent dit een vooruitgang. Een 38-urige werkweek moet binnenkort een 5,5 procent hoger minimumloon op gaan leveren. Het minimumloon voor een 40-urige werkweek stijgt in 2024 met 10 à 11 procent, is de bedoeling.

Met andere woorden: wie meer uren per week werkt, gaat vanaf 2024 ook meer verdienen. Een werkweek van 36 uur is de standaard bij het bepalen van het minimumloon. En de hoogte van de AOW is gekoppeld aan deze standaard. Het minimumuurloon voor 36 uur per week werken blijft hetzelfde en dus blijft ook de hoogte van de AOW vooralsnog onveranderd. Hoe hoog de minimumuurlonen per 1 januari 2024 – voor 36-, 38- en 40-urige werkweken – exact uitvallen, wordt op een later moment bekend.

(Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Rijksoverheid, Sociale Verzekeringsbank, AOW.nu, De Volkskrant, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (27)

  Marius Bosch says:

  Goedemorgen,

  Tijdens mijn werkzame leven als directeur van school werkweken gemaakt van 60 tot 70 uur. Nu wordt mijn aow gebaseerd op een werkweek van 36 uur. Wrang en ondankbaar

   Delfi1971 says:

   Of ubent gewoon tevreden met wat u hebt. Aow is altijd zo geweest , of je nou 100 uur gewerkt heb of 0 uur.
   Als directeur lijkt mij dat u goede verdiensten heb gehad. En waarschijnlijk een leuk pensioen… (is ff een aanname)

   Maar u wilt blijkbaar nog meer? Want u vind wrang en ondankbaar.
   Er zijn mensen, die in u schoenen hadden willen staan. Alleen door ziekte hebben ze niet kunnen werken.. Bv.

   Kijk u heb en kijk niet wat u niet heb.

   KaatjeMax says:

   Meneer Directeur het is nog erger. Mensen die NOOIT hebben gewerkt krijgen ook AOW. U heeft waarschijnlijk naast uw AOW nog een pensioen, dat staat nl in nauw verband met uw arbeidsverleden. De AOW heeft daar niets mee te maken.

   Scheffers says:

   Dit terzijde, u vermeldt niet de extra vakanties als schooldirecteur t.o.v. andere werknemers. Uw aow premie was destijds gebaseerd op uw inkomen in de eerste belastingschijf en niet op het aantal uren, dat u werkte. Een voormalige schooldirecteur behoort, dit toch te weten.

   Riny6 says:

   Tijdens die lange vakanties waarschijnlijk niets opgebouwd en zelf sparen was geen optie voor U

   Joris Driepinter says:

   Ik hoop dat u wel dankbaar bent voor het nette passende salaris en de goede voorzieningen ?
   En niet te vergeten; voor de mooie uitdagende baan als schooldirecteur !

   Ik hoor overigens meer mensen klagen over het hoge aantal ‘arbeids’ uren per week… een deel daarvan heeft blijkbaar geen tijd meer om tv te kijken en leuke dingen te doen, want als je zo ‘hard’ werkt, dan moet je toch zeker ook 7-8 van de 24 uur slapen…

  Guillaume says:

  Onze antisociale, antidemocratische, antiliberale en antichristelijke dictatuur, verenigd in een gelijkluidende stem (D66-VVD-CDA-CU-PvdA-GL) en let niet niet op hun pro forma onderscheidende tribune-acts, heeft de gepensioneerden die dit land hebben opgebouwd al vanaf deelname aan de EUSSR -en daarmee de overgave van onze soevereiniteit aan een totalitaire controle staat in wording- tegengewerkt, want overbodige kostenpost en ongeschikt als manipuleerbare productie-eenheid, de natte droom van als globalisten vermomde fascisten op weg naar Das Dritte Reich. Luister niet naar wat ze zeggen, beoordeel ze enkel op hun praktijk, en je weet genoeg. Ons ooit fantastische pensioenstelsel wordt volkomen onnodig afgebroken, onze 1600 miljard ( eigendom werknemers, u wet wel) mogen dankzij D66 Koolmees deels worden vergokt op de beurs (en als oud bankman ken ik die bewegingen, omhoog toegejuicht, omlaag in stilte beweend), terwijl zelfs ABP bestuurders de noodzaak absoluut niet zagen. Misschien moet het klootjesvolk zich eerst maar eens goed laten voorlichten hoe ons land onder VVD Rutte c.s. volledig wordt afgebroken, de bevolking daartoe monddood is gemaakt, alle kritiek erop geen enkele kans krijgt, laat staan diepgravende beschouwingen. Hun grootste bedreiging: PVV, FvD (met meer intellectuele bagage dan voorgenoemd kartel gezamenlijk kan bieden) dienen door hen geboycot en de mainstream media en staatsomroep weten ze op sluwe wijze achter zich in dat antidemocratische treurspel. Met als absoluut dieptepunt een omroepinquisiteur die onze enige Onafhankelijke omroep met het laatste kritische tegengeluid, OngehoordNederland, zo snel mogelijk uit het bestel wil weren, want in onvervalste dictaturen wordt kritiek kaltgestellt. Weet waarop u kiest binnenkort, anders krijgt het het weer voor zoveel jaar voor de kiezen, incl. ettelijke van uw miljarden die over de balk worden gesmeten, richting EUSSR, asielindustrie, klimaatwaanzin, de Amerikaans-Europese proxy oorlog tegen Rusland om de Oekraïne binnen eigen invloedssfeer te krijgen -want een rijk aan grondstoffen, ze hebben er zelfs de corrupte, westersgezinde fascist Zelenski voor geïnstalleerd- enz. enz. Complottheorie? Welnee, verbindt de diverse lijnen maar dan ontpopt zich via het Coudenhove-Kalergiplan waarna de EUSSR waarna het WEF van Schwab-Davos (waar ook o.m. Marx Rutte en Maxima aanschuiven) een complot dat zijn weerga in onze geschiedenis niet kent, dankzij en relatief kleine politieke en economische elite die geïsoleerd en uitstekend beveiligd in grote welvaart leven ten koste van een kort gewiekte massa productie-eenheden. Ik ben hoogopgeleid lid van Mensa, en begrijp met 74 jaar goed hoe dit alles is ontstaan en waar het op uitdraait, ofwel WOIII, mark my words.

   Len123 says:

   Ach man, neem een lolly en ga met je grote teen spelen, in plaats van allemaal dikdoenerige onzin te schrijven in véél te lange volzinnen. Zo lang, dat niemand ze meer kan EN wil volgen!!

   Louis1952 says:

   Wat een ongelofelijke onzin kraam je uit.
   God verhoedde dat jij en je rechts radicale vriendjes de macht grijpen, want dan worden we echt in een poel des verderfs gestort!
   Het is te hopen dat dit soort waanideeën geen vaste grond krijgen in Europe.

   margentiss says:

   Ach ja, daar is Willempie weer. Willy Wartaal (Guillaume Charabia) voor intimi. Hoogopgeleid Mensalid, zegt ie. Daar is het selectiebeleid ook al hard achteruit gehold, mogen wij aannemen.
   Waarschijnlijk heeft ie daar iets te vaak bij het bridgen op zijn narcissistische falie gekregen, om vervolgens in frustratie zijn hoogopgeleide verbale braaksels over ons uit te storten.
   Zet ‘m op Willempie! Wij zijn diep onder de indruk! Oei! Au! Piep!

   Riny6 says:

   Het klootjesvolk begint pas wakker te worden als het te laat is. Toen de FNV opriep voor een demonstratie op zaterdag
   waren er in 5 plaatsen samen maar 25000 demonstranten aanwezig terwijl de oproep voor iedere Nederlander Gold.
   En inderdaad, onze pensioenen werden bevroren door een handtekening van Klaas Knot van de Nederlandse Bank en de VVD CDA PvdA D66 en CU en heeft mij al € 30.000 gekost. Maar daar heeft Len 123 geen sjoege van.En opbouwende kritiek kent deze persoon niet.
   Ook Louis 1952 weet niet waar Abraham de mosterd haalt
   En margentiss weet ook niet waar het hier over gaat.

  Fonteyn says:

  AOW bedragen zijn inderdaad niet gestegen zoals iedere AOWer met een soms * 1.1015% had verwacht. Erg jammer van deze miscommunicatie.

  Hier hebben ze de verschillen uitgezocht
  aow.nu/nieuws/aow-bedragen-van-volgend-jaar-bekend/

  Zal weer spannend worden richting juli wat we dan weer kunnen verwachten.

   Guillaume says:

   Aan Len123—Van types als u moet de dictatuur het helemaal hebben, proficiat!

  Josef123 says:

  Fijn een verhoging van minimaal 10%. Ik heb maar €376.20 na de verhoging 0,17 cent minder! Hoezo verhoging!!!
  Netto AOW met ons tweeën. Mijn vrouw heeft geen aow en ook geen inkomsten!. Na een bedrijfsongeval in 2007 en na 16 operaties helpt ze mij zo goed en kwaad door de dag. We leven van nog geen 1000 Euro netto per maand plus een beetje zorgtoeslag! Geen koppeling aan de vele uren die ik tot het ongeval draaide! Elke voordeel heeft z‘n nadeel!

   Riny6 says:

   Vergeten om een verzekering af te sluiten.En te ijdel om hulp te vragen bij Uw gemeente met zo;n laag inkomen

  daniel van rij says:

  het is triest , de mensen van net na de oorlog en hun ouders hebben Nederland weer opgebouwd. ik begon met werken met mijn 15e en dat waren geen 8 uur per dag maar soms wel 18 uur . de meester heeft gelijk . we worden straks gekort als die nieuwe wet komt met de 36 uur loon. terwijl er mensen lopen die nog geen 10 uur gewerkt hebben en dit ook krijgen. dank aan Rutte en aanhang om ons zo kapot te maken

  daniel van rij says:

  het is triest , de mensen van net na de oorlog en hun ouders hebben Nederland weer opgebouwd. ik begon met werken met mijn 15e en dat waren geen 8 uur per dag maar soms wel 18 uur . de meester heeft gelijk . we worden straks gekort als die nieuwe wet komt met de 36 uur loon. terwijl er mensen lopen die nog geen 10 uur gewerkt hebben en dit ook krijgen. dank aan Rutte en aanhang om ons zo kapot te maken
  Krijg mijn reactie terug , waarom ???

  KaatjeMax says:

  Meneer Directeur het is nog erger. Mensen die NOOIT hebben gewerkt krijgen ook AOW. U heeft waarschijnlijk naast uw AOW nog een pensioen, dat staat nl in nauw verband met uw arbeidsverleden. De AOW heeft daar niets mee te maken.

  Dirck says:

  Als je als je minimum loon verdiende 38 of 40 uren ging werken?
  Zorg toeslag lager, Huur subsidie zelfde, en kom je nog voor die €1300,- in aanmerking?
  Jarenlang 36 uren gewerkt en dat ze voor 38 of 40 nu door hogere Uurloon deze corrigeren is wel zo eerlijk.

  Dat ik als AOW’er niet zoveel kreeg, kijk ook eens naar de bijstand bedragen, en dan valt het best mee!

  Janbousema says:

  Puur diefstal van de oudtjes weer een grote veer moeten laten.

  Scheffers says:

  Dus als ik het goed lees is de huidige koppeling tussen AOW en het minimumloon, door het veranderen van de naam minimumloon naar minimumuurloon, niet meer gekoppeld. Ongelooflijk. Eerst het huidige pensioenstelsel straks gaan privatiseren naar verzekerings en beleggingsmaatschappijen en nu weer dit. Ik kan wel begrip hebben voor die demonstranten met fakkels. Kaag is een Plaag. Geldt ook voor haar collega’s.

   MAX Vandaag says:

   Beste Scheffers,

   De koppeling tussen het minimumloon en de AOW is er nog wel, alleen is er binnenkort inderdaad een andere definitie van dit minimumloon. Nu is er nog een minimumloon per maand, hetzelfde bedrag voor degenen die 36, 38 of 40 uur per week werken. Dat wordt vanaf 2024 dus een minimumloon per uur, op basis van een werkweek van 36 uur (waaraan de AOW dus gekoppeld blijft).

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

  HaHo says:

  Dat wordt een flinke verhoging heb 24 uur AOW .

  Minty says:

  Als alle vrijwilligers gaan staken (dat zijn voor een groot deel immers senioren) dan ligt half Nederland plat.
  Alle stakers krijgen nu waar ze recht op hebben.
  Misschien is dat een idee.

  Dream on says:

  Tegen de mensen die ageren op het bericht van Guillaume zou ik willen zeggen om toch eens beter na te denken, andere tv programma’s te kijken die niet worden uitgezonden NPO1 en alle commerciele omroepen. Lees goede boeken, de enkele goede krant die er nog over is. ( allemaal van een perscominatie, vissen allemaal uit dezelfde vijver) en kijk zo mogelijk naar de debatten van de Tweede Kamer.
  Conclusie: Twaalf jaar Rutte brak beetje bij beetje, alles van de verzorgingsstaat af.
  En het gaat nog altijd door. Nu zijn het de AOW uitkering die niet langer gekoppeld blijven aan het minimumloon ( met name door het groeiend aantal AOW’ers tot 2040 en de almaar ouder wordende mens).
  En inderdaad moet je nu maar afwachten wat je pensioen straks zal zijn. Het kan vriezen en dooien.In het nieuwe stelsel geldt dat als het economisch goed gaat, de pensioenen sneller omhoog kunnen. Daar staat tegenover dat als het economisch wat minder gaat, pensioenen ook eerder omlaag gaan. En zo kunnen we nog tijdje doorgaan. De zorg wordt stiekem , ook onder Kuipers serieus afgebroken. Toeslagen zullen stilaan verdwijnen en mogelijk komt er een aalmoes bovenop je ( te weing loon) uitkering bovenop.
  En ja, het plan komt uit de koker van WEF en Nederland voert die plannen mooi uit. Maxima is pleitbezorger voor de CBDC de digitale munt van de Europese Centrale Bank.
  Lees daar eens over, verdiep u en zet het pretnet af en duik er maar eens in. U zult zien en merken, alles dient ter afleiding.
  Robert Long zong het al: Als de zon schijnt lijkt de wereld stukken fijner maar de rottigheid gaat onverminderd door.

  Virus says:

  Ik heb mijn werkgever verlaten met op papier een formele werkweek van 40 uur. Heeft deze wijziging voordeel voor mij?

  J.Enserink says:

  Altijd 40 uur gewerkt en de baas ging naar 38 uur door geld aan minder loon.
  Dit altijd tot aan mijn pensioen gedaan en opgelegd.
  En nu komen met nieuwe maatregelen in 2024 van 36-38-40 uur.
  Terwijl ik altijd 38 uur nadat de werkgever dit had ingesteld mijn AOW ook op 36 uur wordt ingesteld.
  Dit is wel heel hard achteruit gaan voor de altijd werkende AOW-er.
  Kan dit niet volgen eerst laat de werkgever jouw minder uren maken en minder betalen en nu wordt je ervoor gestraft.