Zorgtoeslag 2024

Zorgtoeslag voor 2024 definitief bekend: op hoeveel geld heeft u recht?

Heeft u in 2024 recht op zorgtoeslag? En zo ja, op welk bedrag? De Belastingdienst heeft de definitieve bedragen voor 2024 bekendgemaakt, wij leggen uit wat dit voor u betekent.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid, om uw zorgverzekering te kunnen bekostigen. Nederlanders van 18 jaar en ouder met een eigen zorgverzekering kunnen zorgtoeslag aanvragen, mits ze binnen de inkomensgrenzen vallen. Dit bedrag is inkomensafhankelijk. Hoe minder u verdient, hoe hoger het bedrag aan zorgtoeslag waar u recht op heeft (en vice versa).

Wat zijn de voorwaarden voor zorgtoeslag in 2024?

In 2023 zijn de inkomensgrenzen voor zorgtoeslag flink gestegen, maar in 2024 liggen ze weer iets lager. Alleenstaanden met een bruto jaarinkomen tot 37.469 euro hebben recht op zorgtoeslag (in 2023 is dat maximumbedrag nog 38.520 euro). Heeft u een toeslagpartner, dan daalt de inkomensgrens van 48.224 euro naar 47.368 euro bruto per jaar. Om recht te hebben op zorgtoeslag mag uw vermogen op 1 januari 2024 ook niet hoger zijn dan 140.213 euro (alleenstaanden) of 177.301 euro (met toeslagpartner). Deze maximumbedragen zijn wel hoger dan in 2023 (127.582 euro voor alleenstaanden, 161.329 euro voor gehuwden of samenwonenden).

Hoe hoog is de zorgtoeslag in 2024?

Dat de zorgtoeslag omlaag gaat – in tegenstelling tot huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget – is al langer bekend. Maar nu zijn de zorgtoeslagbedragen voor 2024 definitief. Alleenstaanden met een bruto jaarinkomen tot 26.500 euro ontvangen bijvoorbeeld 123 euro zorgtoeslag per maand (tegenover 154 euro voor de laagste inkomenscategorie in 2023). Heeft u samen met uw toeslagpartner een bruto jaarinkomen van minder dan 26.500 euro? Het maandelijkse zorgtoeslagbedrag voor de laagste gezamenlijke inkomens daalt dan van 265 naar 236 euro. Op welk bedrag u zelf recht heeft, kunt u in dit overzicht van de Belastingdienst lezen.

AOW agenda 2024 AOW-uitkering
Lees ook: AOW-gerechtigd in 2024? Dan kunt u alvast 12 data in uw agenda noteren

Wanneer kunt u de zorgtoeslag aanvragen?

Vanaf begin december 2023 kunt u via de Belastingdienst alvast een proefberekening maken voor 2024, om in te schatten hoe hoog uw inkomen in dat jaar uitvalt. Heeft u in 2023 zorgtoeslag, dan krijgt u uiterlijk 7 december 2023 te horen hoe hoog uw toeslag in het nieuwe jaar wordt. Als deze inschatting niet klopt, omdat uw inkomen bijvoorbeeld is veranderd, zorg dan dat u dit doorgeeft via Mijn Toeslagen. Maar u kunt de zorgtoeslag ook nog op een later moment met terugwerkende kracht aanvragen. Blijkt u in 2023 recht te hebben op zorgtoeslag, maar heeft u deze nog niet aangevraagd en/of ontvangen? Dan kunt u nog tot 1 september 2024 een aanvraag over 2023 doen.

Wat is verder belangrijk om te weten?

De zorgtoeslag gaat dus omlaag in 2024, terwijl zorgverzekeringen juist wel duurder worden. Voor een alleenstaande met een minimumloon of een AOW-uitkering kunnen de zorgkosten hierdoor met 40 euro per maand oplopen. Het is dus van belang om goed naar uw zorgverzekering voor het nieuwe jaar te kijken, zeker als u een aanvullend pakket heeft. De premie wordt sowieso hoger in 2024, maar mogelijk is uw pakket bij een andere verzekeraar voordeliger. In dit artikel vindt u tips om zo veel mogelijk te kunnen besparen op uw zorgverzekering.

Energierekening energiebelasting gas elektriciteit 2024
Lees ook: Hoe gaat uw energierekening eruit zien? Gas duurder, elektriciteit iets goedkoper, ook tariefstijging voor vaste contracten

(Bron: Archief, Belastingdienst, Rijksoverheid, Zorgwijzer. Foto: Nat_V/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  KaatjeMax says:

  Proefberekening maken bij Belastingdienst kan pas vanaf 1 december, misschien even aanpassen.

   MAX Vandaag says:

   Beste lezer,

   Dank voor uw feedback. We hebben ‘vanaf december 2023’ aangepast naar ‘vanaf begin december 2023’, net iets duidelijker inderdaad.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag

  Govert says:

  Dat hele gedoe met die zorgverzekeraar is een grote zwendel waar niets aan te begrijpen valt.
  Volgend jaar bedriegen ze de mensen met dat het eigen risico €. 385,00 is opnieuw nou dat is een grove leugen.

  Mijn eigen risico was dit jaar al ruim €. 700,00
  In mijn geval krijg ik medicijnen die ik moet gebruiken voorgeschreven maar wel buiten het basispakket vallen.
  Dus is het simpel deze kosten uiteraard bij tellen bij het eigen risico en dan zit ik ineens aan €. 700,00 en dat roeptoeteren dat dat eigen risico maar €. 385,00 is blijkt gewoon een leugen te zijn want daar zwijgen ze over.
  En zo word je als gepensioneerde zwaar in de maling genomen waar we zelf bijstaan

  Janne says:

  Mijn man en ik hebben alleen AOW. Ons vermogen is lager dan het bedrag aangegeven voor een echtpaar. We wonen (gedoogd) in een eigen vakantiehuisje waarop geen hypotheek meer rust.
  Hebben wij recht op zorgtoeslag?

   MAX Vandaag says:

   Beste Janne,

   AOW-ontvangers hebben meestal inderdaad recht op zorgtoeslag. Maar het hangt er ook van af of u een aanvullend pensioen ontvangt. En zo ja, hoe hoog dit is. Komt u er met uw Belastingdienst-proefberekening niet uit, zorg dan dat u zich goed laat informeren. En mocht blijken dat u recht heeft op zorgtoeslag in 2023, wees dan op tijd met uw aanvraag over 2023. Hopelijk hebben we u hiermee voldoende geïnformeerd.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag