1 juli 2023

Van pensioenwet tot e-sigaretten: wat verandert er per 1 juli 2023?

De 2e helft van het jaar begint op 1 juli 2023. Vanaf deze dag gaat een aantal nieuwe wetten en regels gelden. Wat zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden?

Stap 1 van terugdraaien accijnsverlaging

De accijnsverlaging voor brandstof – ingesteld in april 2022, na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne – komt na ruim een jaar te vervallen. Vanaf 1 juli 2023 gaat de benzine weer meer dan 2 euro per liter kosten. Ook de prijs van diesel en lpg gaat omhoog, als gevolg van de weggevallen accijnsverlaging. Mogelijk volgt vanaf 1 januari 2024 een volgende prijscorrectie, zoals u in dit artikel kunt lezen.

Extra betaling voor wegwerpplastic

Koopt u een kop koffie voor onderweg, een bakje friet of een maaltijdsalade? Dan komt er vanaf 1 juli 2023 een extra bedrag bovenop, voor de verpakking. In Nederland gooien we dagelijks 19 miljoen van dit soort plastic verpakkingen weg, na 1 keer gebruiken. Het kabinet hoopt deze hoeveelheid wegwerpplastic terug te dringen, door dus een extra bedrag voor de verpakkingen te rekenen. Bovendien moet dit voor ondernemers een stimulans worden om op zoek te gaan naar een alternatief. In dit artikel leggen we uit hoe deze maatregelen in de praktijk werken.

Minimumloon en AOW aangepast

Het bruto wettelijk minimumloon wordt 2 keer per jaar aangepast, op 1 januari en 1 juli. In de 1e helft van 2023 is dit minimumloon 1.934,40 euro per maand geweest. Vanaf 1 juli 2023 gaat dit bedrag naar 1.995 euro. Dit is belangrijk nieuws voor AOW-gerechtigden, omdat de hoogte van de AOW samenhangt met het minimumloon. De exacte AOW-bedragen vindt u op de website van de Sociale Verzekeringsbank van de Sociale Verzekeringsbank. Overigens maakt het minimumloon per maand, vanaf 1 januari 2024, plaats voor het minimumloon per uur. Maar de AOW stijgt niet mee, zoals u in dit artikel kunt lezen.

Opzegvergoeding gas elektriciteit vast energiecontract
Lees ook: 1 juni 2023 wordt belangrijke datum: dit moet u weten over nieuwe opzegvergoeding voor vaste energiecontracten

Herdenkingsjaar afschaffing slavernij

Keti Koti valt jaarlijks op 1 juli, maar de editie van 2023 is extra speciaal. Dan is het 150 jaar na de definitieve afschaffing van de slavernij, in 1873. Hierom begint op 1 juli 2023 het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, in het gehele Nederlandse Koninkrijk.

Elektronische sigaretten met smaakjes verboden

Een verbod op elektronische sigaretten met smaakjes, ook wel vapes en e-sigaretten genoemd, hangt al langer in de lucht. Feitelijk is er al sinds 1 januari 2023 een verbod op elektronische sigaretten met een smaakje, zoals hazelnootpasta en mango. Maar de producenten van deze e-sigaretten hebben nog tot 1 juli om zich aan te passen aan de nieuwe regels. De productie is inmiddels al verboden en vanaf 1 januari 2024 mogen ze ook de bestaande voorraden niet meer verkopen. Vanaf dan zijn alleen e-sigaretten met tabakssmaak nog toegestaan.

Overgangsfase nieuwe pensioenwet van start

Na een aanloop van 15 jaar kan de introductie van het veelbesproken nieuwe pensioenstelsel beginnen. 1 januari 2028 is de beoogde ingangsdatum van de nieuwe pensioenwet. Maar voordat het zover is, moeten de werkgevers en pensioenfondsen de bestaande pensioenen overzetten naar de nieuwe regels. Deze overgangsfase neemt dus meerdere jaren in beslag, te beginnen op 1 juli 2023. Via onderstaande links kunt u meer lezen over de nieuwe pensioenwet en de overgangsfase tussen 2023 en 2028.

Oude kleding inleveren

Per 1 juli 2023 zijn winkels verantwoordelijk voor het inzamelen van gebruikte kleding. Als u nieuwe kleren koopt, kunt u tegelijkertijd oude kleding inleveren, bijvoorbeeld in een inzamelcontainer bij de kledingwinkel. Ook bij sommige supermarkten kunt u speciale inleverpunten voor oude kleding tegenkomen. In Nederland gooien we jaarlijks 310 miljoen kilo aan kleding weg, terwijl meer dan de helft van al het oude textiel bij het restafval belandt. De overheid wil op deze manier recycling stimuleren, zodat er in 2050 uiteindelijk helemaal geen kleding meer weggegooid wordt.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, NOS, CNV, Sociale Verzekeringsbank, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (9)

    Zildjan says:

    In deze dure tijden de accijnzen voor brandstof verhogen is ronduit belachelijk . Diesel voor o.a. het transport en bedrijfsleven is onacceptabel. Dit wordt aan de consument doorberekend zodat de dagelijkse boodschappen ook weer duurder worden. In vergelijking met onze buurlanden hebben wij dure brandstof.

      Adriana2 says:

      Helemaal met je eens, Zildjan. Dit kabinet schiet al heel lang door aan alle kanten, maar dit is the limit.
      Volgens mij hebben wij de duurste brandstof in Europa en de een na duurste in de wereld, of in ieder geval staan we in de wereldtop. Tja, als tweederde ervan naar de schatkist gaat, komt het nooit meer goed. En het kwartje van Kok hebben ze ook nooit teruggegeven.

      Amazdebont says:

      Het meest belachelijke is nog al die cruises. Die stoten meer uit aan vervuiling dan alle andere industrieën bij elkaar opgeteld. En wie gaan er nog op een cruise? Lekker met onbekenden opgesloten zitten, op zee waar moorden legaal is :’) Die hele industrie mogen ze ook opdoeken maar dat zal JP Morgan wel niet goed vinden.

    Adriana2 says:

    De brandstofprijzen verhogen is wel het allerlaatste dat dit kabinet moet doen. De consument moet dit dubbel en dwars zien op te hoesten, zowel zelf bij het tankstation als bij de aanschaf van consumentenproducten, en dan bedoel ik niet alleen de dagelijkse boodschappen maar echt álles. Uiteindelijk funest voor onze economie maar wel een dikke vette portemonnee voor de aandeelhouders. Ik verbaas me er nog steeds over dat supermarkten (maar nog meer bedrijven) megawinsten konden maken in corona en daar nog steeds mee kunnen doorgaan. Men had zelfs het lef de prijzen vanaf het begin van de oorlog te verhogen en nóg eens te verhogen. En niemand in Den Haag die ingrijpt, men laat het gebeuren. De gewone man betaalt wel tot het water aan de lippen staat of eroverheen gaat.

    Carool says:

    Wat gebeurt er met je pensioen als je bijvoorbeeld in mei 2025 met vervroegd pensioen gaat en vanaf november 2026 ook nog AOW gerechtigd bent?

      MAX Vandaag says:

      Beste Carool,

      Het is lastig om op dit moment al iets concreets over uw persoonlijke situatie te zeggen. Want de pensioenfondsen zijn pas net begonnen met de overgang naar het nieuwe stelsel. Op dit moment is het zo dat u via uw persoonlijke pensioenfonds kunt uitrekenen wat u per maand overhoudt als u eerder stopt met werken. Of dat zo blijft op het moment dat u daadwerkelijk vroegtijdig met pensioen gaat, daarvoor kunt u uw pensioenfonds raadplegen.

      Verder is er op dit moment nog een tijdelijke Regeling Vervroegd Uittreding voor mensen met fysiek zware beroepen, die afloopt in 2025. Vooralsnog is het niet duidelijk of deze regeling nog verlengd gaat worden. Met andere woorden: vervroegd met pensioen gaan (mits u daar genoeg geld voor heeft gespaard) is nog steeds mogelijk, maar het is nog de vraag onder welke voorwaarden dat zal zijn. Hopelijk hebben we u hiermee voldoende geïnformeerd.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    Marsjannie says:

    Je reinste diefstal van de overheid het is ons geld waar zij over beslissen en waar heel veel mensen aan verdienen!!!!!!

    beekje says:

    En maar een grote mond hebben over Russische oliegargen oh oh oh, daar vallen er af en toe nog wat uit een raam van de 21e verdieping.of zo. Of ze hebben wat verkeerds gegeten of gedronken. Wij hebben gelukkig niet van dat soort mensen 😂🤔😂🤔

    Amazdebont says:

    Ik zie dat het mode is te reageren voor jezelf hier. Maar hoe zit het met de gehandicapten die niet voor zichzelf op kunnen komen?? Volgens mij merken die de inflatie dubbel, door stijgende zorgkosten en hogere voedselprijzen, terwijl hun inkomen gelijk blijft. Dat is immers niet gekoppeld aan het minimumloon.

    En dat terwijl dat juist mensen zijn die wel willen werken maar simpelweg niet kunnen. In- en intriest, dit parlement.

    En iedereen maar in rep en roer on hun AOW waar ze royaal mee rondkomen. U heeft namelijk allemaal decennia lang gewerkt. Daar mag wel wat meer medeleven bij.