Valpreventie basispakket

Valpreventie in 2024 in het basispakket: wat komt hier allemaal bij kijken?

Valpreventie is vanaf 1 januari 2024 standaard onderdeel van het basispakket. Meerdere verzekeraars en gemeentes bieden deze optie al aan, maar binnenkort gaat dat dus voor alle verzekeraars gelden. Hoe werkt deze valpreventie in de praktijk?

Valpreventie in het basispakket?

Als u op latere leeftijd bent en nog steeds thuis woont, kan een val grote fysieke gevolgen hebben. De kans dat u überhaupt valt, wordt ook groter naarmate de jaren vorderen. Met valpreventie leert u om het risico op dit soort valpartijen thuis zo klein mogelijk te houden. Hiermee kunt u voorkomen dat u langdurig zorg nodig heeft en met hoge zorgkosten komt te zitten.

kramp in de benen
Lees ook: Meer kramp in de benen op latere leeftijd, hier komt dat door

Hoe ziet valpreventie eruit?

Zorginstituut Nederland onderscheidt 3 onderdelen op het gebied van valpreventie. Ten 1e en ten 2e zijn er de valrisicotest en de valanalyse. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst van de zorgaanbieder moet blijken hoe hoog het risico is dat u thuis ten val komt. Dit kan te maken hebben met uw lichamelijke conditie, zoals slechtziendheid, evenwichtsproblemen of de angst om te vallen. Daarnaast kunnen de staat en de inrichting van uw woning een rol spelen. Hoge drempels, slechte verlichting, een losliggend kleed, een gladde vloer of een onveilige trap, het zijn ook factoren die een verhoogd valrisico met zich meebrengen. Hetzelfde geldt voor de schoenen die u draagt.

De 3e en laatste stap is een gericht advies. Is het bijvoorbeeld nodig om een staaroperatie te ondergaan en aangepaste brillenglazen te dragen? Of uw medicijngebruik en eetpatroon aan te passen, met het oog op gevaarlijke bijwerkingen? Of om gelijkvloers te gaan wonen? Een paar maanden na deze adviezen volgt er nog een evaluatie.

Daarnaast kunt u onder leiding van een fysiotherapeut een trainingsprogramma volgen. Voor dit proces kunt u dus een beroep doen op uw basisverzekering. Ga wel goed na of dat geldt voor alle onderdelen. Een traplift, aangepast toilet of douchestoel kunt u bijvoorbeeld bij de gemeente aanvragen, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Tenzij de gemeente vindt dat u niet in aanmerking komt voor dit soort maatregelen en uw Wmo-aanvraag afkeurt.

Ziekte van Parkinson
Lees ook: Ziekte van Parkinson treft steeds meer Nederlanders, ook op jongere leeftijd: wat zijn de 1e voortekenen?

Wat kunt u nog meer doen om het risico op valpartijen te beperken?

Valrisico op latere leeftijd, het is al jarenlang een belangrijk thema. Via MAX Meldpunt vindt u nog 9 tips om het risico op valpartijen te verkleinen. Daarnaast is er elk jaar een Valpreventieweek. Voor de editie van 2020 heeft Olga Commandeur bijvoorbeeld 4 video’s met oefeningen opgenomen, om u te helpen met valpreventie.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, ANP, Zorginstituut Nederland, Rijksoverheid Nederlandse Zorgautoriteit, Margriet, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie