Smartphone slaap opladen

Opladen, uitschakelen, vliegtuigstand of slim verbruik: wat moet u met uw smartphone doen als u gaat slapen?

Als u slaapt, heeft uw smartphone uiteraard ook rust. Kunt u die uren benutten door uw telefoon volledig op te laden? Of is het juist verstandiger om de telefoon helemaal uit te zetten?

Smartphone wel of niet uitschakelen terwijl u slaapt?

Ten 1e speelt uw persoonlijke voorkeur een rol. Wilt u ook bereikbaar zijn terwijl u slaapt of wordt u juist liever niet gestoord? Hoe zuinig bent u op uw smartphone? En heeft u de wekker op uw telefoon nodig om wakker te worden? Een mogelijke tussenoplossing is de vliegtuigstand, waar we in dit artikel uitgebreid op ingaan. Als u deze optie inschakelt, bespaart u op uw batterijverbruik en is de telefoonwekker nog wel actief. Maar daar staat tegenover dat telefoontjes en WhatsApp-berichten tijdelijk niet doorkomen, totdat u de vliegtuigstand weer uitschakelt.

De meeste hedendaagse smartphones verbruiken nauwelijks batterijcapaciteit als ze ’s nachts aan blijven staan. ’s Nachts volledig opladen, zodat u overdag niet met een lege batterij komt te zitten, is dus niet per se nodig. Als u overdag weer in de buurt van een stopcontact bent of een powerbank bij u heeft, kunt u de smartphone ook nog opladen. Uw telefoon uitzetten om op de batterij te besparen, het is dus meestal niet nodig. En u kunt voor batterijbesparing altijd nog de vliegtuigstand gebruiken.

opladers
Lees ook: Digitip: is een officiële oplader echt nodig voor tablet en smartphone?

Smartphone wel of niet opladen terwijl u slaapt?

En wat als u de telefoon op wil laden terwijl u slaapt? Dan weet u in elk geval dat uw smartphone volledig is opgeladen, zodra u weer wakker bent. Maar er zijn meerdere argumenten om dit niet te vaak te doen. Ten 1e is er sprake van een bescheiden hoeveelheid sluipverbruik. Want een aangesloten oplader blijft stroom verbruiken terwijl de telefoonbatterij al 100 procent is opgeladen.

Daarnaast waarschuwt de brandweer in 2017 al voor brandgevaar. Vaak ontstaan woningbranden door kortsluiting bij elektrische apparaten, zoals wasdrogers en zonnepanelen. En hoewel de kans klein is, kan dit ook gebeuren als uw smartphone urenlang aan de oplader ligt. Het is dus een klein risico om de telefoon op te laden, terwijl u zelf ligt te slapen. MAX Meldpunt gaat hier dieper op in en geeft tips om brandgevaar in huis te vermijden. Kijk sowieso uit dat uw telefoon niet te warm wordt. Wat u in dat geval moet doen, leest u in dit artikel.

batterij opladen telefoon
Lees ook: Langer plezier van de batterij van uw telefoon? Zo laadt u hem het beste op

Hoe kunt u slim omgaan met het batterijverbruik van uw telefoon?

Kort samengevat: het is vaak niet nodig om uw smartphone ’s nachts helemaal uit te zetten en probeer te vermijden dat u de telefoon tijdens uw slaap moet opladen. Maar misschien kunnen de instellingen van uw smartphone uitkomst bieden. Zowel iPhones (menu ‘Batterij’ en ‘Batterijconditie’) als Android-toestellen (menu ‘Batterij en apparaatonderhoud’ en ‘Batterij’) bieden de mogelijkheid om het batterijverbruik op uw dagritme af te stemmen. Hierdoor kunt u tijdens het opladen bijvoorbeeld zien over hoeveel minuten de oplader uit uw telefoon kan. En als u altijd tijdens het slapen oplaadt, kan het intelligente systeem zorgen voor een gelijkmatig oplaadtempo tijdens die 8 uren.

En tot slot: is het wel verstandig om uw smartphone altijd volledig op te laden? Want als de batterij altijd voor 100 procent vol is, kan het zijn dat hij sneller slijt. Daardoor loopt de batterij op lange termijn sneller leeg en moet uw telefoon vaker aan de oplader. Met de functies ‘Geoptimaliseerd opladen’ (iPhone) en ‘Batterij beschermen’ (Android) kunt u instellen dat u tot maximaal 80 of 85 procent oplaadt.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, SeniorWeb, Algemeen Dagblad, Android Planet, De Volkskrant, Kassa, Support.Apple.com. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie