Smartphone melding oplaadpoort stof vocht

‘Er is vocht gedetecteerd in uw oplader-/USB-poort’: wat moet u doen als u deze smartphonemelding krijgt?

‘Er is vocht gedetecteerd in uw oplader-/USB-poort. Zorg ervoor dat de poort droog is voordat u de telefoon oplaadt.’ Misschien heeft u zo’n melding wel eens voorbij zien komen op uw iPhone of Android-smartphone. Wat moet u in dat geval doen? En is het gevaarlijk als de USB-poort van uw telefoon in aanraking komt met water of stof?

Vocht, stof en elektrische apparaten: geen gelukkige combinatie

Dat vocht en stof gevaarlijk kunnen zijn voor elektrische apparaten, weten we al langer. Wasdrogers en föhns hebben bijvoorbeeld regelmatig onderhoud nodig, vanwege het brandgevaar. Als u de bovengenoemde melding op uw smartphone krijgt, is het dus ook niet verstandig om de telefoon alsnog aan de oplader te leggen.

Telefoon veilig schoonmaken
Lees ook: De telefoon schoonmaken doet u zo veilig

Wat doet een smartphone uit zichzelf om problemen te voorkomen?

Wel zijn hedendaagse smartphones zelf al bewapend tegen vocht en stof. “Moderne smartphones blokkeren vervolgens automatisch de oplaadmogelijkheid om verdere problemen te voorkomen, zoals schade aan de USB-poort of een gesmolten oplaadkabel”, legt techjournalist Michel van ’t Klaphek uit aan MAX Vandaag.

Daarnaast kunnen smartphones zichzelf automatisch blokkeren als ze te heet worden. Gebruikers van de iPhone kunnen bijvoorbeeld onderstaande melding krijgen. In dit artikel gaan we dieper in op de gevaren van oververhitting bij smartphones.

Hoe maakt u de oplaadpoort van uw smartphone schoon?

Terug naar de melding waar we dit artikel mee zijn begonnen. Wat als er vocht of stof in de oplaadpoort blijkt te zitten, terwijl de smartphone nog aan de oplader ligt? Haal dan eerst de stekker van de oplader uit het stopcontact. Als u de smartphone vervolgens even laat afkoelen, kunt u ook de lader eruit halen.

Als het probleem in de oplaadpoort zit, schud uw telefoon dan heen en weer of zet het toestel rechtop tegen een muur, met de oplaadpoort omlaag gericht. Daarna kunt u overtollig stof verwijderen met een tandenstoker, zoals we in dit artikel uitleggen. Met een microvezeldoekje (sowieso altijd handig) kunt u de oplaadpoort weer droog maken.

Vonkje stekker stopcontact
Lees ook: Een vonkje uit het stopcontact, kan dat eigenlijk kwaad?

Wat moet u doen als de melding niet verdwijnt?

En wat als u dit gedaan heeft, maar de melding nog steeds in uw scherm staat? “Dan is er mogelijk meer aan de hand”, vertelt Van ’t Klaphek. Als u nog garantie op uw smartphone heeft, kunt u het toestel omruilen in de winkel. Zo niet, dan kunt u nog een reparatiepunt bezoeken. “Zij kunnen vertellen hoeveel het vervangen van een oplaadpoort kost en of er mogelijk interne schade is. Op basis van hun prijsopgave kun je vervolgens bepalen of het, financieel gezien, zin heeft om de reparatie uit te voeren.”

(Bron: Michel van ’t Klaphek, Archief, RTL Nieuws, Samsung Community, iCulture, Sony, X: @Iacobien. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie