wasdroger

Wasdroger veroorzaakt meeste woningbranden, bekijk tips om dit te voorkomen

Van alle elektrische apparaten in huis, veroorzaakt de wasdroger het vaakst brand. Door de warmte die tijdens het drogen vrijkomt en het stof waarmee het in contact komt, ontstaat regelmatig een brandgevaarlijke situatie. Maar er zijn meer risicofactoren. Lees meer over de oorzaken en hoe u woningbrand het beste kunt voorkomen.

Brandweer adviseert: blijf thuis als de wasdroger draait

In maar liefst 63 procent van de huishoudens is een wasdroger aanwezig. En in bijna 1 op de 3 gevallen wordt een woningbrand door een wasdroger veroorzaakt. Gelukkig loopt zo’n brand in de meeste gevallen goed af, maar dan moet u het wel tijdig opmerken. De brandweer raadt daarom aan om altijd thuis te blijven wanneer de wasdroger draait.

Plaats een rookmelder

Daarnaast is het aan te raden om een rookmelder in de buurt op te hangen. Staat de droger op bijvoorbeeld de zolder, dan heeft u het misschien minder snel door en dan helpt een rookmelder daarbij. Staat hij in de badkamer, dan is daar een rookmelder ophangen geen optie, aangezien dat in een natte ruimte niet werkt. Die wordt namelijk ook geactiveerd als er veel stoom vrij komt van de douche. Daarom kunt u de melder dan beter buiten de badkamer ophangen en de deur open zetten wanneer de droger aan staat.

Oorzaken van brand in de wasdroger

Er zijn meerdere redenen waarom een wasdroger in de brand vliegt. Ten 1e kan het apparaat oververhit raken door verstopte filters. Maar ook als de afvoerslang verstopt is of de afvoer voor de warme lucht geblokkeerd is. Daarnaast kan stof in de machine vlam vatten door een heet verwarmingselement of een defecte motor. Ook kunnen er vonken ontstaan doordat metalen onderdelen, zoals ritsen of knopen, tegen elkaar aan komen. Zorg er verder altijd voor dat het snoer van de droger goed uitgerold is. Een opgerold snoer kan er bij zo’n grote stroomslurper anders voor zorgen dat er oververhitting van de stroomkabel ontstaat.

wasmachine
Lees ook: Wassen in een schone wasmachine? Kijk dan eens achter dit klepje

Zo voorkomt u brandjes met uw wasdroger

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om het risico op een brand te verlagen:

Regelmatig schoonmaken

Zorg er na elke droogbeurt voor dat u het pluizenfilter goed leegt en / of schoonspoelt. Wees ook alert op de houder van het filter. Reinig daarnaast bij condensdrogers en warmtepompdrogers regelmatig de condensor, ook wel warmtewisselaar genoemd. Dat is de grote bak, die u eruit kunt trekken. Dit kan meestal met een borstel of de stofzuiger gebeuren, maar soms is schoonspoelen beter. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van uw apparaat hoe u de condensor het beste kunt reinigen en hoe vaak dat in het geval van uw machine moet gebeuren. Soms kan de condensor niet in zijn geheel eruit gehaald worden, reinig dan in elk geval het filter dat ervoor zit. Door de filters goed schoon te houden, bespaart u ook meteen energie. Want filters die vol zitten, zorgen voor een langere droogtijd. Bij luchtafvoerdrogers moet de afvoerslang regelmatig schoongemaakt worden.

elektrische apparaten
Lees ook: Echte energieslurpers: deze apparaten stuwen de energierekening op

De juiste plek en omstandigheden

Zet de wasdroger op een plek waar hij zijn warmte goed kwijt kan en ventileer de ruimte wanneer de machine aanstaat. Plaats hem op een gladde, stofvrije ondergrond. Tapijt of een kleed is dus niet geschikt. Houd altijd de roosters voor de aan- en afvoer van de lucht vrij en zorg dat de luchtafvoerslang onbedekt ligt. Gebruik geen stekkerdoos, verlengsnoer of haspel om de droger aan te sluiten, maar gebruik er een geaard stopcontact voor. En plaats zoals we hierboven al aangegeven een rookmelder in de buurt van de droger.

Doe dit niet in de wasdroger

Er zijn verschillende stoffen en omstandigheden die het brandgevaar verhogen. Raadpleeg daarom altijd de wasvoorschriften, om te zien of het materiaal wel door middel van een wasdroger gedroogd mag worden. Een vierkant met een cirkel erin geeft aan dat het item in de droger kan. Staat er een kruis in het vierkant dan mag het niet in de droger. In een eerder artikel vertellen we er meer over. Producten die u zoal achterwege moet laten, zijn: materialen die rubber of schuimrubber bevatten, textiel dat in aanraking is geweest met stoffen als nagellakremover, vlekkenmiddel of wasbenzine en textiel dat in aanraking is geweest met industriële chemicaliën, zoals bijvoorbeeld in een stomerij.

Een grote risicofactor is daarnaast zoiets onschuldigs als wasverzachter. Daardoor ontstaat namelijk een laagje op de kleding en in de droogtrommel zelf. De droger kan daardoor minder goed meten of de was al droog is. Hierdoor droogt hij langer door dan nodig is en zo kan hij oververhit raken.

wasmachine
Lees ook: Wat is beter, de deur van de wasmachine open of dicht?

Verdere aandachtspunten

Controleer de zakken van het wasgoed, zodat er geen ongewenste dingen mee de droger in gaan. Droog geen textiel waar losse onderdelen uit kunnen vallen, zoals bijvoorbeeld vullingen. Leg verder niets op de droger. Ten 1e zorgt dit ervoor dat het apparaat sneller oververhit raakt. Ten 2e kan een eventuele brand zich sneller verspreiden door de spullen die erop liggen. Haal tenslotte de was na het uitschakelen van de machine er meteen uit.

(Bron: Consumentenbond, AD, Centraal Beheer, Inshared, InfoNu.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Janneke 25 says:

  Het is nooit handig om zulke apparatuur aan te zetten. Wij zetten hier nooit vaatwasmachine Wasmachines aan als we niet thuis zijn.
  Laatst las ik ergens dat als je zonnepanelen heb je apparatuur aan moet zetten als je veel stroom opwekt. Best een goed advies maar voor veiligheid niet zo handig als je niet thuis bent.

  Dirck says:

  Wasverzachter? Zowel op de Droger als ook op die flessen dit nooit gelezen.
  Boekjes vergeten vele en een waarschuwing; Alleen kleding zonder wasverzachter drogen zou betere zijn.

  Iedereen roept pluizen filter maar die wasverzachter nog niet eerder gehoord.
  Meldpunt doorgeven?

  Maar ook de 12/230/Gas |Koelkasten in Caravan of Campertjes?
  Vooral op Gas moet je dat rooster wel elk jaar reinigen en is gelijk aan pluisjes in wasdroger!
  Goed voorlichting over brandgevaar en veel voorkomende oorzaken?

  Ook omroep Max kan hiermee Kassa & Radar mooi passeren!

  Miewil says:

  Als je een warmtepomp droger hebt, droog je de was op lage ( lees koude) temperatuur. Er komt geen warmte aan te pas en de was wordt keurig kastdroog.