sluipverbruik

Sluipverbruik: waarom het loont om stekkers uit het stopcontact te halen

Als u een paar dagen van huis bent, kan het helemaal geen kwaad om een aantal stekkers uit de stopcontacten te halen. Elektrische apparaten kunnen namelijk ongemerkt veel stroom gebruiken, ook als ze uit staan. Hoeveel kunt u besparen door de stekkers eruit te halen?

Computer de grootste energieslurper

Dat koelkasten, wasdrogers, vaatwasmachines, elektrische kachels, kokendwaterkranen en klassieke grote tv’s energie slurpen, weten we al langer. Maar wat dacht u van een vaste computer, inclusief muis, printer en andere bijbehorende apparatuur? Deze kan op jaarbasis 260 kilowattuur verbruiken, ook als u hem niet aan heeft staan. Afhankelijk van uw energietarieven kan dat 103 à 128 euro per jaar schelen.

Elektrische boilers en koffiezetapparaten

Daarnaast kunnen elektrische boilers (150 kWh per jaar, 59 à 74 euro) en koffiezetapparaten (42 kWh, 16 à 21 euro) een wereld van verschil maken op uw jaarrekening. Koffiezetapparaten kunt u altijd wel uitzetten en ontkoppelen (en de stekker er weer in steken, als u zin in koffie heeft). Boilers heeft u in het dagelijks leven altijd wel nodig, dat maakt het minder gemakkelijk om ze tijdelijk uit te zetten. Maar het is wel aan te bevelen om de stekkers eruit te halen als u op vakantie gaat.

Internetmodem, digitale tv-ontvanger, digitale ovenklok

Maar sommige apparaten staan altijd aan of op stand-by. U kunt op die manier ongemerkt de nodige energie verbruiken. Denk hierbij aan uw internetmodem (60 kWh, 23 à 30 euro), de digitale ontvanger van uw televisie (33 kWh, 13 à 17 euro) of de digitale klok op uw oven (32 kWh, 12 à 16 euro). In dit overzicht vindt u meerdere elektrische apparaten die energie blijven verbruiken als de stekkers er nog in zitten.

Sluipverbruik voorkomen

Sluipverbruik is de gangbare benaming voor dit soort extra kosten. Hoe kunt u dit sluipverbruik voorkomen? Als u meerdere stekkers op 1 stekkerblok aansluit, kan dat al een hoop schelen. Die kunt u met 1 druk op de aan-/uitschakelaar namelijk allemaal tegelijk uitzetten. Verder kunt u uw televisie beter uitzetten dan op stand-by laten staan. En het kan zeker geen kwaad om uw koelkast en diepvries af en toe uit te ruimen en te ontdooien. Vooral als u op vakantie gaat of voor een langere tijd niet thuis bent, kunt u een hoop energie besparen. En hoe kunt u uw oven ontzien? Heel Holland Bakt deelt 5 bakrecepten waar u geen oven voor nodig heeft.

Sluipverbruik controleren: 4 vragen

En hoe weet u of een elektrisch apparaat stroom verbruikt als het niet aan staat? U kunt sluipverbruik controleren aan de hand van 4 vragen. Staat er nog een lampje op stand-by? Is er een elektronisch scherm, waarop u bijvoorbeeld de tijd kunt zien? Komt er nog steeds geluid en warmte vanaf? Is het apparaat aangesloten op een adapter of een ander soort kabel? Ga dan na hoe hard u een apparaat nodig heeft. Uw internetmodem kun u moeilijk uitschakelen als u thuis bent, maar een koffiezetapparaat of een waterkoker misschien wel.

Oplader niet in het stopcontact laten zitten

En let ook op telefoon- en laptopopladers, die u in het stopcontact laat zitten. Op jaarbasis is dat een te verwaarlozen kostenpost, van minder dan 50 cent. Maar als u een oplader zonder bijbehorende telefoon of laptop in het stopcontact laat zitten, kan deze oververhit raken. Gemeten over een heel jaar kunnen opladers evenveel energie kosten als 3 wasbeurten. Alle kleine beetjes helpen om sluipverbruik tegen te gaan, zullen we maar zeggen…

(Bron: Libelle, Margriet, United Consumers, Nibud, RTL Nieuws, Milieu Centraal, Vattenfall, VasteLastenBond, Heel Holland Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (6)

  har99 says:

  Wat verbruikt een dimmer als de lichten uit staan?
  Ik heb 10 jaar geleden wat domotica laten installeren. De dimmers zijn dus meer dan 10 jaar oud. Toen waren er al ledlampen, maar die gaven bijna geen licht. Alles is dus voorzien voor allogeenlampen.
  Wanneer er in 1 lichtkring geen allogeen lamp van meer dan 25 watt bij zit blijft er minimum 1 led flikkeren.
  Een nieuwe dimmer waarbij dit niet gebeurt kost meer dan 150 euro (niet geplaatst).
  Ondertussen is de installateur ook al failliet.

  Franklin William says:

  Het is meer een vraag,
  Wat is voordeliger 14 dagen de boiler uitzetten en dan weer 80 liter opwarmen of 14 dagen op 65 graden te laten ?

   Elsmary says:

   Twijfel ik zelf ook al heel lang over. Zelf vrees ik dat uitzetten en weer opwarmen veel meer gaat kosten, maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet.
   Zou daarom fijn zijn als een expert op dit gebied hier antwoord op zou willen/kunnen geven.

  Riny6 says:

  Bij vragen? is het verstandig om een meter te plaatsen,dan weet U precies wat een apparaat of dimmer verbruikt

  notaire47 says:

  Uitzetten of lager zetten van de close in boiler tijdens vakantie? Denkt u bij het opnieuw opstarten na de vakantie dan wel aan legionella?

  stekkeronzin says:

  Kan iemand mij helpen?
  Mijn vrouw is stekkers aan het uittrekken van apparaten die als ze uit staan echt geen energie gebruiken zoals een lamp die boven het aanrecht hangt met een mechanische schakelaar, Waarschijnlijk heeft een een of andere halve gare die niets van elektrotechniek snapt zoiets aangepraat . Ben trouwens zelf opgeleid als elektromonteur.