tafelkleed

Zo verwijdert u etensvlekken uit een tafelkleed

Een vlek op een tafelkleed is zo gemaakt en vaak gebeurt het nou net met iets dat zich lastig laat verwijderen. Zoals wijn, tomatensaus, koffie of chocola. Wij hebben tips om van de etensvlekken af te komen.

Wijnvlekken van het tafelkleed verwijderen

In het geval van wijn is het vaak geen kwestie van wat druppels morsen, maar gaat er al gauw een heel glas om. Dan is snel handelen geboden. Dep de vlek eerst voorzichtig met wat keukenpapier. Verdun vervolgens met koud water of water met koolzuur en dep de vlek opnieuw droog. Was het tafellaken vervolgens.

Is er toch wat van de wijnvlek overgebleven, behandel de vlek dan met een meubelreiniger. Raadpleeg de was instructies van het kleed om te controleren welke methode het meest geschikt is.

Tomatensaus

Als er tomatensaus op uw tafelkleed terecht komt, kunt u het kleed het beste meteen even in een sopje zetten. Na het uitwassen zijn de vlekken dan meestal wel verdwenen. Zo niet, dan kunt u de vlek afhankelijk van de gevoeligheid van de stof waarvan het kleed gemaakt is behandelen met witte azijn. Spoel vervolgens uit en was het kleed in de wasmachine.

kaarsvet
Lees ook: Kaarsvet verwijderen? Zo doet u dat

Koffievlekken

Voor koffie(en thee)vlekken geldt dat ze er het beste uit gaan als ze nog niet zijn opgedroogd. Dep de vlekken met een vochtige doek tot er zoveel mogelijk van de vloeistof verdwenen is. Was vervolgens in de wasmachine. Of wrijf de vlek in met ossengalzeep, spoel met lauw water en was in de wasmachine.

Chocoladevlekken

Een simpel en doeltreffend middel is het gebruiken van volle melk om chocoladevlekken te verwijderen. Door het vet in de melk weekt de vlek los. Doe hiervoor wat melk in een kommetje en leg hier het deel van het tafelkleed in dat vies geworden is. Laat dit een half uur intrekken en was vervolgens in de wasmachine.

Mayonaise en melkproducten

Mayonaise en melkproducten als ijs, slagroom en advocaat laten zich goed verwijderen door te deppen met wasbenzine. Laat het even intrekken en was het tafelkleed dan uit. Lees wel altijd eerst het wasvoorschrift. Wol, zijde, gekleurd linnen of katoen kunt u er doorgaans mee schoonmaken.

Vetvlekken

Gebruik in 1e instantie geen heet water om een vetvlek te verwijderen. Dit kan ervoor zorgen dat het vet dieper in de stof trekt. Smeer een kleine hoeveelheid afwasmiddel of vloeibaar wasmiddel op de vetvlek en laat dit even intrekken. Was het kleed vervolgens in de wasmachine. Is de vetvlek er al helemaal ingetrokken, behandel hem dan zo mogelijk met wasbenzine. Spoel uit en was in de wasmachine.

Rood fruit

Vlekken van rood fruit worden paars als u meteen met zeep of een vlekkenmiddel in de weer gaat. Deze vlekken kunt u daarom beter met iets zuurs behandelen, zoals witte azijn of citroensap. Dep eerst met wat koud water en druppel er dan wat citroensap of witte azijn over en laat kort inwerken. Spoel goed na, smeer wat wasmiddel op de vlek en was in de wasmachine. Voor aardbeienvlekken en frambozenvlekken is er ook nog een andere werkwijze; giet kokend heet water over de vlek en behandel het dan met een lauw sopje. Leg het stukje stof met de vlek daarvoor bijvoorbeeld over een bakje of span het boven de gootsteen en ga voorzichtig te werk. Doe het ook alleen met kokend water als de stof daar tegen kan.

(Bron: Roomed, Cleanipedia, Libelle, Consumentenbond, Het Poetsbureau, Onze, Wassen.nl, Smulders Textiel, RTL Nieuws, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (6)

  DJPOL says:

  Ik mis nog inkt- of balpenplekken. Deze kun je het beste verwijderen met melk. Is de vlek niet al te groot in bijv. kleding, doe dan koude melk in een kopje of schaaltje en dompel de vlek daarin. Meestal is na een half uurtje de vlek verdwenen. Is de vlek te groot, wees dan niet te zuinig met de melk en schenk er desnoods na een poosje nog wat meer melk overheen. Als de vlek verdwenen is de kleding wassen of heel goed uitspoelen.

  Djamila says:

  Ik spuit al die vlekken in met Shout. Laat het 15 min. intrekken en doe het dan in de wasmachine.

  PatAnn says:

  Alle vlekken gaan weg door in te spuiten met Shout. Dus niet moeilijk doen!

  Adnil says:

  En bloedvlekken? met name als de bloedvlekken al ‘oud’ zijn. Shout is in het buitenland niet te koop..helaas

   keesje39 says:

   Bloedvlekken uitwrijven onder de koude kraan.

  MirjamvanM says:

  Voor tomaten en gras of fruitvlekken een nacht in warm sopje met Ecover natuurlijk bleekmiddel heeft me al veel goed gedaan.
  Maar voor bijna alle vlekken heb ik nu natriumcarbonaat ontdekt! Daarmee bak ik trouwens ook cake om te laten rijzen. Veelzijdig spul. In grootverpakking nuttig in je keukenkastje!