kaarsvet

Kaarsvet verwijderen? Zo doet u dat

Bij menigeen gaan de kaarsen ’s avonds aan. De kamer vult zich al snel met een warm en sfeervol licht. De minder leuke kant is dat kaarsen kaarsvet morsen. Maar wat kunt u het beste doen als er kaarsvet op de tafel, (houten)vloer of zelfs op uw kleding terechtkomt? Wij zochten het voor u uit. 

Niet direct verwijderen

Misschien wel het allerbelangrijkste advies is niet direct verwijderen, maar laat het vet eerst stollen. Gestold kaarsvet is relatief makkelijk te verwijderen. Valt er vet op het vloerkleed (of vloerbedekking) of op de (leren) bank, dan is het wel goed om het direct te verwijderen. Het vet trekt namelijk direct in de stof en laat een vlek achter.

Trekt snel in houten oppervlakten

Kaarsvet stolt direct als het op een koude ondergrond valt. Een houten tafel of kast is niet echt koud. Het kaarsvet zal stollen, maar trekt ook sneller in het hout. Verwijder het gestolde gedeelte dat makkelijk loskomt met een stomp voorwerk of bijvoorbeeld een kunststof deegsnijder (krabber).  Verwijder de rest van het vet door er de föhn op te zetten. Met een stuk keukenpapier verwijdert u het achtergebleven vet. Blijft er nog een vlek achter maak dan schoon met spiritus of St. Marc (gebruiken schilders ook). Is het daarna nog niet verdwenen, dan kan een schuurpapiertje uitkomst bieden.

Koelen in plaats van verwarmen

Heeft u geen föhn, de vlek koud maken heeft hetzelfde effect. Doe wat ijsklontjes of bevroren doperwtjes als u die in de vriezer heeft, in een theedoek en leg een paar minuten op de plek. Het vet komt los van het hout waardoor u het er af kunt schrapen. Blijft er nog een vlek achter dan kunt u dit ook met spiritus of St. Marc verwijderen.

Makkelijk te verwijderen van glas

Staan de kaarsen op een glazen tafel, dan kan kaarsvet met een doekje of spons en warm water verwijderd worden. Leg het doekje of spons met warm water op het vet en het komt vanzelf los van de tafel. Verwijder achtergebleven resten met een pollepel of krabber. Gebruik geen mesjes, want die kunnen krassen maken in het blad.

In de vriezer

Glazen kaarsenhouders kunt u overigens ontdoen van kaarsvet door ze in de vriezer te leggen. Door de kou krimpt het vet en valt makkelijk van de houder af of is eenvoudig te verwijderen. Vergeet het vet niet uit de vriezer te halen. Doe ze in ieder geval niet in de vaatwasser om te reinigen, want kaarsvet is niet goed voor de filters van de vaatwasser.

Verwijderen uit kleding

Komt er kaarsvet op uw kleding, gordijnen of andere stoffen producten terecht, dan is het zaak het vet zo snel mogelijk te verwijderen. Leg het kledingstuk eventueel in de vriezer, dan komt het vet sneller los. Of de andere methode: verwarmen. Leg het kledingstuk (of het gordijn) op de strijkplank met onder de vlek een stuk keukenpapier. Leg bovenop de vlek een stuk bakpapier en strijk de vlek. Het vet trekt op deze manier in het keuken- en bakpapier. Blijft er nog een vlek achter, leg dan het kledingstuk in warm water of doe direct in de wasmachine.

Natuurazijn en baking soda

Als er kaarsvet op de bank of het vloerkleed terecht, dan is het zinnig om het direct te verwijderen. Liefst voor het stolt. Als dat lukt, dan blijft er misschien nog een vlek over die u kunt verwijderen met een milde tapijt- of meubelreiniger. Heeft u dat niet in huis? Gebruik dan witte natuurazijn met water en dep op de vlek. U kunt ook baking soda met wat water gebruiken. Doe wat baking soda met water op de vlek, laat een poos intrekken. Het vet trekt in de soda en droogt uit waardoor u het daarna gewoon op kunt zuigen.

Talkpoeder bij vlekken op leer

Een leren bank vraag wat extra aandacht. Op zich stolt het kaarsvet niet snel op leer, maar gestold vet kan het leer wel beschadigen bij het eraf halen. Een handig middel om vet van leer te verwijderen is talkpoeder. Wrijf, in draaiende bewegingen, het talkpoeder in het kaarsvet en laat intrekken. Minimaal 2 uur. Verwijder de talkpoeder en u zult zien dat een groot deel van de vlek is verdwenen. Is nog niet alles weg, doe er dan weer wat talkpoeder op en laat intrekken. Net zolang tot de vlekken weg zijn. Wilt u het leer daarna nog schoonmaken, dat kan met wat water en groene zeep.

Lees ook: Kaarsen mooi laten opbranden? Dat doet u zoHoe gezond zijn die gezellige kaarsen eigenlijk?

(Bron: archief, Radar, Omaweetraad.nl, Tipsenweetjes.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  HaVeR says:

  Hallo,

  Bij het verwijderen van kaarsvet op kleding of een gordijn is de methode met een strijkijzer op de stijkplank een hele effectieve oplossing, maar een stuk keukenpapier onder de vlek en een stuk bakpapier bovenop is veel te weinig. Het gesmolten kaarsvet zal onherroepelijk door het stuk keukenpapier in de strijkplank overtrek trekken, net zoals het kaarsvet door het bakpapier en aan het strijkijzer komen en verbranden – zeker als er veel kaarsvet is geknoeid! Je moet in ieder geval beginnen om zo veel mogelijk kaarsvet te verwijderen. Met ijsblokjes in een plastic zakje of een ice-pack wordt het kaarsvet hard en kan je het meeste afbreken.
  Ik leg altijd eerst een dikke krant op de strijkplank en daarop een stuk of 5 vellen keukenpapier op elkaar en bovenop ook een paar vellen keukenpapier en bovenop eventueel een oude theedoek. Het strijkijzer mag niet tè heet staan! Bij een kleine vlek zal je dit misschien nog een keer moeten herhalen met nieuw keukenpapier. Bij een grote vlek zal je het keukenpapier vaker moeten verwisselen.
  Deze methode werkt ook goed met geknoeid kaarsvet op vloerbedekking – alleen kan je er niets onderleggen. Ook hier niet te zuinig zijn met keukenpapier en pas op met nylon vloedbedekking! Daar kan je ook heel goed een aantal vellen keukenpapier met daarop een pan met heet water gebruiken i.p.v. een strijkijzer.

  Succes.