Vetvlekken

Vetvlekken of olie verwijderen uit kleding en het tafelkleed

Vetvlekken zijn bijna niet te voorkomen. Ze ontstaan al snel door spetteren tijdens het koken. Of doordat er iets op uw kleding of tafelkleed valt tijdens het eten. We hebben tips verzameld om die dan weer uit uw kleding of van het tafelkleed te verwijderen.

Aandachtspunten vooraf

Des te sneller u handelt, des te minder tijd krijgt de vetvlek om in te trekken. Maak de vlek voor het beste resultaat dus zo snel mogelijk schoon nadat die op uw kleding of tafelkleed is gekomen. Probeer voorafgaand aan het schoonmaken al een deel van het vet te verwijderen, door met een vel keukenpapier op de vlek te deppen. Des te minder vet er achter blijft, des te makkelijker is het om het restant te verwijderen. Voor alle schoonmaakmethodes geldt: raadpleeg het wasvoorschrift van het te behandelen stuk. Zodat u zeker weet dat het de stof niet aantast. Probeer bij twijfel eerst uit op een klein, onopvallend stukje. Vaak is het nodig om de schoonmaakmethode meerdere keren te herhalen. Omdat 1 keer niet genoeg is, voor een hardnekkige vlek zoals die van vet.

Gebruik pas een wasdroger om het stuk te drogen als u ziet dat de vlek helemaal weg is. Een vetvlek kan door hitte permanent in de stof trekken en dan is het bijna onmogelijk die er zelf nog uit te krijgen. Alleen een stomerij kan die er dan waarschijnlijk nog voor u uit krijgen.

Chocoladevlekken
Lees ook: Chocoladevlekken verwijderen van kleding, zo lukt het

Vetvlekken verwijderen met wasmiddel

Wrijf een vloeibaar wasmiddel over de vlek en laat even intrekken. Was vervolgens zonder het middel uit te spoelen op een warme, niet hete temperatuur in de wasmachine. Is de vlek erna niet helemaal verdwenen, laat het kledingstuk of het tafelkleed dan niet drogen, maar herhaal de stappen direct.

Vetvlekken verwijderen met afwasmiddel

Vanwege de ontvettende werking, is ook afwasmiddel vaak een effectief middel om vetvlekken te verwijderen. Bedek de vlek daarvoor met afwasmiddel en wrijf dit helemaal in de stof. Meestal lost de vlek dan grotendeels op, door de absorberende werking van het middel. Spoel het afwasmiddel eraf en was vervolgens met wasmiddel in de wasmachine. Pas in het geval van gekleurd wasmiddel wel op als u het op licht gekleurde stoffen gebruikt.

Vetvlekken verwijderen met wasbenzine

Wrijf de vlek in met wasbenzine en laat even intrekken. Was vervolgens op de normale manier met wasmiddel.

Vetvlekken verwijderen met citroen

Maak de stof met de vetvlek nat en halveer een citroen. Wrijf de vlek in met 1 van de 2 stukken citroen en was het kledingstuk of het tafelkleed vervolgens in de wasmachine met wasmiddel.

Vetvlekken verwijderen met ossengalzeep

Behandel de vlek met ossengalzeep en spoel meteen uit met lauw water. Was vervolgens na in de wasmachine met wasmiddel.

Vetvlekken verwijderen met melk

Milde vlekken kunt u proberen te verwijderen met melk. Laat de melk hiervoor in de vlek trekken en was de kleding of het kleed vervolgens in de wasmachine.

Vetvlekken verwijderen met een vlekkenverwijderaar

Helpen huismiddelen niet goed genoeg, dan kunt u natuurlijk ook een speciale vet-vlekkenverwijderaar proberen.

tafelkleed
Lees ook: Zo verwijdert u etensvlekken uit een tafelkleed

Smeervlekken verwijderen

Niet alleen voedsel kan vetvlekken veroorzaken. Ook bijvoorbeeld tijdens het smeren van een fietsketting kan het gebeuren. Ook in dit geval wil het insmeren van wat afwasmiddel vaak helpen. Of probeer anders wat ontvetter. Smeer dit op de plek en laat intrekken. Boen vervolgens met een borstel en spoel af met koud water.

Olievlekken verwijderen

Ook in het geval van olievlekken is het resultaat het beste als u de vlek meteen behandelt. U kunt verse olievlekken op verschillende manieren behandelen: ten 1e met talkpoeder. Verspreid dit over de vlek en laat een half uur inwerken. Borstel het er vervolgens vanaf. Als het goed is, heeft het poeder de olie dan grotendeels geabsorbeerd. Was vervolgens in de wasmachine met wasmiddel. Ten 2e met soda. Maak met wat water een dikke pasta en smeer de vlek ermee in. Laat goed intrekken en was vervolgens in de wasmachine met wasmiddel. Ten 3e kan ook hierbij afwasmiddel weer van pas komen. Wrijf de plek ermee in, laat even intrekken en was vervolgens in de wasmachine met wasmiddel.

Ingedroogde olievlekken verwijderen

Is het niet gelukt om de olievlek direct te verwijderen, dan zijn er nog een aantal andere opties: combineer soda en afwasmiddel. Dit werkt zowel absorberend als ontvettend. Wrijf de plek in met afwasmiddel en strooi er soda op. Wrijf dit goed in met een borstel en laat 30 minuten intrekken. Was vervolgens in de wasmachine met wasmiddel.

Ook groene zeep kan ingedroogde olievlekken verwijderen. Smeer de plek er goed mee in en was het kledingstuk of het kleed in de wasmachine, zonder de zeep van te voren te verwijderen.

Of smeer de olievlek in met schoonmaakazijn en laat even intrekken. Was vervolgens in de wasmachine met wasmiddel. Laat in het geval van een hardnekkige vlek een nacht weken in een emmer met water en schoonmaakazijn.

Tenslotte kan ook aceton doeltreffend zijn. Dit kan alleen als het wasvoorschrift zoals gezegd het toe laat, want dit is een wat agressiever middel. Het kan dan ook zeker geen kwaad het eerst op een onopvallend gedeelte uit te proberen. Smeer de vlek vervolgens in met aceton, laat even inwerken en was vervolgens zoals altijd.

(Bron: Cleanipedia, HG, Het Poetsbureau, Libelle.be, wikiHow, Bicycling. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    aro says:

    Vetvlekken zijn makkelijk te verwijderen door een kopje schoonmaakazijn toe te voegen in het wasmiddelbakje van de wasmachine en dan een kort of wat langer wasprogramma laten draaien.