Chocoladevlekken

Chocoladevlekken verwijderen van kleding, zo lukt het

Er zijn vlekken die zich net wat minder makkelijk laten verwijderen, zoals chocoladevlekken. Die kunnen erg hardnekkig zijn, zeker als u ze niet direct verwijdert. We hebben tips om ze van kleding te krijgen.

Als u er meteen bij bent

Wanneer u direct een chocoladevlek behandelt, zal die vaak nog redelijk makkelijk verwijderd kunnen worden. Verwijder eerst zo mogelijk het ergste door het er met een mes of lepel af te krabben. Druk niet te hard, om de chocolade niet dieper in de stof te drukken en het materiaal niet te beschadigen. Draai het kledingstuk binnenstebuiten en spoel koud water aan de achterkant van de vlek. Dit zorgt ervoor dat die er niet dieper intrekt. Gebruik dan vervolgens warm water voor de vlek zelf. Afhankelijk van het materiaal waarvan u de vlek verwijdert, kunt u kiezen voor lauwwarm of heet water. Des te heter het water, des te makkelijker het gaat, maar niet elk materiaal kan daar tegen. Is het materiaal waarop de vlek zit niet wasbaar, breng het dan zo mogelijk meteen naar een stomerij.

roestvlek
Lees ook: Roestvlekken op uw kleding of schoenen? Met deze tips verdwijnen ze als sneeuw voor de zon

Chocoladevlekken verwijderen met melk

Een simpel en doeltreffend middel is het gebruiken van volle melk om chocoladevlekken te verwijderen. Door het vet in de melk weekt de vlek los. Doe hiervoor wat melk in een kommetje en leg hier het deel van het kledingstuk in dat vies geworden is. Laat dit een half uur intrekken en was vervolgens in de wasmachine. Zit de vlek op bijvoorbeeld het vloerkleed of bank, neem de vlek dan al deppend af met een doek met melk. Wrijf niet over de vlek heen, want dan trekt die er verder in. Dep vervolgens na met een doek met schoon water. Doe dit alleen als de stof waarvan de bank of vloerkleed gemaakt is nat mag worden.

vloerkleed
Lees ook: Zelf vlekken en geuren verwijderen van het vloerkleed, zo doet u dat

Ossengalzeep

Ossengalzeep kan voor verschillende soorten vlekken ingezet worden en zo ook chocoladevlekken. Zorg er wel voor dat de zeep niet indroogt, om verkleuring van het materiaal te voorkomen. Was het behandelde kledingstuk vervolgens in de wasmachine of dep na met een doek met schoon water. Andere zeepsoorten zijn ongeschikt, want die fixeren de vlek alleen maar.

Bankstel
Lees ook: Bankstel schoonmaken? Gebruik milde reinigingsmiddelen

Met vloeibaar wasmiddel

Bedek de vlek met een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel en laat dit 15 tot 30 minuten intrekken. Was vervolgens in de wasmachine.

Wasbenzine

Sommige stoffen mag u met wasbenzine behandelen. Lees wel altijd eerst het wasvoorschrift. Wol, zijde, gekleurd linnen of katoen kunt u er doorgaans mee schoonmaken. Dep de vlek met chocolade met de wasbenzine en spoel na met een handsopje.

(Bron: Nu.nl, Libelle, Cleanpedia, InfoNu.nl, Huishoudplaza, Plein)

Geef een reactie

Reactie

    MirjamvanM says:

    En met natriumcarbonaat! ( =rijsmiddel ook in de winkel)
    Bijv. Merk Epson