afwasmiddel

Afwasmiddel laat niet alleen de vaat blinken: hier kunt u het ook voor gebruiken

Afwasmiddel is bedoeld om mee af te wassen, maar deze ontvetter komt ook goed van pas bij andere schoonmaakklussen in huis. Een aantal voorbeelden.

Blinkend aanrecht

Niet alleen de afwas zelf, maar ook het keukenblad kunt u prima ontvetten met schoonmaakmiddel. Doe het goedje op een nat sponsje of doekje doen en neem hier vervolgens het aanrecht mee af. Afwasmiddel schuimt natuurlijk wel, waardoor het soms nodig is om het hierna nog eens af te nemen met een vochtige, schone doek. Als de klus geklaard is, glimt uw aanrechtblad u weer tegemoet.

RVS- kookplaat

We blijven even in keuken, want ook een kookplaat van RVS kunt u prima schoonmaken met afwasmiddel. De techniek is hetzelfde als bij het aanrecht: doe wat afwasmiddel op een sponsje of (microvezel)doekje en boen de plaat voorzichtig schoon. Ook hier zal dan wat sop achterblijven, dat u kunt afnemen met een vochtige doek. Daarna nog even drogen met een microvezeldoekje en de kookplaat is weer klaar voor gebruik.

Of deze schoonmaaktechniek ook veilig is voor inductie- of keramische kookplaten, is niet helemaal duidelijk. Niet alle afwasmiddelen hebben dezelfde samenstelling, waardoor het niet met zekerheid te zeggen is of ze allemaal veilig zijn om laatstgenoemde type kookplaten mee schoon te maken.

Keukenkastjes

Ook vlekken op keukenkastjes kunt u prima wegkrijgen met een sopje van afwasmiddel en water. Een klein drupje van het middel is al genoeg, anders gaat het erg schuimen en kunt u en niet zo makkelijk mee schoonmaken.

De vloer

Vloeren kunt u met allerlei soorten schoonmaakmiddelen reinigen, en dus ook met afwasmiddel. Afwasmiddel is doorgaans niet bijtend, maar zorgt er wel voor dat alle vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Gebruik ook in dit geval niet te veel tijdens het maken van het sop, want anders dweilt u straks alleen maar met schuim. Een houten vloer? Dan is dit misschien niet de beste tip voor u. Als uw vloer gemaakt is van materiaal dat beter tegen water kan, kunt u het met een gerust hart uitproberen.

Olievlekken in kleding

Het kan ontzettend lastig zijn om vlekken van olijfolie of een andere olie-achtige substantie uit uw kleding te krijgen. Afwasmiddel kan hierbij helpen. Wrijf de vlek, vlak na het ontstaan, in met een beetje lauwwarm water en afwasmiddel. Zo weekt de olie alvast een beetje los en gaat de vlek er vermoedelijk makkelijker uit in de wasmachine.

Ook olievlekken op stoffen meubelen kunt u op deze manier bestrijden. Dep net zo lang op de plek van de vlek totdat u ziet dat deze minder wordt.

Ovenrooster en barbecue

Afwasmiddel is een prima ontvetter. Zodoende kunt u er ook goed het rooster van de oven of barbecue mee schoonmaken. Maak een sopje van afwasmiddel en warm water, pak het vieze rooster en schrobben maar. Wacht uiteraard wel even totdat het rooster is afgekoeld. Als het vuil erg hardnekkig is, kunt u het ook eerst laten weken in een het sop. Als het ergste vuil eraf is kan het schrobben beginnen.

bbq
Lees ook: Barbecue weer aan? Zo maakt u ‘m achteraf blinkend schoon
Oven schoonmaken
Lees ook: Oven schoonmaken? Met deze tips is het zo gedaan

Beter van niet

Zoals u hierboven kunt lezen, is afwasmiddel dus best een veelzijdig product. Toch zijn er ook plekken in huis die u er beter niet meer kunt schoonmaken. We noemden al de houten vloeren en keramische- en inductiekookplaten, maar dat is niet het enige. Ook suède en andere zachte leersoorten hebben geen baat bij een behandeling met afwasmiddel. Dit materiaal is erg delicaat en afwasmiddel doet daarom vermoedelijk meer kwaad dan goed. Houten meubelen worden op hun beurt ook niet gelukkig van afwasmiddel, hoe goed de houtsoort ook tegen water kan.

Lijkt de ramen lappen met afwasmiddel u een goed idee? Op het internet zijn talloze artikelen te vinden die dit aanmoedigen, maar in werkelijkheid is het vermoedelijk een stuk minder effectief. Het laat een waas achter die u vervolgens weer eraf moet wassen met een schoonmaakmiddel dat wel geschikt is voor ramen.

Op 11 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Margriet, archief, Reader’s Digest, The Spruce)

Geef een reactie

Reactie

    Effievankinderdijk says:

    afwasmiddel met citroen er in kun je beter niet gebruiken op een aanrechtblad van natuursteen. Dit wordt namelijk aangetast door zuren. Daarom moet je ook voorzichtig zijn met. azijn en andere zure producten en als je hiermee knoeit dit zo snel mogelijk verwijderen.