Vlekken uit een boek verwijderen doet u zo

Misschien herkent u het wel? Tijdens het lezen wilt u wat eten, maar een kruimel belandt per ongeluk op uw boek. Nu zit er een vlek op de pagina. Gelukkig zijn er verschillende middelen die vlekken uit boeken kunnen halen. Wij hebben er een aantal op een rij gezet voor u.

Zout en talkpoeder

Zout en talkpoeder zijn beide goede middelen om vetvlekken uit een boek te halen. De substantie van deze 2 middelen zorgt ervoor dat het vet uit het papier wordt geabsorbeerd. Om de vlek te laten verdwijnen kunt u een beetje zout of talkpoeder over de vlek strooien. Laat dit 15 tot 20 minuten intrekken en veeg het daarna van de vlek af. De vlek zou nu verdwenen moeten zijn.

Maizena

Een ander middel dat vet kan absorberen, is maizena. Dit middel zou volgens Radar wel iets langer de tijd nodig hebben om te werken, namelijk 24 uur. De tip is om maizena over de vlek in het boek te strooien. Vervolgens kunt u dan een handdoek hierover heen leggen en een stapel boeken bovenop de handdoek en het boek plaatsen. Hierdoor absorberen de maizena en de handdoek dan het vet uit de pagina. Na 24 uur zou de vlek verwijderd moeten zijn.

E-reader boek
Lees ook: E-reader of klassiek papieren boek: wat is beter voor u?

Vloeipapier

Ook vloeipapier kan helpen met het verwijderen van vlekken uit boeken. Leg het vloeipapier op de vlek. Ga vervolgens met een verwarmd strijkijzer over het vloeipapier. De warmte zal er dan voor zorgen dat het vloeipapier het vet absorbeert en dat de vlek verdwijnt. Als u geen vloeipapier in huis heeft, kan een koffiefilter ook als alternatief gebruikt worden.

Inktvlekken

Naast vetvlekken kunnen er ook inktvlekken in boeken terecht komen. Deze kunt u op verschillende manieren verwijderen. Een klein beetje aceton, iets wat vaak in nagellakremovers zit, kan bijvoorbeeld al helpen. Door een kleine hoeveelheid op een wattenstaafje te doen en deze voorzichtig over de vlek te wrijven, kunt u de vlek verwijderen.

Citroensap kan eveneens helpen bij het verwijderen van inktvlekken. Hier is het opnieuw handig om een wattenstaafje te gebruiken en deze voorzichtig over de inktvlek te wrijven. Het zuur lost namelijk niet alleen de inkt op, maar kan ook het papier oplossen. Dikker papier is in dit geval beter bestand tegen citroensap dan dun papier. Wees dus voorzichtig als u deze middelen wilt gebruiken.

boekenkast rommelig
Lees ook: Open boekenkast rommelig? Zo maakt u er een blikvanger van

Vocht

Als uw boek nat is geworden, kan dit voor beschadiging van het boek zorgen. Ook voor dit soort vlekken bestaan er middelen die uw boek kunnen helpen. Allereerst kunt u proberen filterpapier tussen de bladzijden te leggen. Daarnaast zou talkpoeder ook het vocht kunnen absorberen. Maismeel kan weer helpen om de groei van schimmel te voorkomen. Tenslotte kunt u de geur van vochtige pagina’s tegengaan door er bakpoeder op te strooien. Als u het boek dan sluit en een paar dagen zo laat liggen, zal het bakpoeder de geur en het vocht absorberen. Na de paar dagen wachten kunt u het boek dan uitschudden en ruikt het weer fris.

(Bron: Radar, Margriet, Purity, Alles Over Boeken. Foto: Shutterstock.)

Geef een antwoord