vlek van rood fruit

Hoe zijn vlekken van rood fruit het best te verwijderen?

Het eten van sappig, rood fruit is niet helemaal zonder risico. Het gebeurt nogal eens dat er tijdens het eten spatjes op uw kleding of tafelkleed terecht komen. En dat kan vervelende vlekken geven, die er niet altijd in de wasmachine uit gaan. We vertellen hoe u die dan het beste kunt verwijderen.

Laat de vlek niet indrogen

Aardbeien, rode bessen, kersen, frambozen… allemaal even heerlijk, maar een ellende als het sap ervan op uw kleding terecht komt. Tijdens het zelf maken van jam, bijvoorbeeld.

Zoals bij de meeste vlekken het geval is, kunt u dan het beste meteen tot actie overgaan. Zodat de vlek niet te veel opdroogt en intrekt. Wat het verwijderen bemoeilijkt. Dep de vlek daarom zo mogelijk meteen met een stukje keukendoek of tissue met koud water. Doe dit zonder te wrijven. Een groot deel van het sap raakt u zo al kwijt.

rood fruit op wit shirt

Gebruik iets zuurs voor vlekken van rood fruit

Vlekken van rood fruit kunnen paars worden als u vervolgens meteen met zeep of een vlekkenmiddel in de weer gaat. Deze vlekken kunt u daarom beter met iets zuurs behandelen, zoals natuurazijn of citroensap. Doe dit alleen als de stof er tegen kan. Druppel er dan wat citroensap of natuurazijn over en laat kort inwerken. Spoel goed na, smeer wat wasmiddel op de vlek en was in de wasmachine. Bij een hardnekkige vlek kan het helpen om de functie van de voorwas van de wasmachine te gebruiken. U heeft daar een speciaal voorwasmiddel voor nodig en de vlek wordt dan intensiever behandeld.

Wanneer u karnemelk in huis heeft, kunt u dit ook gebruiken om de vlek in te weken. Leg het gedeelte met de vlek daarvoor in een kom met karnemelk. Laat dit een uur inwerken en spoel na met koud en vervolgens warm water. Zo nodig kunt u het restant van de vlek in de wasmachine verwijderen.

Chocoladevlekken
Lees ook: Chocoladevlekken verwijderen van kleding, zo lukt het

Kokend water

Er is ook nog een andere werkwijze: giet kokend heet water over de achterkant van de vlek en behandel het dan met een lauw sopje. Leg het stukje stof met de vlek daarvoor bijvoorbeeld omgekeerd over een bakje of span het boven een emmer en ga voorzichtig te werk. Doe het ook alleen met kokend water als de stof daar tegen kan. Hang het erna zo nodig in de zon, om de laatste resten van het sap te bleken.

Reeds ingetrokken vlek van rood fruit

Is de vlek reeds in de stof ingetrokken, dan kunt u die enkele uren weken in een badje van karnemelk met wat citroensap. Spoel vervolgens na en was in de wasmachine.

(Bron: Archief, Nu.nl, Kassa, RTL Nieuws, Cleanipedia. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie