wateroverlast

10 tips tegen wateroverlast in de tuin

Nederland is een land van uitersten. Naast steeds langere periodes van droogte hebben we ook met veel wateroverlast te maken. Met enkele aanpassingen in uw tuin kunt u de natuur ontzien en tevens de overlast voor uzelf verminderen. We hebben hieronder tips die kunnen helpen.

Meer groen

Het is echt niet nodig alle tegels uit de tuin te verwijderen, maar feit is wel dat des te meer groen een tuin herbergt, des te makkelijker het water weg kan. Daarmee worden plassen in de tuin voorkomen en wordt het riool ontzien. Een goede verhouding tussen het terras en borders, plus eventueel een gazon is hierbij belangrijk. Een goede verhouding is bijvoorbeeld 40 procent tegels en 60 procent groen. Of 1/3 bestrating en 2/3 groen. Naast borders zijn bomen, voor zover daar ruimte voor is, een goed idee in een tuin. Ze nemen veel water op, maar zorgen ook voor schaduw en daarmee natuurlijke verkoeling. Een haag in plaats van een schutting geeft ook een enorme verbetering voor de waterhuishouding in de tuin. De wortels nemen veel vocht op en zorgen voor een goede waterdoorlaatbaarheid van de bodem. Daarnaast geven de bladeren door de verdamping veel meer verkoeling tijdens hete periodes dan houten of stenen afscheidingen.

Regenton

Door een regenton aan te sluiten op de regenpijp komt er minder water in het riool terecht en heeft u een buffer om voor de tuin te gebruiken in droger tijden. Zo kunt u jaarlijks honderden liters besparen. Eventueel kunt u een teveel aan water van de regenton weer laten aflopen naar een kleine vijver.  In een eerder artikel gaan we in op de voordelen van een regenton in de tuin.

wateroverlast

Vijver

Een vijver zorgt voor extra opvang van regenwater. Een natuurlijke vijver werkt daarnaast als een buffer, die het water langzaam laat wegzakken in de grond.

Opnieuw tegelen / ophogen

Het is een klus, maar door tegels opnieuw te leggen kunt u ze terug leggen met bredere voegen. Regenwater krijgt dan veel meer gelegenheid tussen de tegels weg te lopen. Vreest u voor onkruid, dan is het goed om te weten dat er tegenwoordig voegsel is dat geen onkruid, maar wel regenwater doorlaat. In de loop der jaren verzakt een tuin ook vaak, met plassen als gevolg. Door opnieuw te tegelen wordt het terras weer egaal. U kunt de tuin dan ook eventueel meteen (laten) ophogen en aflopen, zodat wateroverlast sowieso een minder groot probleem wordt.

Tuin af laten lopen

Soms loopt de tuin af in de richting van het huis. Overtollig water kan dan al snel een probleem worden. Het is belangrijk dat de tuin van het huis wegloopt. Bijvoorbeeld richting de borders, de vijver of een lager gelegen deel in de tuin dat gecreëerd wordt om een teveel aan water op te vangen. Houd dan met de beplanting in zo’n lager gelegen deel goed rekening met soorten die tegen veel vocht kunnen. Zoals de hortensia, moerasspirea (Filipendula) en bepaalde varens. Gaat het om echt veel water op die plek, dan zullen alleen moerasplanten er overleven, want vrijwel geen enkele plant kan er tegen om voortdurend met de wortels in het water te staan.

Water-doorlaatbaar pad

Door een pad niet te betegelen, maar te kiezen voor grind, gravel, schors, schelpen of een andere waterdoorlatende substantie is het pad voortaan veel meer regenproof. Wel liever stenen? Leg ze dan niet helemaal tegen elkaar aan, of meer als stapstenen, met bijvoorbeeld grind ertussen.

 tuinpad

Groen dak

Niet elk dak is er helaas geschikt voor, maar leg zo mogelijk een groen dak met sedum of een daktuin aan. Dat houdt regenwater vast en helpt wateroverlast te voorkomen. Het kan daarnaast zomers verkoelend werken. Sommige gemeentes geven er subsidie voor, dus het kan interessant zijn dit eens te informeren of te checken via de groene subsidiewijzer van Milieu Centraal.

Afvoergoot

Bij de aanleg van nieuwe tuinen wordt tegenwoordig vaak gewerkt met afvoergoten. Daarbij kan worden gekozen om het water af te voeren naar het riool en / of naar speciale, ondergrondse absorptieblokken, die het water in natte tijden vasthouden, maar in droge tijden weer aan de tuin afgeven. Zo zijn ze zowel nuttig in tijden van een wateroverschot als bij droogte.

wateroverlast

Pak de bodem aan

Bij sommige bodemsoorten kunt u nog zoveel doen aan wateroverlast, maar blijven forse regenbuien een probleem. Bepaalde soorten kleigrond bijvoorbeeld. Door het aanpakken van de bodemstructuur (door er wat zand of compost door te spitten) wordt die beter waterdoorlatend. Ook kan het helpen elke zoveel meter met een grondboor gaten te maken. Door deze met grind op te vullen blijven ze open en kan water veel beter wegstromen. Een uitgedroogde en verharde bovenlaag is ook minder waterdoorlatend. Dan kan het helpen er goede grond of wat grind doorheen te spitten.

Verhoogde borders

Lijden uw planten onder wateroverlast, dan kunt u er ook nog voor kiezen om verhoogde borders te maken, die u van goede grond voorziet. De planten groeien dan veel beter en hebben minder last van een teveel aan water.

(Bron: Milieucentraal, Tuinseizoen, De Tuinen van Appeltern, Tuinadvies, Tuincentrum Osdorp, Lepona)

Geef een reactie

Reactie

    capenn73 says:

    I.p.v. opnieuw tegelen is het m.i. nog beter om de tegels weg te halen, voor zover mogelijk (en dat is ver!) en er plantjes of groentes voor in de plaats te zetten.
    Succes,
    Cees Pennings