slakresistente

15 slakresistente planten waar slakken niet van eten

Slakkenvraat is één van de grootste frustraties van tuinliefhebbers. In 2021 hebben we vanwege de vele natte weersomstandigheden te maken gehad met enorm veel slakkenschade. Zowel in de tuin als in de moestuin. We hebben 15 slakresistente planten op een rij gezet, die wél met rust worden gelaten door de vreetgrage diertjes.

Slakresistente planten

Veel sla of Hosta’s in de tuin? Reken maar dat slakken ze weten te vinden. Deels zijn ze nog wel op een afstand te houden met allerlei slakkenwerende maatregelen, maar soms is er gewoon geen beginnen aan. Door te kiezen voor slakresistente planten blijft de slakkenvraat u bespaard. Dit zijn vooral planten met dik, leerachtig blad, of met sterk geurende en vies smakende bladeren. We hebben er hieronder verschillende van voor u verzameld.

Akelei: Aquilegia

Als de akelei het naar zijn zin heeft, dan komen er elk jaar meer exemplaren bij, omdat hij zichzelf dan graag uitzaait. U kunt dan verrast worden met nieuwe kleuren. Het fijne is dat slakken hem met rust laten, dus u kunt jaar na jaar van deze fraaie plant in de tuin genieten.

slakresistente

Camelia: Camellia japonica

Wintergroen en rijk bloeiend in het zeer vroege voorjaar, de camelia is een aanwinst in de tuin. Daarnaast hebben slakken geen boodschap aan dit prachtige struikje. Ziet u toch veel vraat aan de bladeren, dan is de taxuskever actief. Bestrijd de kever en zijn larven zeker, want ze brengen veel schade toe aan de plant.

Camellia

Grassen

Siergrassen zijn er in allerlei soorten en maten en geven allemaal een eigen sfeer aan de tuin. Kies voor exemplaren met lekker dik blad en u heeft geen omkijken naar slakken. U kunt kiezen voor groenblijvende exemplaren (zoals Festuca glauca en Carex) of voor bladverliezende grassen (zoals Pennisetum en Miscanthus), die wel een mooi wintersilhouet houden.

Pennisetum

Japanse anemoon: Anemone

Met zijn frisgroene blad en wolk van witte bloemen in het najaar, mag de Japanse anemoon of herfstanemoon eigenlijk al niet in uw tuin ontbreken. Maar een extra voordeel is dat deze slakresistente plant niet door slakken wordt opgegeten. Houdt u meer van roze, dan kunt u kiezen voor de roze bloeiende versie Anemone x hybr. ‘September Charm’.

herfstbloeiersKerstroos: Helleborus

De bloei van de kerstroos blijft zeker niet beperkt tot de kerstperiode. De plant heeft tegenwoordig vele varianten en er zijn ook soorten die (tot) in het voorjaar bloeien. Het zijn fraaie planten, met nog fraaiere bloemen, maar niet geliefd bij slakken, wat in dit geval nou juist weer een extra pluspunt is.

kerstroosLavendel: Lavendula

Lavendel is wel een hele ideale tuinplant te noemen. Hij wordt met rust gelaten door slakken én luizen, hij bloeit prachtig, ruikt overheerlijk en is enorm waardevol voor de vlinders en bijen. Als u hem op het juiste moment en de juiste manier snoeit, heeft u er verder een probleemloze plant aan.

slakresistenteOoievaarsbek: Geranium macrorrhizum

Geranium macrorrhizum, in het Nederlands ooievaarsbek genaamd, is een geurende plant, die het op verschillende plekken goed doet. En extra mooi, slakken kijken er niet naar om. Doordat hij groenblijvend is en zo dicht groeit, is deze bodembedekker ook ideaal tegen onkruid. Vanaf mei-juni komt de plant in bloei met roze tot paarse bloempjes.

Geranium macrorrhizumPalmlelies: Yucca’s

De robuuste, winterharde yucca’s Yucca gloriosa, Yucca rostrata en Yucca filamentosa zijn voorzien van dik (en stekelig) blad en geven de tuin een exotisch tintje. Ze zijn daardoor goed te combineren met andere mediterrane planten. Ze zijn onaantrekkelijk voor slakken, maar des te aantrekkelijk om naar te kijken. Na verloop van tijd kunnen ze ook tot bloei komen.

YuccaPioenroos: Paeonia

In de vaas behoort de pioenroos tot één van de spectaculairste bloemsoorten en in de tuin kunnen we in de maanden mei en juni van zijn bloemenpracht genieten. En aangezien slakken niet graag van zijn blad eten, hoeft u niet te vrezen dat slakkenvraat uw mooie plant de das om doet.

slakresistentePluimspirea: Astilbe

De pluimspirea krijgt zoals zijn naam al aangeeft in de zomer prachtige bloempluimen. Dit kan in een subtiele kleur zijn, maar ook in echte knalkleuren. Hij staat graag op een wat vochtig plekje in de tuin, iets wat normaal slakken juist aantrekt, maar in dit geval staat hij juist niet op het slakkenmenu.

AstilbeSchoenlappersplant: Bergenia

Het leerachtige, glanzend groene blad van de schoenlappersplant blijft in de meeste winters aan de plant en in het voorjaar verwent de plant u met prachtige trossen roze bloempjes. Hij heeft zijn naam niet voor niets, want door de was die de bladeren bevatten kunnen ze echt gebruikt worden om schoenen mee te lappen. En slakken lusten ze niet, vandaar zijn plekje in onze slakresistente lijst.

slakresistente

Varens

Met hun dikke blad zijn varens een horde te ver voor slakken. U kunt er 1 of enkele van neerzetten of er een groter deel van de tuin mee opvullen. Sommige soorten zijn (half) wintergroen, terwijl andere ’s winters bovengronds afsterven, om in het voorjaar weer in volle glorie tevoorschijn te komen. Kies bijvoorbeeld voor een Polystichum setiferum (zachte naaldvaren) of Pteridium aquilinum (adelaarsvaren). Dryopteris filix mas (mannetjesvaren) wordt met 70 cm een stukje hoger en is half wintergroen.

Dryopteris Vetkruid: Sedum

Met zijn dikke, vlezige blad is de Sedum onaantrekkelijk voor eetgrage slakken in de tuin. Ze zullen deze plant dan ook overslaan tijdens hun schransrondje. Sedum ‘Herbstfreude’ komt in het najaar tot bloei en is dan een waardevolle, kleurrijke aanvulling voor de tuin. De zodenvormende sedum-soorten groeien goed op droge grond en zijn daardoor uitstekend geschikt voor een sedum-dak.

sedumWolfsmelk: Euphorbia

Vanaf eind maart komen er verschillende soorten Euphorbia’s in bloei in de tuin. Ze zijn voorzien van grijsblauw blad en fris geelgroene bloempjes, wat een echt lentegevoel geeft. De Euphorbia x martinii heeft daarnaast felrode kroontjes in zijn bloemen. Euphorbia myrsinites is een bodembedekkende wolfsmelk en allemaal zijn ze niet geliefd bij slakken.

Euphorbia myrsinites

Zeeuws Knoopje: Astrantia

Het Zeeuws Knoopje is een plant met lieflijke bloemen en frisgroene blaadjes, maar ondanks zijn kwetsbare uiterlijk is het een plant waar slakken nou net niet van houden. U kunt kiezen voor puur wit bloeiende exemplaren, voor vrolijke roze-tinten, tot diepere kleuren als donkerrood.

slakresistente

(Bron: AD, MilieuCentraal, Greenfingersonline, MijnTuin.org, archief)

Geef een reactie

Reactie

  1. JolandaH says:

    U mag Sedum uit dit lijstje schrappen: ik heb kale stelen aan mijn Sedumplanten, de bladeren worden door zowel naaktslakken als huisjesslakken graag gegeten.
    De bloemkronen laten ze gelukkig wel staan.